Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

«Αγοράστε σπίτι με... leasing».


Ο πωλητής χρειάζεται χρήμα, ο αγοραστής χρόνο να το βρει, επομένως μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες τους χρησιμοποιώντας το ενοίκιο ως μέσο ανταλλακτικής συναλλαγής, λέει ο επικεφαλής της Engel & Volkers στην Ελλάδα, Θ. Μπόσδας.
Ενα πρωτοποριακό πρόγραμμα που προσπαθεί να «ξεμπλοκάρει» την παραπαίουσα αγορά ακινήτων ήρθε και στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα ιδιότυπο? leasing κατοικιών χωρίς όμως να ορίζεται κάποιο μίσθωμα, αλλά το ενοίκιο που θα πλήρωνε κάποιος για να μείνει σε ένα σπίτι το χρησιμοποιεί για την αποπληρωμή του ακινήτου.
Τη σύγχρονη λύση για την απόκτηση σπιτιού σ' αυτήν τη δύσκολη περίοδο, λανσάρει στην ελληνική αγορά η γερμανική κτηματομεσιτική εταιρεία Engel & Volkers η οποία συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους ομίλους μεσιτείας πολυτελών ακινήτων, επαγγελματικών ακινήτων και θαλαμηγών αναψυχής.
Το πρόγραμμα που προτείνει η εταιρεία είναι απλό: Αγοραστής που θέλει να αποκτήσει σπίτι αλλά δεν μπορεί να πάρει δάνειο και αναγκάζεται να μείνει στο νοίκι απευθύνεται στην εταιρεία η οποία τον φέρνει σε επαφή με κάποιον πωλητή.
Ο πρώτος δίνει μια προκαταβολή για το ακίνητο, η οποία φτάνει το πολύ έως το 20% της συνολικής αξίας του σπιτιού. Καθορίζεται ένα μηνιαίο ποσό το οποίο αντιστοιχεί ουσιαστικά στο ενοίκιο που θα δινόταν για τη συγκεκριμένη κατοικία.
Ομως το «ενοίκιο» αυτό δίνεται σαν ένα είδος δόσης για την αποπληρωμή του συνολικού ποσού. Υπογράφεται ένα κανονικό συμβόλαιο σε συμβολαιογράφο το οποίο καθορίζει και τον χρόνο αποπληρωμής του ακινήτου που πρέπει να είναι 2-4 χρόνια. Στο τέλος της περιόδου αυτής ο αγοραστής πρέπει να δώσει το ποσό που απομένει αφού αφαιρεθεί η προκαταβολή και η μηνιαία δόση - «ενοίκιο» το οποίο όμως δεν είναι κανονικό μίσθωμα καθώς το σπίτι ανήκει στον χρήστη του. Βέβαια, την κυριότητα διατηρεί ο πωλητής μέχρι την τελική αποπληρωμή.
Eξόφληση
Στη διάρκεια του συμβολαίου ο αγοραστής μπορεί πιο εύκολα και χωρίς πίεση να βρει δάνειο ή να κάνει αποταμίευση ώστε να κάνει την εξόφληση χωρίς να έχει δανειοδοτηθεί, επομένως και να πληρώνει τόκους.
Η λύση της Engel & Volkers έχει και ορισμένα σημαντικά σημεία:
Δεν υπάρχει τόκος και δεν υπάρχει αύξηση του μηνιαίου ποσού που δίνεται.
Αν στο τέλος της περιόδου που καθορίζει το συμβόλαιο ο αγοραστής δεν μπορεί να πληρώσει το υπόλοιπο ποσό και θέλει να σπάσει τη συμφωνία τότε χάνει την προκαταβολή και φυσικά τα «ενοίκια» που έδωσε.
Είναι υποχρεωτική η ασφάλιση του ποσού αγοράς του σπιτιού ώστε να είναι καλυμμένος και ο πωλητής.
Ο γενικός διευθυντής της Engel & Volkers, Athens North & Uptown, Θεολόγος Μπόσδας, τονίζει ότι η μέθοδος του rent to buy homes είναι διαδεδομένη στη Βρετανία και τις ΗΠΑ και έρχεται να προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα με τον τίτλο «Αγορά εν... οίκω». Μιλώντας στην «Οικονομία» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστικών Επιχειρήσεων, Δ. Καψιμάλης, επιβεβαιώνει η δραματική κατάσταση στον κλάδο λέγοντας ότι όλο και περισσότεροι εργολάβοι αναγκάζονται να ενοικιάσουν τα σπίτια που είχαν για πούλημα αλλά που εδώ και χρόνια δεν βρίσκουν αγοραστή.
Το ενοίκιο γίνεται δόση.
Εαν κάποιος θέλει να αγοράσει σπίτι αξίας 200.000 ευρώ, δίνει προκαταβολή 20%, δηλαδή 40.000 και χρωστά 160.000 ευρώ. Στο συμβόλαιο καθορίζεται ως δυνητικό «ενοίκιο» το ποσό των 1.000 ευρώ τον μήνα ή 12.000 ευρώ τον χρόνο, το οποίο καταβάλλεται στον πωλητή για την αποπληρωμή του ακινήτου. Στην τετραετία που λήγει το συμβόλαιο ο αγοραστής έχει καταβάλλει 48.000 ευρώ σε «ενοίκια» συν 40.000 η προκαταβολή, δηλαδή 88.000 ευρώ και οφείλει άλλες 112.000 ευρώ τις οποίες πρέπει να αποπληρώσει προκειμένου η κυριότητα να περάσει σ' αυτόν.Πηγή www.ethnos.gr