Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Ελπίδα τώρα οι αλλοδαποί για την κτηματαγορά.



Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως μέσα από αυτήν την κατάσταση μπορεί να βγει και κάτι καλό, αφού πλέον πολλά ακίνητα πωλούνται σε δελεαστικές τιμές και άρχισαν να αναθερμαίνουν το ενδιαφέρον αλλοδαπών αγοραστών.
"Εχουμε πληροφορίες από χώρες όπου εντοπίζεται ενδιαφέρον για αγορά ακινήτου στην Ελλάδα, όπως η Ρωσία, βαλκανικές χώρες και άλλες από την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι οποίες αναφέρουν ότι υπάρχει διάχυτη η εκτίμηση ότι οι τιμές στην Ελλάδα βρίσκονται σε τέτοιο σημείο, ώστε να είναι συμφέρουσα μια επένδυση", ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος (ΣΟΕΒΕ), Γιάννης Παγώνης.
Το αυξημένο ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα από αλλοδαπούς για ακίνητα στην Ελλάδα, κυρίως από Βαλκάνιους και Ρώσους, επιβεβαίωσε από την πλευρά του και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης, Κώστας Γεωργάκος. Σημείωσε, ωστόσο, ότι όλοι αυτοί προτίθενται να δώσουν πολύ λιγότερα χρήματα σε σχέση με την πραγματική αξία του κάθε ακινήτου και γι' αυτό δε γίνονται αγοραπωλησίες . «Πιστεύουν ότι θα αγοράσουν καλά ακίνητα σε πολύ χαμηλές τιμές. Για παράδειγμα, για σπίτι αξίας 500.000 ευρώ δε δίνουν περισσότερα από 150.000 ευρώ. Οι όποιες διαπραγματεύσεις γίνονται με πολύ χαμηλές προσφορές χρημάτων. Είδαμε όλοι φέτος ότι, για παράδειγμα, στη Χαλκιδική, αν και υπήρξε ενδιαφέρον από αλλοδαπούς και οι συνάδελφοι έτρεχαν για υποδείξεις, δεν έγιναν αγοραπωλησίες. Αυτό συνέβη, είτε επειδή το ενδιαφέρον των αγοραστών δεν ήταν πολύ ζεστό, είτε διότι δεν έδιναν τα απαραίτητα χρήματα για να αποκτήσουν κάποιο ακίνητο», τόνισε ο κ. Γεωργάκος.

Η πτώση

Σοκ προκαλούν και τα τελευταία στοιχεία της Alpha Bank για την κτηματαγορά, τα οποία κάνουν λόγο για κάθετη πτώση κατά 52,2% στον αριθμό των αγοραπωλησιών διαμερισμάτων το πρώτο φετινό εξάμηνο, ποσοστό πολύ υψηλότερο ακόμη και σε σύγκριση με το ιδιαίτερα αρνητικό για τις μεταβιβάσεις οικιστικών ακινήτων περσινό πρώτο εξάμηνο, όταν η μείωση είχε φτάσει στο 42,3%. Οπως αναφέρουν ακόμη στην ανάλυσή τους τα στελέχη της τράπεζας, η ελληνική αγορά οικιστικών ακινήτων βρίσκεται σε μεγάλη κρίση επί τέσσερα χρόνια, η οποία εκδηλώνεται αφενός με μείωση της ζήτησης και αφετέρου με υπερβάλλουσα προσφορά, η οποία αντανακλάται στο εκτιμώμενο σημαντικό και αυξανόμενο απόθεμα αδιάθετων προς πώληση κατοικιών.

Για σχεδόν απόλυτη... ακινησία στην αγορά ακινήτων έκανε λόγο ο κ. Παγώνης, τονίζοντας ότι το 2012 είναι εμφανέστατα η χειρότερη χρονιά για τον κλάδο από την έναρξη της κρίσης. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Αναγνώστου, υποστήριξε ότι η κατάσταση είναι τραγική και η όποια κινητικότητα παρατηρείται μόνο στις μισθώσεις ακινήτων. "Οι μεταβιβάσεις ακινήτων είναι ''παγωμένες'', παρά το γεγονός ότι η τρέχουσα είναι εξαιρετική περίοδος για αγορά, αναφορικά με την πορεία των τιμών", είπε ο κ. Αναγνώστου.

Σημαντική πτώση τιμών

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Bank, οι αξίες των διαμερισμάτων (παλιών και καινούργιων) μειώθηκαν κατά 9,7% το πρώτο εξάμηνο του 2012, έναντι μείωσης κατά 5,3% το αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρονιάς. Επιπροσθέτως, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές της τράπεζας, η ελληνική αγορά κατοικιών αρχίζει να εμφανίζει χαρακτηριστικά υποτίμησης, καθώς ο λόγος του δείκτη τιμών των διαμερισμάτων προς το δείκτη ενοικίων υποχωρεί με επιταχυνόμενο, μάλιστα, ρυθμό το πρώτο φετινό εξάμηνο.

"Το ποσοστό πτώσης των τιμών, όταν καταλήγουν οι δύο πλευρές για να γίνει η αγοραπωλησία ενός ακινήτου, είναι πολύ υψηλότερο. Βρίσκεται τουλάχιστον στο 20%. Οι αρχικώς ζητούμενες τιμές εμφανίζονται μειωμένες κατά περίπου 10%, ωστόσο, στην πορεία τα πράγματα διαφοροποιούνται αρκετά, ανάλογα βέβαια και με τις ανάγκες του κάθε πωλητή", τόνισε ο πρόεδρος των μεσιτών Θεσσαλονίκης.