Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Ομόλογο ιδιωτικοποιήσεων για προείσπραξη μελλοντικών εσόδων.

Ολα τα ενδεχόμενα αφήνουν ανοικτά στο υπουργείο Οικονομικών για τις αποκρατικοποιήσεις και ιδιαίτερα για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.
Με την αγορά ακινήτων να είναι στο ναδίρ, τις τιμές εξαιρετικά χαμηλές και με επενδυτές να μην εμφανίζονται, το εγχείρημα της πώλησης κρατικών ακινήτων σίγουρα θα καταλήξει σε ναυάγιο. Αλλωστε, στο πρόσφατο 6ο RED Business Forum, οι ειδικοί της αγοράς είχαν πει ότι τα ακίνητα του δημοσίου αυτή τη στιγμή έχουν μηδενική αξία και μόνο όσα αποκτήσουν πολεοδομική ωριμότητα θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν. Το www.ered.gr είχε αποκαλύψει επίσης ότι για δύο ακίνητα της ΓΑΙΑΟΣΕ οι προσφορές που δόθηκαν μόλις έφτασαν το 50% της αντικειμενικής αξίας και το 30% της αξίας που έβγαλε ο εκτιμητής.
Με όλα αυτά τα δεδομένα το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα πρέπει να ξεχάσει τα άμεσα έσοδα που θα μειώσουν το χρέος.
Το σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι είναι η δημιουργία ομολόγου ιδιωτικοποιήσεων που θα μπορέσει να προεισπράξει μελλοντικά έσοδα από την αξιοποίηση ακινήτων. Ουσιαστικά η κρατική περιουσία θα εισφερθεί ως ένα είδος collateral ώστε οι επενδυτές να αγοράσουν τα ομόλογα και να κερδίσουν από την μελλοντική πώληση των ακινήτων. Το ομόλογο θα είναι ανατροφοδοτούμενο, δηλαδή κάθε ακίνητο θα αντικαθίσταται με άλλο. Ετσι, θα αποφευχθούν οι παραχωρήσεις ακινήτων σε εξευτελιστικές τιμές (ποιος θα έβαζε την υπογραφή του με το φόβο Ειδικού Δικαστηρίου;) και το κράτος θα εισπράξει άμεσα σημαντικά έσοδα.
Πηγή www.ered.gr