Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Κλειδώνουν οι ρυθμίσεις για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.



Με μοντέλο οριστικής διευθέτησης - και όχι "ορισμένου χρόνου", όπως ίσχυσε για τους ημιυπαίθριους - το υπ. Περιβάλλοντος προσανατολίζεται να κλείσει το θέμα των αυθαιρέτων

Ο υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου έχει δηλώσει πως είναι ανοικτός να ακούσει τις απόψεις των βουλευτών ώστε να επιτευχθεί μια ρύθμιση για τα αυθαίρετα με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση

Η χρονική διάρκεια της "τακτοποίησης" των αυθαιρέτων είναι το βασικό θέμα που θα απασχολήσει την Ολομέλεια της Βουλής, όπου εισάγεται σήμερα για την τελική συζήτηση και ψήφιση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Ο υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου έχει δηλώσει πως είναι ανοικτός να ακούσει τις απόψεις των βουλευτών ώστε να επιτευχθεί μια ρύθμιση με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση. Ηδη άλλωστε έχουν ενσωματωθεί στο κείμενο του σ/ν παρατηρήσεις των βουλευτών που έγιναν κατά τις συζητήσεις στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Ολα δείχνουν πάντως πως το ΥΠΕΚΑ είναι έτοιμο να αποσύρει το χρονικό όριο των 40 και 20 χρόνων (για την "τακτοποίηση" εντός και εκτός σχεδίου αυθαιρέτων αντίστοιχα) και να το αντικαταστήσει με την ολοκλήρωση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού, κάτι που εναρμονίζεται με τις επιταγές του ΣτΕ, ενώ έχει και τη συναίνεση των κοινωνικών φορέων. Προκρίνεται δηλαδή η απομάκρυνση από το μοντέλο "τακτοποίησης" που ίσχυσε για τους ημιυπαίθριους και επιλέγεται μια συνολική ρύθμιση για τα αυθαίρετα, που θα θέσει παράλληλα ένα τέλος σε ένα απαράδεκτο καθεστώς.
Ενδεικτική αυτής της κατεύθυνσης είναι χθεσινή δήλωση του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ Νίκου Σηφουνάκη (στο Βήμα FM): "Αυτή είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια συνολική ρύθμιση (για τα αυθαίρετα) μετά τον νόμο 1337 του Τρίτση. Είναι η δεύτερη, δηλαδή, όπου γίνεται συνολική αντιμετώπιση (...). Τα τελευταία χρόνια η αυθαίρετη δόμηση δεν έγινε για να στεγάσει κάποιος το κεφάλι του και να μη βρέχεται... Πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη μας ότι ένας νόμιμος πολίτης, ο οποίος έχτισε την παραθεριστική του κατοικία τηρώντας το Σύνταγμα και τους νόμους, δεν μπορεί να έχει την ίδια αντιμετώπιση με έναν πολίτη ο οποίος παρανόμησε".

Στελέχη του ΥΠΕΚΑ πιστεύουν πως, με την αφαίρεση των χρονικών ορίων, θα υπάρξει μεγαλύτερη ανταπόκριση του κόσμου, με δεδομένη και τη μείωση των προστίμων. Επιπλέον, η ύπαρξη της καταληκτικής προθεσμίας της 31ης Δεκεμβρίου 2011 για τις αιτήσεις, "κλειδώνει" το ύψος του προστίμου και προφυλάσσει τους ιδιοκτήτες από μελλοντικές αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών.
ΖΩΝΕΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΦΕΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ
"Πράσινο" ισοζύγιο σε δήμους

Χώροι πρασίνου όπου θα απαγορεύεται ή θα περιορίζεται σημαντικά η δόμηση προβλέπεται να δημιουργηθούν στους δήμους όπου θα δηλωθούν πολλά αυθαίρετα προς "τακτοποίηση", σύμφωνα με το νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα στη Βουλή. Πρόκειται για μια νέα ρύθμιση, στην οποία ρίχνει ιδιαίτερο βάρος το υπ. Περιβάλλοντος καθώς κρίνεται πως θα αντισταθμίσει την περιβαλλοντική και πολεοδομική επιβάρυνση που προκαλεί η νομιμοποίηση των αυθαιρεσιών.
Οι χώροι αυτοί αναφέρονται ως "ειδικές ζώνες εξισορρόπησης" και δημιουργούνται στους ίδιους τους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ ή σε όμορους ΟΤΑ που παρουσιάζουν έλλειμμα γης. Οι ζώνες πρέπει να έχουν λειτουργική σύνδεση με τις πολεοδομημένες ή προς πολεοδόμηση περιοχές. Δίδεται η δυνατότητα να απαγορευθεί πλήρως η δόμηση ή να περιοριστεί σημαντικά ο ισχύων συντελεστής δόμησης, ενώ μπορούν να δημιουργηθούν χώροι για κοινωφελείς χρήσεις που έχει ανάγκη ο δήμος, όπως χώροι ανακύκλωσης υλικών και συσκευασιών, νεκροταφεία, χώροι διαχείρισης απορριμμάτων.
Δασικοί χάρτες
Νομιμοποιούνται οικισμοί με αυθαίρετα
Στο τραπέζι της "νομιμοποίησης" αναμένεται να μπουν μέσα στους επόμενους μήνες οικισμοί αυθαιρέτων που έχουν αναγερθεί μέσα σε δασικές εκτάσεις σε Πεντέλη και Μαραθώνα. Οι δασικοί χάρτες των περιοχών αυτών βρίσκονται σε διαδικασία κύρωσης, όπως έγραψε χθες το "Εθνος", η οποία υπολογίζεται να ολοκληρωθεί για το σύνολο των δασικών εκτάσεων μέχρι το τέλος του χρόνου, αφού εκδικαστούν οι περίπου 3.000 αντιρρήσεις που έχουν υποβληθεί. "Μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχει ξεκαθαριστεί α΄ αυτές τις περιοχές τι είναι δασικό και τι όχι", δήλωσε χθες ο αναπληρωτής ΥΠΕΚΑ Ν. Σηφουνάκης.
Με το που θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, θα οδηγηθούμε σε ρύθμιση σε αυτές τις περιοχές, συμπλήρωσε. Στον νόμο για τους δασικούς χάρτες (ν. 3889/ 2010), προβλέπεται η δυνατότητα πολεοδόμησης μη νόμιμα οριοθετημένων οικισμών εφόσον αποδεικνύεται από έκθεση του οικείου δήμου πως η μεταβολή της δασικής μορφής της περιοχής επήλθε με αποφάσεις της διοίκησης που δεν έχουν ανακληθεί ή ακυρωθεί. Στον νόμο προβλέπονται αναλυτικά οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν προκειμένου να γίνει η πολεοδόμηση και να ακολουθήσει η νομιμοποίηση.
ΠΗΓΉ www.ethnos.gr