Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Πάνω από 50% η πτώση των ακινήτων. Μήπως ήρθε η ώρα να αγοράσω;







Τα μεσιτικά γραφεία δίνουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο κατήφορος στις τιμές των ακινήτων, σε αρκετές περιπτώσεις υπερβαίνει το 50%. Χιλιάδες, πωλούν ακίνητα σε τιμές χαμηλότερες ακόμη και από τις αντικειμενικές αξίες. Ας μην μιλήσουμε για την υπερφορολόγηση των ακινήτων. Μόνο μέσα στο 2013, θα πρέπει να πληρωθούν πάνω από τέσσερις φόροι από τους ιδιοκτήτες. Κι όμως, μέσα στην «μαυρίλα» είναι να αναρωτιέται κανείς: «Μήπως πλησιάζουμε στον πάτο του βαρελιού;» Οι αποδόσεις των ακινήτων έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν ενώ οι φορολογικές αλλαγές που θα ενεργοποιηθούν από τον Ιανουάριο του 2013, δείχνουν ότι θα συμβάλλουν ακόμη περισσότερο στη βελτίωση των καθαρών αποδόσεων των ακινήτων. Το βέβαιο είναι ότι το 2013 θα είναι χρονιά εξελίξεων για την κτηματαγορά. Ειδικά από το δεύτερο εξάμηνο, δεν αποκλείεται να φανούν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι τράπεζες θα αρχίσουν να ρίχνουν χρήμα στην αγορά.
Για όσους έχουν χρήμα και δυνατότητα να αγοράσουν ακίνητο, το φορολογικό καθεστώς δείχνει ότι θα είναι καλύτερο από το νέο έτος γεγονός που θα ανεβάσει περισσότερο την καθαρή απόδοση των ακινήτων. Και να γιατί:
1.Αυτοί που έχουν χρήματα να επενδύσουν, είναι προφανές ότι δεν έχουν ως μοναδική πηγή εισοδήματος τα ενοίκια. Γι’ αυτούς, ο φόρος εισοδήματος από ενοίκια θα μειωθεί και μάλιστα αισθητά. Να γιατί: Σήμερα ένας υψηλόμισθος ο οποίος έχει εισοδήματα και από ενοίκια, φτάνει να φορολογείται με 50% για το εισόδημα από ενοίκια. Πληρώνει 45% φόρο εισοδήματος, 4% εισφορά αλληλεγγύης και 1,5% συμπληρωματικό φόρο ακινήτων. Το 50%, θα γίνει έως και 15% με το νέο σύστημα. Δύο περιπτώσεις υπάρχουν:
Το συνολικό εισόδημα από ενοίκια να μην υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ οπότε σε αυτή την περίπτωση θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%. Εννοείται ότι υπάρχει ο συμπληρωματικός φόρος ακινήτων αλλά και η εισφορά αλληλεγγύης, που μπορεί να ανεβάσει την επιβάρυνση στις 15 ποσοστιαίες μονάδες.
Το συνολικό εισόδημα να υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ οπότε θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 33%. Και πάλι, αυτό συμφέρει κάποιον με υψηλά εισοδήματα.
2.Το 2013 θα επιβληθεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων ο οποίος θα αντικαταστήσει το χαράτσι της ΔΕΗ και τον ΦΜΑΠ ή τον ΦΑΠ. Γεγονός είναι ότι το 2013,θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά καθώς θα πρέπει να πληρωθεί ο ΦΑΠ του 2010, του 2011 και του 2012, τα υπόλοιπα από το χαράτσι της ΔΕΗ αλλά και ο ενιαίος φόρος ακινήτων. Από το 2014 όμως, θα μείνει μόνο ο ενιαίος φόρος ακινήτου. Την τελική κλίμακα υπολογισμού του δεν την έχουμε ακόμη. Ωστόσο, είναι σχεδόν βέβαιο, ότι θα φέρει μικρότερα βάρη από το χαράτσι της ΔΕΗ.
Αν ληφθούν υπόψη αυτοί οι παράγοντες, θα υπάρξουν περιπτώσεις όπου η επιβάρυνση για το ακίνητο θα γίνει σαφώς μικρότερη. Αν αυτό συνδυαστεί και με την κατακόρυφη πτώση στις τιμές των ακινήτων, είναι σίγουρο ότι μπορεί να οδηγεί σε σημαντικές ευκαιρίες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό που πέφτει, ανεβαίνει κιόλας. Αποδείχτηκε πρόσφατα τόσο με τα ελληνικά ομόλογα όσο και με τις ελληνικές μετοχές. Μήπως ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε με καλύτερο μάτι την κτηματαγορά; Ή δεν πρέπει να έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε αυτό το κράτος το οποίο στην πρώτη ευκαιρία φορτώνει με ένα ακόμη βάρος την ακίνητη περιουσία; Όποιος απαντήσει σωστά θα βγει κερδισμένος.