Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Φόρτωσαν με "μεσάζοντες" τα ακίνητα.


Μετρήσιμος αριθμός ιδιοκτητών επιδιώκει να μεταβιβάσει το ακίνητό του, αλλά εξαναγκάζεται να εγκαταλείψει τα σχέδιά του. Αυτή τη φορά, αιτία δεν είναι η οικονομική κρίση που έχει συρρικνώσει το αγοραστικό ενδιαφέρον, αλλά η… «αθάνατη» κρατική μηχανή.
Με δύο διαφορετικούς νόμους, για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και για την έκδοση αδειών δόμησης, το Δημόσιο «επέβαλε» κάθε συμβόλαιο μεταβίβασης ακινήτου να συνοδεύεται από πολλαπλά πιστοποιητικά. Πιστοποιητικά και βεβαιώσεις των οποίων η έκδοση είναι ιδιαίτερα ακριβή υπόθεση.
Ποια είναι αυτά;
-Πιστοποιητικό από μηχανικό για την μη ύπαρξη πολεοδομικών αυθαιρεσιών στο προς μεταβίβαση ακίνητο. Από τον Σεπτέμβριο, που βρίσκεται σε ισχύ ο ν. 4014 για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, για κάθε μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος (π.χ. γονική δωρεά) σε ακίνητο είναι απαραίτητη βεβαίωση από μηχανικό ότι δεν υπάρχουν πολεοδομικές αυθαιρεσίες στο προς πώληση ακίνητο αλλά και στο κτήριο που αυτό βρίσκεται.
Συνήθως η αμοιβή του μηχανικού αντιστοιχεί στο 1% (συν ΦΠΑ) των πρώτων 50.000 ευρώ της αξίας του ακινήτου και ανέρχεται στο 0,40% για το υπόλοιπο τίμημα.
Την ίδια στιγμή, η βεβαίωση του μηχανικού θα πρέπει να αφορά όχι μόνο στο προς πώληση διαμέρισμα, αλλά και στο κτήριο όπου αυτό ανήκει.
Το γεγονός αυτό έχει παγώσει δεκάδες αγοραπωλησίες σε όλη την Ελλάδα, επειδή, εάν διαπιστωθεί αυθαιρεσία σε μία πολυκατοικία, δεν μπορεί να προχωρήσει η πώληση του διαμερίσματος, εωσότου η συγκεκριμένη αυθαιρεσία τακτοποιηθεί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ιδιοκτήτης δεν κατάφερε να προχωρήσει σε γονική παροχή του διαμερίσματός του, διότι ο μηχανικός εντόπισε την ύπαρξη αυθαίρετου στεγάστρου 2x3 τ.μ. στον όγκο της πολυκατοικίας. Κι επειδή, η συναίνεση μεταξύ των 48 διαφορετικών ενοίκων του κτηρίου είναι σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί με στόχο την «νομιμοποίηση» της κατασκευής, η συναλλαγή «πάγωσε».
-Πιστοποιητικό από τοπογράφο. Σύμφωνα με το ν.4030/2011, κάθε συμβόλαιο μεταβίβασης για να είναι έγκυρο, θα πρέπει να συνοδεύεται από τοπογραφικό διάγραμμα για την έκδοση του οποίου οι πωλητές θα πρέπει να «βάλουν το χέρι στη τσέπη». Μάλιστα, σύμφωνα με την ομοσπονδία ιδιοκτητών ακινήτων, οι αμοιβές των τοπογράφων υπερβαίνουν στην περίπτωση των αγροτεμαχίων επαρχίας υπερβαίνουν την αξία αυτών!
-Από τις 9 Ιανουαρίου για κάθε μίσθωση ακινήτου άνω των 50 τ.μ. απαιτείται ενεργειακό πιστοποιητικό. Πρακτικά αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την ομοσπονδία, ότι για τριάρι στην Κυψέλη, η αμοιβή του ενεργειακού επιθεωρητή υπερβαίνει τα 250, ισοδυναμεί δηλαδή με το -κατά μέσο όρο- ύψος ενός μηνιαίου μισθώματος.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι παραπάνω βεβαιώσεις, που είναι απαραίτητες για μεταβιβάσεις και γονικές παροχές, έχουν σχεδόν εκμηδενίσει τον τις αγοραπωλησίες και έχουν καταστήσει ακόμη πιο δύσκολες τις εκμισθώσεις ακινήτων.
Και εάν στα παραπάνω προστεθούν, οι -βάσει του ν. 3843/2010-υποχρεωτικές επιθεωρήσεις λεβήτων, καυστήρων, κλιματιστικών ανά 2-4 χρόνια, με κόστος 221-615 ευρώ. Οι περιοδικοί έλεγχοι στα κτήρια για την ενημέρωση της «ταυτότητας» των κτηρίων με αμοιβές που αποτελούν αντικείμενο ελεύθερης διαπραγμάτευσης, γίνεται κατανοητό γιατί η ιδιοκτησία έχει μετατραπεί σε ιδιαίτερα ακριβό «σπορ»…
Πηγή:www.capital.gr