Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Η μαρίνα του Αλίμου προτεραιότητα του νέου φορέα.


Η δημιουργία τεσσάρων νέων εγκαταστάσεων υποδοχής γιότ και ενός υδατοδρόμιου είναι οι προτεραιότητες της εταιρείας ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, που συστήνεται μέσα από το νέο Αναπτυξιακό.
Η ανώνυμη αυτή εταιρεία που μπορεί να αντλεί κονδύλια τόσο από το ΠΔΕ όσο και από τον Προϋπολογισμό καλείται να δρομολογήσει μέσα στους επόμενους έξι μήνες μεγάλα επενδυτικά σχέδια μέσα από SPVs και έχοντας ως εργαλείο χωροθέτησης και καθορισμού χρήσεων γης για τα έργα αυτά το θεσμό των «Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης» (ΕΣΧΑΣΕ) σε αναλογία με τα ΕΣΧΑΔΑ που χρησιμοποιεί το δημόσιο για τα ακίνητα που έχουν περάσει στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.
Με τη ρύθμιση αυτή ο ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να διαφοροποιηθεί, όπως αναπροσαρμόζονται και οι αρμοδιότητες του γραφείου Ελληνικού και του Invest in Greece.
Σε ότι αφορά τις μαρίνες, σύμφωνα με πληροφορίες, μία από τις 4 θα είναι εκείνη του Αλίμου που αναζητεί ιδιώτη επενδυτή εδώ και δύο δεκαετίες.
Ο νέος αναπτυξιακός ανακατεύει την τράπουλα σε ότι αφορά τους φορείς προώθησης των αποκρατικοποιήσεων και δη του κλάδου των ακινήτων καθώς συστήνεται μία νέα εταιρεία η ΕΛΛΑΔΑ ΑΕ στην οποία εισφέρεται το IiG, δημιουργείται μια νέα υπερ-γραμματεία η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων και μια επισπεύδουσα αρχή η Γενική Διεύθυνση Αδειοδοτήσεων που θα αναλαμβάνει την έκδοση των απαραίτητων Προεδρικών Διαταγμάτων ή Υπουργικών Αποφάσεων που προβλέπει ο νόμος του fast track.
Ο νόμος μειώνει -μετά από αίτημα και πολλών επενδυτικών σχημάτων- τη διαχειριστική αμοιβή στις €400.000 διατηρώντας το ελάχιστο όριο των €100.000 ανά επενδυτική πρόταση.
Νέα προσέγγιση
Στο πλαίσιο της νέας Γενικής Γραμματείας, το Αυτοτελές Γραφείο Ελληνικού μεταφέρεται στο Υπουργείο Ανάπτυξης και στόχο έχει την έκδοση πολεοδομικών αδειών όχι μόνο για το Ελληνικό αλλά για όλες τις στρατηγικές επενδύσεις.
Ως προς την εταιρεία αξιοποίησης του παραλιακού μετώπου κάθε έργο θα αποτελεί και ξεχωριστή εταιρεία (SPV) η οποία θα συστήνεται με σκοπό τη διοίκηση, διαχείριση και εν γένει αξιοποίηση δημόσιας έκτασης και των επ' αυτών κτιρίων και εγκαταστάσεων, με τα παραρτήματα και τα συστατικά τους, που θα περιέλθουν στην Εταιρεία, με κοινές αποφάσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του ή των κατά περίπτωση αρμόδιων Υπουργών. Οι επενδύσεις που εμπίπτουν στους σκοπούς των Εταιρειών των άρθρων 16 και 17 του νόμου, καθώς και της εταιρείας «Ελληνικό Α.Ε.» (Μητροπολιτικός Πόλος Ελληνικού - Άγιου Κοσμά) αναγνωρίζονται ως δημόσιες στρατηγικές επενδύσεις του ν. 3894/2010.
Καναδικά υδροπλάνα στο Φάληρο
Σε ότι αφορά το υδατοδρόμιο, για το οποίο έχει ήδη εκφραστεί καναδικό ενδιαφέρον και έχει ληφθεί προέγκριση χρηματοδότησης της επένδυσης από το τμήμα leasing ελληνικής τράπεζας, όπως δημοσίευσε κατ' αποκλειστικότητα το www.ered.gr τον Ιούλιο, ο νέος αναπτυξιακός έρχεται να δώσει λύσεις σε προβλήματα του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου και να οριστικοποιήσει τις προσωρινές άδειες των υφιστάμενων 13 χώρων προσθαλάσσωσης υδροπλάνων.