Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Στα 150 ευρώ/τ.μ. έπεσαν τα ενοίκια καταστημάτων.




Πρωταθλήτρια Ευρώπης στη μείωση των ενοικίων στα καταστήματα των κεντρικών εμπορικών δρόμων, ανακηρύχθηκε η Αθήνα, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Colliers International για τον εξαμηνιαίο Χάρτη Λιανικού Εμπορίου.

Στην ελληνική πρωτεύουσα, και ειδικότερα στην οδό Ερμού καταγράφεται απότομη υποχώρηση των μισθωμάτων κατά 17%, φτάνοντας τα 150 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο το μήνα, όταν πριν μερικά χρόνια υπήρχαν καταστήματα που ενοικιάζονταν έως και 300 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως. Αντίθετα, ανθεκτικά στην κρίση εμφανίζονται τα καταστήματα στα εμπορικά κέντρα, με τα ενοίκια στην Αθήνα να βρίσκονται στα επίπεδα των 30 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως.

Σύμφωνα με την έρευνα της Colliers, οι κεντρικοί εμπορικοί δρόμοι της Ευρώπης παρουσίασαν υψηλή ανθεκτικότητα μεταξύ του πρώτου και τρίτου τριμήνου. Η πλειονότητα των αγορών παρέχουν ενδείξεις για σταθερά ενοίκια με αξιοσημείωτες αυξήσεις στο Όσλο και Ρίγα με αυξήσεις της τάξεως του 7% και 10% αντίστοιχα. Αντίθετα, η Αθήνα και η Σόφια έχουν δεχτεί απότομη πτώση των ενοικίων κατά 17% και 15% αντίστοιχα..

Το εντυπωσιακό είναι ότι η ελληνική πρωτεύουσα μέχρι το 2007 ήταν μεταξύ των 10 ακριβότερων βιτρινών του κόσμου ενώ φέτος, λόγω της οικονομικής κρίσης η «φούσκα» των ενοικίων έχει σκάσει και η Αθήνα βρίσκεται απλά στις πρώτες...30.
Τα υψηλότερα ενοίκια στην Ευρώπη καταγράφονται στο Λονδίνο με 928 ευρώ/τ.μ. και ακολουθεί το Παρίσι με 833 ευρώ/τ.μ.

Από την άλλη, οι λιανέμποροι φαίνεται να εμπιστεύονται τα malls και να ζητούν χώρους ενοικίασης. Αξιοσημείωτες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στο Λίντς και το Μιλάνο, όπου τα ενοίκια των εμπορικών κέντρων δέχτηκαν ανοδική ώθηση της τάξεως του 8% και 11% αντίστοιχα. Πηγή www.ered.gr