Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Προς παράταση στην τακτοποίηση αυθαιρέτων.


Προς παράταση στην τακτοποίηση αυθαιρέτων
Παράταση για την τακτοποίησης των αυθαιρέτων προανήγγειλε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκος Σηφουνάκης, ο οποίος, παράλληλα, ανακοίνωσε ότι το υπουργείο θα προχωρήσει σε τροποποίηση του υπάρχοντος προεδρικού διατάγματος για τις χρήσεις γης.

Η σχετική απόφαση για την παράταση στην τακτοποίηση αυθαιρέτων θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός παρουσίασε υπουργική απόφαση για την κατασκευή φυτεμένων επιφανειών σε δώματα, στέγες και υπαίθριους χώρους κτιρίων.
Όσον αφορά στο Π.Δ., με το οποίο επιδιώκεται ο εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, τίθεται από σήμερα και για δέκα ημέρες σε δημόσια διαβούλευση και το σχετικό ΦΕΚ αναμένεται στις αρχές Ιανουαρίου.
Στις νέες ρυθμίσεις θα συμπεριληφθούν περισσότερα από 400 Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, που εκκρεμούν σε πόλεις της χώρας. Σε αυτές προστίθενται οι «Περιοχές Ελέγχου και Περιορισμού Δόμησης, Συμβατότητας Χρήσεων» και αφορούν στη δημιουργία ζωνών ελέγχου δόμησης γύρω από πόλεις και οικισμούς.
Στις περιοχές «Γενικής Κατοικίας» εισάγεται ανώτατο όριο για ορισμένες κατηγορίες χρήσεων (εμπορικά καταστήματα, ξενοδοχεία κ.α.) προκειμένου να προστατευθεί η κατοικία.
Παράλληλα εισάγεται η έννοια της περιοχής «Αποκλειστικής Κατοικίας» για να προστατευθούν περιοχές που έχουν αναπτυχθεί ως κηπουπόλεις. Στις περιοχές αυτές τίθενται αριθμητικά μεγέθη σε ορισμένες κατηγορίες κοινωφελών χρήσεων (σχολεία, μικρές αθλητικές εγκαταστάσεις κ.α.) προκειμένου να διασφαλισθεί η ήπια ανάπτυξή τους.
Ακόμη οι «παραγωγικές δραστηριότητες χαμηλής και μέσης όχλησης» χωρίζονται κατά ομάδες. Εκτός από τις περιοχές βιομηχανίας και χονδρεμπορίου δημιουργούνται περιοχές «Επιχειρηματικού Πάρκου», «Τεχνολογικού Πάρκου» και «Εμπορευματικών Κέντρων», «Επιχειρηματικών Πάρκων Ενδιάμεσου Βαθμού Οργάνωσης» (κατ' αντιστοιχία των πρόσφατων νομοθετικών ρυθμίσεων του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας).
Παράλληλα, δημιουργείται κατηγορία περιοχών «Ιδιαίτερων Χρήσεων» για εγκαταστάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς, γεωργικών και δασικών εκμεταλλεύσεων, στρατοπέδων, ΧΥΤΑ κ.α.