Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Οι επενδυτές εξακολουθούν να εμπιστεύονται την Ιταλία.




Παρά την εντεινόμενη διεθνή και τοπική ανησυχία για το εξωτερικό χρέος της γειτονικής Ιταλίας, οι προοπτικές της αγοράς επαγγελματικών ακινήτων (γραφεία, καταστήματα, εμπορικά κέντρα) φαντάζουν ευοίωνες, αναφέρει σε έρευνά της η Jones Lang LaSalle. Σύμφωνα με αυτήν, οι επενδύσεις για την απόκτηση επαγγελματικών ακινήτων στην Ιταλία έχουν παραμείνει στάσιμες από το 2007, με τον μέσο όρο ανά τρίμηνο να διαμορφώνεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, κατά το 2012 το ποσό αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί, καθώς οι επενδυτές επανεξετάζουν την επόμενη αγορά-ευκαιρία στο σημερινό περιβάλλον. Τα πρόσφατα μέτρα λιτότητας που αποφασίστηκαν στην Ιταλία μετά την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού έχουν επίσης διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μείωση των κινδύνων και τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.

Σύμφωνα με την Jones Lang LaSalle, πολλά εξαρτώνται και από τα τεκταινόμενα συνολικά στην Ευρωζώνη. Οι επενδυτές αναζητούν ενδείξεις υποχώρησης της κρίσης χρέους, ώστε να επανατοποθετηθούν στην αγορά ακινήτων, τόσο της Ιταλίας, όσο και άλλων χωρών. Αν και παραμένουν επιφυλακτικοί, εμφανίζονται περισσότερο θετικοί στο να αναλάβουν το ρίσκο και να αποκτήσουν νέα ακίνητα, ιδίως από τη στιγμή που οι αποδόσεις στην Ιταλία παραμένουν ιδιαίτερα ελκυστικές, καθώς οι αξίες έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Ετσι, η διεθνής εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων θεωρεί ότι αρκετοί επενδυτές που δεν έχουν τοποθετηθεί στην Ιταλία, θα επαναξιολογήσουν τη στάση τους.

Η τάση αυτή ενισχύεται και από τις επενδύσεις ανάπτυξης νέων εμπορικών κέντρων που πραγματοποιούν αυτήν την περίοδο εταιρείες, όπως η Westfield και η Eurocommercial σε Μιλάνο και Τορίνο αντίστοιχα. Αλλωστε, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, οι Ιταλοί εξακολουθούν να παραμένουν από τους πιο πλούσιους παγκοσμίως, καθώς τα μέσα κατά κεφαλήν περιουσιακά στοιχεία κάθε Ιταλού πολίτη, είναι οκτώ φορές περισσότερα από το διαθέσιμο εισόδημά του. Ταυτόχρονα, το συνδυασμένο χρέος δημοσίου και νοικοκυριών στην Ιταλία είναι 170% του ΑΕΠ, έναντι π.χ. 240% στην Μεγ. Βρετανία, δείγμα των περιθωρίων που ακόμα υπάρχουν στη γειτονική χώρα να βελτιώσει τη θέση της. Πηγή www.kathimerini.gr