Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Διαμάχη ενοικιαστών - ιδιοκτητών για το τέλος ακινήτων.


Επιπλέον τριβή στις συχνά τεταμένες τους τελευταίους μήνες σχέσεις μεταξύ ενοικιαστών και ιδιοκτητών, ιδίως επαγγελματικών ακινήτων, αλλά και κατοικιών, επέφερε η επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Κι αυτό γιατί η οικονομική δυσπραγία πολλών ενοικιαστών έχει προκαλέσει προβλήματα στην ομαλή καταβολή του ειδικού τέλους. Βάσει του νόμου, το τέλος επιβάλλεται μεν στον κύριο του ακινήτου ή στην περίπτωση επικαρπίας στον επικαρπωτή, αλλά αρχικός υπόχρεος για την καταβολή είναι ο χρήστης του ακινήτου, δηλαδή στην περίπτωση των ενοικιαζόμενων ακινήτων, ο ενοικιαστής. Αυτός άλλωστε καταβάλλει κάθε ποσό τέλους που συμπεριλαμβάνεται στον λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, ανεξάρτητα από το όνομα στο οποίο εκδίδεται.
Στη συνέχεια, το ποσό του ειδικού τέλους αφαιρείται από το ποσό του ενοικίου που καταβάλλει ο ενοικιαστής. Αυτά υπαγορεύει η θεωρία. Στην πράξη, τα προβλήματα από το ειδικό τέλος δεν ήταν λίγα. Ειδικότερα, σε αρκετές περιπτώσεις, οι ιδιοκτήτες δεν ήταν σε θέση να διασταυρώσουν ότι το ποσό που αφαιρούσαν από το ενοίκιο ήταν και το σωστό. Πολλοί ιδιοκτήτες δεν γνωρίζουν το ακριβές ποσό της οφειλής, καθώς ο λογαριασμός της ΔΕΗ βρίσκεται στα χέρια των ενοικιαστών, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν προφασιστεί διάφορους λόγους για τη μη επίδειξή του στον ιδιοκτήτη, όπως π.χ. απώλεια.
Επιπλέον, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) δεν ήταν λίγοι οι ενοικιαστές που δήλωσαν αδυναμία καταβολής του ειδικού τέλους, δεδομένου μάλιστα ότι στα άμεσα σχέδιά τους είναι η αποχώρηση από το ακίνητο. Αυτό συνέβη κατά κόρον στα επαγγελματικά ακίνητα, ιδίως στα καταστήματα, αλλά και στις κατοικίες. Ως γνωστόν η άμεση κύρωση είναι να διακοπεί η ηλεκτροδότηση στο ακίνητο. Για τον ενοικιαστή που αποχωρεί από το ακίνητο, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα. Ο ιδιοκτήτης όμως τελικά κάποια στιγμή, θα κληθεί να πληρώσει και την αξία του ηλεκτρικού ρεύματος, που συχνά είναι απλήρωτο επί μήνες, ιδίως αν ο ενοικιαστής αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα, αλλά και την αξία του ειδικού τέλους.
Οπως αναφέρουν φορείς της αγοράς, σημαντικός αριθμός ενοικιαστών που αποχώρησε πρόσφατα από διάφορα ακίνητα, εκτός από μισθώματα έχει αφήσει ανεξόφλητους και τους τελευταίους λογαριασμούς της ΔΕΗ, που εξακολουθούν να έρχονται στο ακίνητο, με σημαντικά ποσά οφειλών. Ο τελευταίος λογαριασμός συμπεριλαμβάνει και το ειδικό τέλος, το οποίο οι ιδιοκτήτες ναι μεν δέχονται να καταβάλουν, ωστόσο ζητούν να εξαιρεθούν από την οφειλή για το ηλεκτρικό ρεύμα, η οποία βαρύνει τον αποχωρήσαντα ενοικιαστή. Σύμφωνα με καταγγελίες, η ΔΕΗ αρνείται να εισπράξει το ειδικό τέλος, επικαλούμενη την αδυναμία μερικής εξόφλησης του λογαριασμού, όχι μόνον λόγω του σχετικού νόμου, αλλά και διότι το λογισμικό του μηχανογραφικού της καταχωρίζει αυτόματα κάθε μερική καταβολή πρώτα υπέρ των οφειλομένων στη ΔΕΗ, και μετά στους λοιπούς κωδικούς.
Κατόπιν τούτου η μοναδική διέξοδος των ιδιοκτητών είναι σήμερα η μη πληρωμή του συνόλου του λογαριασμού στη ΔΕΗ, ώστε να διαβιβαστεί στη ΔΟΥ το ποσό του ειδικού τέλους προς είσπραξη. Οταν η ΔΟΥ εντοπίσει τον υπόχρεο ιδιοκτήτη, θα του ζητήσει να πληρώσει το ποσό του τέλους και μόνον αυτό, ενώ η ΔΕΗ θα συνεχίσει να αναζητά τον υπόχρεο αποχωρήσαντα ενοικιαστή. Αν όμως βρεθεί νέος ενοικιαστής για το κτίριο, θα πρέπει να εξοφληθεί άμεσα όλος ο λογαριασμός, διαφορετικά η ΔΕΗ αρνείται να του χορηγήσει ρεύμα.
Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες εισέπραξαν μηδαμινό ενοίκιο κατά τον τελευταίο μήνα, λόγω συμψηφισμού του με το ειδικό τέλος. Επιπλέον προβλήματα ανακύπτουν στην περίπτωση που έχουν παρατηρηθεί λάθη στον υπολογισμό του ειδικού τέλους. Αυτά μόνο λίγα δεν ήταν, οδηγώντας το οικονομικό επιτελείο σε προσαρμογή της διαδικασίας διόρθωσης. Σε πολλές περιπτώσεις λοιπόν, οι λογαριασμοί της ΔΕΗ είναι διογκωμένοι καθώς οι αντικειμενικές αξίες είναι λανθασμένες, όπως και οι συντελεστές παλαιότητας. Επίσης, σε πολλούς λογαριασμούς καταγράφονται λανθασμένες χρεώσεις, βάσει «πλασματικών τετραγωνικών μέτρων», που προκύπτουν από ειδικές κατά δήμο αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων, με προφανή στόχο τη μεγιστοποίηση των εσόδων από τα δημοτικά τέλη.
kathimerini.gr