Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Σε ιστορικά χαμηλά η οικοδομή.



Ελλειψη ρευστού... στάση κατασκευών. Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα του τελευταίου δελτίου οικονομικής συγκυρίας της Τράπεζας της Ελλάδας το οποίο αφιερώνει ένα σημαντικό μέρος του στη δραματική εικόνα τόσο στις κατασκευές όσο και στην οικοδομή.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, το Νοέμβριο το πρόγραμμα εργασιών προς εκτέλεση στον τομέα των κατοικιών είναι -99, με βάση τις σταθμισμένες θετικές και αρνητικές απαντήσεις που έδωσαν οι εμπλεκόμενοι στον κλάδο. Είναι νούμερο - ρεκόρ από τότε που ξεκίνησε η κρίση και δείχνει ότι στο χώρο της κατασκευής κατοικιών δεν κτίζεται απολύτως τίποτε. Αλλωστε, με το απόθεμα των απούλητων σπιτιών να προσεγγίζει τις 200.000, οι εργολάβοι οικοδομών δεν διανοούνται να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις.

Σύμφωνα με την ΤτΕ και με στοιχεία του ΙΟΒΕ, στο σύνολο των κατασκευών η πτώση στις εργασίες προς εκτέλεση είναι στο -90, για τα άλλα κτίρια στο -87 και για τα δημόσια έργα στο -92, γεγονός που αποτυπώνει τη μεγάλη κρίση στον κλάδο συνολικότερα. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα οι εργασίες προς εκτέλεση στην κατοικία είναι στο -72 όταν στο σύνολο των κατασκευών είναι στο -34.

Αναφορικά με τους εξασφαλισμένους μήνες εργασίας στον κλάδο της κατοικίας, το Νοέμβριο είναι μόλις 3 όταν τον Ιανουάριο 2011 ήταν στους 7,5 μήνες. Στο σύνολο των κατασκευών είναι 7,3 μήνες, στα άλλα κτίρια στους 5 μήνες και στα δημόσια έργα στους 10,4 μήνες.

Τέλος, αναφορικά με τις τιμές των κατοικιών, στο τρίτο τρίμηνο του έτους η πτώση στην Αθήνα ήταν 4,3%, στη Θεσσαλονίκη μεγαλύτερη, στο -6,7% στις άλλες πόλεις -3,5% και στην υπόλοιπη επαρχία στο -3,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Πηγή www.ered.gr