Περαιτέρω πτώση στις τιμές των ακινήτων, με τις μεγαλύτερες πιέσεις να δέχονται τα μεγάλου μεγέθους σπίτια και τα νεόδμητα σε ακριβές περιοχές, προβλέπει για το 2012 η Τράπεζα της Ελλάδος.
Ωστόσο, άλλοι παράγοντες του κλάδου προβλέπουν διψήφια ποσοστά μειώσεων του χρόνου, άνω του 10%, τονίζοντας ότι οι αντοχές των κατασκευαστών που κρατούν τις τιμές των ακινήτων στο ύψος τους σταδιακά εξανεμίζονται και πως δεν είναι λογικό σε μια χώρα με βαθιά ύφεση για τέταρτη συνεχόμενη από το 2008 χρονιά οι τιμές να πέφτουν με το σταγονόμετρο.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι τιμές των κατοικιών έχουν υποχωρήσει σε πραγματικούς όρους μόνο κατά 21,5% από το 2009, ποσοστό της τάξης του 7% σε ετήσια βάση. Το παράδοξο είναι ότι, ενώ οι συναλλαγές στα οικιστικά ακίνητα έχουν μειωθεί κατά 40% σε σχέση με το 2009, τα απούλητα ακίνητα (που σε σημαντικό βαθμό βρίσκονται στα χέρια κατασκευαστών) ανέρχονται σε 180.000-200.000 και χιλιάδες οικοδομικές επιχειρήσεις έχουν κλείσει, οι τιμές πέφτουν με πολύ αργό ρυθμό.
Τα στοιχεία της ΤτΕ για το τρίτο τρίμηνο του έτους μιλούν για ετήσια πτώση τιμών μόλις 4,6% και δεν είναι τυχαίο ότι περισσότερο υποχωρούν τα παλαιά ακίνητα αντί για τα καινούργια, για τον απλούστατο λόγο ότι αυτά βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών, που έχουν και τη μεγαλύτερη ανάγκη, και όχι κατασκευαστών που στηρίζονται ακόμη στα παχυλά κέρδη του παρελθόντος.
Ακόμη και η πάντα μετριοπαθής στις διατυπώσεις της Τράπεζα της Ελλάδος σχολιάζει με εύσχημο τρόπο πως «η μεγαλύτερη μείωση των τιμών για τα παλαιά διαμερίσματα έναντι των νέων φαίνεται να αντανακλά τη σχετικά μεγαλύτερη ανθεκτικότητα των τιμών των νεόδμητων διαμερισμάτων, τα οποία κατά κανόνα διατίθενται προς πώληση από τους κατασκευαστές».
Εκπλήσσει και την τρόικα. Το ελληνικό αυτό μοντέλο, που αφορά γενικότερα τις τιμές στην Ελλάδα, συνεχίζει να εκπλήσσει τους ξένους συνομιλητές μας, όπως χαρακτηριστικά λέει στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος. «Κάθε φορά που συναντιόμαστε με το κλιμάκιο της τρόικας, το πρώτο πράγμα που μας ρωτούν είναι γιατί δεν πέφτουν οι τιμές στην Ελλάδα παρά την ύφεση».
Κύκλοι της κεντρικής τράπεζας εκτιμούν, πάντως, ότι το τοπίο από την επόμενη χρονιά θα αλλάξει. Ολες οι προβλέψεις κάνουν λόγο για νέα μείωση τιμών το 2012, όχι όμως και για κατάρρευση της αγοράς, όπως λένε χαρακτηριστικά. Η πτώση θα είναι μια ορθολογική αποκλιμάκωση των τιμών που θα εμφανιστεί περισσότερο στα ακριβά σπίτια, σε περιοχές με μεγάλη προσφορά απούλητων ακινήτων, αλλά και στις μεσαίου κόστους περιοχές, οι οποίες μέχρι το 2007 θεωρούνται οικιστικά ανερχόμενες.
Πάγωμα συναλλαγών. Οσο για τις συναλλαγές, το 2011 θα κλείσει με τις λιγότερες συναλλαγές της τελευταίας 5ετίας. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι θα φτάσουν μόλις τις 82.000, έναντι 110.000 το 2010, 136.000 το 2009, 158.000 το 2008, 267.700 το 2007, 172.900 το 2006 και 215.100 το 2005, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. www.tanea.gr