Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Οι παραγωγοί ζητούν επιστροφή χρημάτων για άδειες φωτοβολταϊκών.



Να γίνει αποδεκτή η δυνατότητα υποβολής, για όσους εκ των επενδυτών φωτοβολταϊκών επιθυμούν, δήλωσης ανάκλησης των αρχικών τους αιτήσεων για χορήγηση προσφοράς σύνδεσης, εφόσον αυτή δεν έχει μέχρι τις 10/8/2012 απαντηθεί από τον διαχειριστή, με επιστροφή του χρηματικού ποσού που καταβλήθηκε αφού αυτή δεν εξετάχθηκε, ζητά ο ΣΠΕΦ.Αυτά επισημαίνει ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας Φωτοβολταϊκών με επιστολή του σε ΥΠΕΚΑ, PAE, ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ. Οπως αναφέρεται στην επιστολή με την υπουργική απόφαση του περασμένου Αυγούστου ανεστάλη η υποδοχή νέων αιτημάτων φωτοβολταϊκών και η εξέταση όσων εκκρεμούσαν για χορήγηση άδειας παραγωγής από την PAE, αλλά και της έκδοσης προσφορών σύνδεσης από τον Διαχειριστή για όσα απαλλάσσονταν της αδείας PAE, δηλαδή για εγκαταστάσεις μικρότερες του 1 MWp.

Επίσης αναφέρει ότι ειδικά γα τις αιτήσεις που απαλλάσσονται από την άδεια της PAE η υποβολή αιτήματος στο Διαχειριστή για χορήγηση προσφοράς σύνδεσης με την καταβολή του σχετικού χρηματικού παραβόλου ισοδυναμούσε με αδειοδότηση των σχεδίων αυτών, αφού έτσι εξασφαλιζόταν η δυνατότητα πρόσβασης τους στο δίκτυο ως ηλεκτροπαραγωγοί.

Με τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση, όμως, ανεστάλη η εξέταση πολλών τέτοιων αιτημάτων ενώ για πολλά εξ αυτών έχει παρέλθει "άπρακτη" η προθεσμία εντός της οποίας θα έπρεπε ο Διαχειριστής να απαντήσει είτε θετικά είτε αρνητικά. Αντίθετα για τα αδειοδοτημέντα από τη ΡΑΕ έργα η διαδικασία χορήγησης προσφορών σύνδεσης συνεχίζεται ακωλύτως.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, είναι εύλογο το αίτημα να δοθεί η δυνατότητα ανάκλησης των αρχικών αιτήσεων, με παράλληλη επιστροφή του αρχικού ποσού, για έργα απαλλασσόμενα αδείας PAE, που δεν είχαν λάβει απάντηση έως τις 10 Αυγούστου, οπότε και εκδόθηκε η υπουργική απόφαση, και πλέον η εξέταση τους έχει σταματήσει.

Ο ΣΠΕΦ προτείνει τα ανωτέρω λαμβάνοντας υπόψη όπως αναφέρει:

"-την πληθώρα των αιτημάτων που έχουν κατατεθεί για χορήγηση προσφορών σύνδεσης στο Διαχειριστή μέχρι τις 10 Αυγούστου
-τα αντίστοιχα ποσά που έχουν καταβληθεί από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές για την εξέταση των αιτημάτων αυτών η οποία όμως δεν έλαβε ποτέ χώρα αφού δεν υπήρξε για μεγάλο αριθμό εξ' αυτών καμία απάντηση
-την μη δυνατότητα, λόγω της υπουργικής απόφασης αναστολής στα απαλλασσόμενα αδείας ΡΑΕ, περαιτέρω εξέτασης των χρονιζόντων αυτών αιτημάτων από τον διαχειριστή του δικτύου
-την σκοπούμενη από την Πολιτεία αλλά και από τους παραγωγούς και επενδυτές οικειοθελή αποσυμφόρηση του διαχειριστή από ανενεργά αιτήματα που δημιουργούν εικονικό κορεσμό στο δίκτυο".