Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Αυθαίρετα: Δηλώστε τα με ευθύνη σας.




Ειδικές ρυθμίσεις για αυθαίρετους οικισμούς που δημιουργήθηκαν σε δάση και δασικές περιοχές προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στη χθεσινή συνέντεξη Τύπου του υπουργείου για τα δάση.
Παρουσιάζοντας την πορεία των δασικών χαρτών της χώρας, ο υπουργός ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα καθώς σήμερα στο υπουργείο έχουνε καθημερινά να διαχειριστούμε τα ζητήματα ολοκλήρωσης σχεδίων πόλεως και γενικότερα πολεοδόμησης σε περιοχές, για παράδειγμα στην Αττική, όπου σύμφωνα με ιστορικές φωτογραφίες και ιστορικά αρχεία, περιοχές απολύτως δομημένες σήμερα θεωρούνται δάση ή δασικές εκτάσεις. Αυτό το παράδοξο, υπάρχει εξαιτίας του τρόπου της ιστορικής καταγραφής και θα λυθεί από τη στιγμή που θα υπάρξει η διαδικασία της ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών τόνισε. " Έτσι, θα αρθεί μια πολύ μεγάλη αβεβαιότητα για τον πολίτη και για την τοπική κοινωνία, για να ξέρουν και να υπάρχει ασφάλεια δικαίου και ασφάλεια γύρω από την ιδιοκτησία τους και ταυτόχρονα καλύτερη προστασία των περιοχών, που εξακολουθεί να είναι πράγματι δάση - και όχι περιοχές τις οποίες "φαντασιωνόμαστε" ότι είναι δάση, ενώ στην πράξη είναι εδώ και 30 - 40 χρόνια πλήρως δομημένες".
"Είναι αυθαίρετοι ολόκληροι οικισμοί στην Αθήνα"
Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε ότι τις τελευταίες μέρες δέχτηκε στο γραφείο του δημάρχους πολεοδομημένων περιοχών που στις αεροφωτογραφίες φαίνεται ότι είναι δάση. Για το λόγο αυτό έκανε αναφορά στο άρθρο 24 στο νόμο περί βιοποικιλότητας, που περικλείει περιοχές παρόμοιες και αυτό δήλωσε είναι μία βάση, για να μπορέσει να κάνει κανένας κάποιες παρεμβάσεις. Όμως όπως σημείωσε, ο νόμος έχει σαφείς προϋποθέσεις. "Δηλαδή έπρεπε να υπάρχει σχέδιο, το οποίο να έχει εγκριθεί, να έχει καταπέσει και λοιπά. Υπάρχουν όμως οικισμοί οι οποίοι δεν έχουν τίποτα κι αυτοί είναι σε δάση και δασικές εκτάσεις, που προφανώς εκεί δεν μπορεί να ισχύσει το 24. Το άρθρο 23 και 24 σου δίνουν τη δυνατότητα να μαζέψουν δικαιολογητικά οι οικισμοί και με βάση αυτό να μπορέσει να γίνει παρέμβαση", σημείωσε ο υπουργός.
Σε ερώτηση για το ποιοι Δήμοι έχουν τέτοια ζητήματα, ο υπουργός είπε ότι οι περισσότεροι Δήμοι της Αττικής έχουν τέτοια θέματα και υπάρχουν περιοχές στις οποίες το πρόβλημα είναι σαφές "δηλαδή βλέπεις σε έναν χάρτη μία περιοχή η οποία είναι χαρακτηρισμένη δασική και ταυτοχρόνως όταν τη βλέπεις πάνω στο χάρτη βλέπεις ότι εκεί δεν υπάρχει καθόλου πράσινο. Και προφανώς σε μία περιοχή ενός Δήμου -να σας πω στον Αγιο Στέφανο για παράδειγμα- μπορεί κανένας να δει ότι υπάρχουν ξεκάθαρες περιοχές πρασίνου που εμπίπτουν στο άρθρο 23 και 24 και το ερώτημα είναι αν για τα υπόλοιπα μπορούν να συγκεντρωθούν τα δικαιολογητικά που να δείχνουν ότι και αυτήν τη διαδικασία την οποίαν κάνουμε."
Μεταξύ άλλων ο υπουργός ανέφερε ότι το θέμα της παρέμβασης σε πυκνοδομημένες περιοχές όπως π.χ. η Ανθούσα, ο Αγιος Στέφανος, η Νέα Μάκρη, σημειακά είναι περιορισμένη. "Δεν είναι εύκολο να παρέμβει κάποιος σημειακά, καμιά φορά το κάνουμε, αλλά όταν τα πράγματα είναι αρκετά ξεκάθαρα. Και ο λόγος για τον οποίον είναι περιορισμένες οι δυνατότητες σημειακής παρέμβασης, παρότι μπορούν να γίνουν κάποιες, είναι γιατί είναι τα όρια τα ορίζει το Σύνταγμα και το Συμβούλιο της Επικρατείας, τα οποία δεν μπορούν να ξεκαθαρίσουν, παρά μόνον όταν υπάρχουν δασικοί χάρτες ή τα αντίστοιχα Προεδρικά Διατάγματα που προβλέπονται για κάποιες περιοχές".
Ως προς τα αυθαίρετα σε δασικές εκτάσεις, ο υπουργός δήλωσε ότι από το νόμο εξαιρούνται τα αυθαίρετα, τα οποία είναι σε δασικές και σε αναδασωτέες εκτάσεις αλλά "δεν αφαιρούμε το δικαίωμα του πολίτη να αμφισβητήσει ότι το αυθαίρετό του είναι πράγματι σε δασική ή αναδασωτέα έκταση, να το διεκδικήσει αυτό και αν το κερδίσει βεβαίως να έχει τις ωφέλειες του νόμου". Αυτό σημαίνει ότι κάποιος μπαίνει στη ρύθμιση εάν είναι σε δασική έκταση με δική του ευθύνη κι έχει τη δυνατότητα στη συνέχεια να διεκδικήσει εάν πράγματι υπάρχει αποχαρακτηρισμός ή τελεσίδικη απόφαση που λέει ότι η περιοχή του δεν είναι δασική έκταση. Εάν είναι δασική έκταση, απλούστατα δεν μπορεί να ρυθμιστεί, σημείωσε ο υπουργός. Σημειώνεται, ότι σε αυτή την περίπτωση ο ιδιοκτήτης που κάνει την αίτηση, χάνει τα λεφτά που έχει δώσει για το παράβολο, καθώς αυτά δεν επιστρέφονται.
Στοχός των δασικών χαρτών σημειώθηκε κατά τη συνέντευξη, είναι να αναδειχθεί το όλο πρόβλημα καθώς δεν έχουμε μόνο αυθαίρετους οικισμούς, που σήμερα είναι σε πολλές περιπτώσεις μη αναπότρεπτη η κατάσταση, έχουμε ακόμα και εκτάσεις οι οποίες καλλιεργούνται για τριάντα και σαράντα και πενήντα χρόνια και φαίνονται δασικές.
Σήμερα, υπάρχουν στη χώρα 231 θεωρημένοι δασικοί χάρτες παλαιών συμβάσεων που χρειάζονται επικαιροποίηση ενώ στα στάδια ελέγχου από τις Διευθύνσεις Δασών βρίσκονται 85 δασικοί χάρτες πρόσφατων συμβάσεων και επιπλέον 66 χάρτες οι οποίοι είναι θεωρημένοι και επικυρωμένοι και μπορούν να αναρτηθούν άμεσα. Παράλληλα, υπάρχρουν οι τρεις πρώτοι κυρωμένοι δασικοί χάρτες στην ’νθεια στον Έβρο, στην Ξηριά στην Καβάλα και στα Λεχαινά της Ηλείας, όπου έχει κυρωθεί από τον Γενικό Γραμματέα της αποκεντρωμένης Διοίκησης ο μερικά κυρωμένος δασικός χάρτης και, σε μερικές μέρες, θα εξεταστούν οι υποβληθείσες αντιρρήσεις.
Τέλος, σημειώθηκε ότι μεγάλο πρόβλημα για την κύρωση των δασικών χαρτών σε Πεντέλη, Νέα Πεντέλη και Μαραθώνα, δημιουργεί η διαδικασία της υποβολής των αντιρρήσεων και κυρίως η αποτύπωση των ορίων των αντιρρήσεων. Όταν έγινε η επεξεργασία των αντιρρήσεων αυτών διαπιστώθηκε, αναφέρθηκε, ότι η μία έπεφτε πάνω στην άλλη, εκτάσεις οι οποίες είχαν σαφή όρια ήταν αλλού, επομένως δεν κατέστη δυνατόν όπως προέβλεπε ο νόμος να γίνει μια ομαδοποίηση για να προχωρήσουν γρήγορα, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή, να υπάρχουν 3.000 αντιρρήσεις, οι οποίες εξετάζονται μία ως προς τα όρια.
Σύντομα αναμένεται να αναρτηθούν άλλοι δασικοί χάρτες για άλλους τέσσερις ΟΤΑ, που είναι η Δροσιά, η Σταμάτα, η Κηφισιά και η Φυλή, όσον αφορά την Αττική ενώ ήδη στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης έχουν αποσταλεί στην Κτηματολόγιο Α.Ε. περίπου 24 χάρτες να ελεγχθούν και να αναρτηθούν στις αρχές του έτους. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα γίνει ανάρτηση χαρτών στην Καλαμάτα ενώ έχει ήδη έχουν αναρτηθεί στη Δράμα όπου και δέχονται και οι αντιρρήσεις.
Πηγή www.buildnet.gr