Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Στις 31 Μαρτίου θα συμψηφιστούν τα λάθη της ΔΕΗ.




Μέχρι τις 31 Μαρτίου 2012, θα πρέπει να περιμένουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, προκειμένου να γίνει ο συμψηφισμός, σε περίπτωση που το ετήσιο τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών έχει υπολογιστεί λάθος.

Αυτό προβλέπει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Συγκεκριμένα, αν το τέλος που προκύπτει είναι μικρότερο από το τέλος που υπολογίστηκε, η διαφορά αφαιρείται από το τέλος που αναλογεί στο ακίνητο για το έτος 2012. Στις περιπτώσεις που προκύπτει αρνητική διαφορά, το ποσό επιστρέφεται από τη ΔΕΗ με τον επόμενο λογαριασμό.

Παράλληλα, στην Πράξη αναφέρονται και τα ακόλουθα:

-Το ποσό του τέλους που καταβάλλεται για το έτος 2011 και υπολογίστηκε βάσει των στοιχείων του εμβαδού της δομημένης επιφάνειας, της τιμής ζώνης και της παλαιότητας του ακινήτου που ήταν γνωστά στη ΔΕΗ ή στους εναλλακτικούς προμηθευτές ρεύματος κατά την 17η Σεπτεμβρίου 2011. Για το τέλος του 2012, η αντίστοιχη ημερομηνία έχει οριστεί η 31.3.2012.

-Οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ και όχι οι τριμελείς επιτροπές, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, θα κρίνουν ποιός ζει υπό μειονεκτικές κοινωνικά συνθήκες και η πληρωμή του τέλους θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάστασή του. Ο έφορος θα έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει για τη διακοπή ή όχι του ρεύματος.

-Για τα ακίνητα τα οποία δεν έχουν οικιακή χρήση και με εμβαδόν δομημένης ηλεκτροδοτούμενης επιφάνειας άνω των 1.000 τετραγωνικών μέτρων, ο συντελεστής προσδιορισμού του τέλους υπολογίζεται μειωμένος κατά 30% για το άνω των 1.000 τετραγωνικών μέτρων τμήμα και κατά 60% για το άνω των 2.000 τετραγωνικών μέτρων τμήμα του ακινήτου.

-Εξαιρούνται του τέλους ακινήτων οι κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών και οι κοινόχρηστοι χώροι των κύριων τουριστικών καταλυμάτων (ξενοδοχείων και κάμπινγκ) που αφορούν στους χώρους προσέλευσης, υποδοχής και υγιεινής, οι οποίοι προσδιορίζονται σε ποσοστό 35% της συνολικής επιφάνειας της ξενοδοχειακής επιχείρησης.Πηγή www.buildnet.gr