Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Στην Ελλάδα τα μεγαλύτερα μεσιτικά γραφεία της Ρωσίας.



Στην Αθήνα βρίσκονται εκπρόσωποι από τα μεγαλύτερα κτηματομεσιτικά γραφεία της Ρωσίας που συμμετέχουν στο 2ο Ελληνορωσικού Φόρουμ Ακινήτων που διοργανώνει το Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητήριου.

Στο Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στο Ευγενίδιο Ίδρυμα την Τρίτη 23 και την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου θα συμμετέχουν, τουλάχιστον, 15-20 εκπρόσωποι ρωσικών κτηματομεσιτικών γραφείων τα οποία ειδικεύονται στην πώληση ακινήτων εξωτερικού στη ρωσική αγορά και στην προώθηση επενδυτικών κτηματικών προτάσεων στους δυνητικούς Ρώσους πελάτες. Η ρωσική αποστολή θα επισκεφθεί επίσης τα Χανιά της Κρήτης στα πλαίσια της θεσμικής συνεργασίας του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και του Επιμελητηρίου Χανιών.

Το Φόρουμ, που θα έχει μορφή θεσμικών συνεδριάσεων καθώς και συναντήσεων ανάμεσα σε ρωσικά γραφεία και ελληνικούς ενδιαφερόμενους φορείς, έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ρωσίας και διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Ρωσική Ομοσπονδία Μεσιτικών Γραφείων, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και της FIABCI.

Με βάση στατιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο προηγούμενο Ελληνορωσικό Φόρουμ ακινήτων το 7% των τουριστών από τη Ρωσία που επισκέπτονται τη χώρα µας ενδιαφέρεται για την απόκτηση παραθεριστικής κατοικίας, με ανοδικές τάσεις. Το κύριο ενδιαφέρον Ρώσων επενδυτών επικεντρώνεται κυρίως στα νησιά- Κρήτη, Ρόδος, Κέρκυρα καθώς και στις τουριστικά ανεπτυγμένες παραλιακές περιοχές της Χαλκιδικής και της Πελοποννήσου. Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα στη 14η θέση της λίστας µε τις πιο ελκυστικές για επενδύσεις στα ακίνητα χώρες, µε τη Βουλγαρία να είναι µεταξύ των κορυφαίων επιλογών των Ρώσων. Όμως με τις τρέχουσες τάσεις της ελληνικής αγοράς ακινήτων- σχετική προσαρμογή τιμών και ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην ελληνική κτηματαγορά- η θέση αυτή έχει προοπτική να βελτιωθεί δυναμικά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που διατυπώθηκαν σε προηγούμενο Φόρουμ οι Ρώσοι επενδυτές, εκτός του ελκυστικού ελληνικού κλίματος και τοπίου, έχουν αρκετούς λόγους για να προτιμήσουν την Ελλάδα για την αγορά παραθεριστικών κατοικιών, όπως η πολιτιστική και θρησκευτική σύμπλευση των δύο χωρών και η σχετική γεωγραφική εγγύτητα που παρέχει τη δυνατότητα, για συχνότερες επισκέψεις και γρηγορότερη οικονομική απόσβεση της επένδυσης, από αγοραστές που σαν στόχο έχουν την ιδιόχρηση της κατοικίας. Αγκάθι παραμένει ακόμα η διαδικασία έκδοσης visa η οποία παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί εξακολουθεί να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην επιλογή των Ρώσων για να επενδύσουν στην ελληνική αγορά ακινήτων.