Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Πωλούνται κι άλλα δημόσια φιλέτα.


Με το φιλόδοξο στόχο να ολοκληρώσει σε έναν χρόνο 28 αποκρατικοποιήσεις που θα φέρουν στα κρατικά ταμεία 9 δισ. ευρώ για τη μείωση του χρέους ξεκινά το 2012 η κυβέρνηση.
Η επιτυχία του στόχου αμφισβητείται σφόδρα από την τρόικα λόγω της κακής χρηματιστηριακής συγκυρίας, της απροθυμίας των επενδυτών και των καθυστερήσεων στην προετοιμασία, εκτιμούν δε ότι μπορεί να περιοριστεί ο στόχος στο ήμισυ.
Ως αντάλλαγμα ζητά να αναζητηθούν πρόσθετα πακέτα ακινήτων τα οποία θα ετοιμαστούν έως το τέλος του έτους και η ιδιοκτησία τους θα περάσει στο πανίσχυρο ταμείο αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου. Ζητά επίσης πώληση και των μειοψηφικών πακέτων που ήθελε να διατηρήσει το κράτος σε κάποιες ΔΕΚΟ και τράπεζες που θα πωληθούν μετά την ανακεφαλαιοποίηση. Υπάρχει επίσης ένταξη των εσόδων του σχεδίου Helios και όποιων άλλων ενεργειακών επενδύσεων.
Επισήμως ο στόχος παραμένει στα 50 δισ. ευρώ, τα οποία πρέπει να έρθουν έως το 2015, αλλά πιο εφικτό θεωρείται το ενδεχόμενο να εισρεύσουν τουλάχιστο 22 δισ. ευρώ έως τότε και να επεκταθεί χρονικά το πρόγραμμα έως το 2020.Πηγή www.enet.gr