Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης και στις ενοικιάσεις.




Υποχρεωτικό καθίσταται από τις 9 Ιανουαρίου του 2012, η έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), το οποίο θα είναι απαραίτητο και για την ενοικίαση κτιρίου, είτε πρόκειται για κατοικία είτε για επαγγελματική στέγη. Αυτό θα ισχύει για τη σύναψη νέων συμβολαίων και όχι για ανανεώσεις υφιστάμενων συμβολαίων.

Σημειώνεται, ότι η έκδοση του πιστοποιητικού είχε πάρει εξάμηνη παράταση για τις νέες μισθώσεις διαμερισμάτων άνω των 50 τετραγωνικών, που ήταν να αρχίσει στις 9 Ιουλίου 2011.

Η έκδοση πιστοποιητικού από τις 9 Ιανουαρίου 2011 θα είναι υποχρεωτική από τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές, σε κάθε περίπτωση αγοραπωλησίας ακινήτων και στην περίπτωση νέων μισθωμάτων αυτοτελών ενιαίων κτιρίων (μονοκατοικίες, επαγγελματικά ακίνητα, καταστήματα) άνω των 50 τ.μ. όλων των κατηγορίων και χρήσεων.

Σημειώνεται, ότι η έκδοση ΠΕΑ, για την περίπτωση αγοροπωλησίας και ενοικίασης κτιρίων, θεσπίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως βασικό εργαλείο για τη διασφάλιση της διαφάνειας στην αγορά των ακινήτων και την καταγραφή της ενεργειακής κατάστασης του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος, μέσω της πιστοποίησης της ενεργειακής του απόδοσης, στη βάση μεθοδολογίας και υπολογισμών.

Τα ενεργειακά πιστοποιητικά έχουν σκοπό στην ενημέρωση του ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή για την κατανάλωση ενέργειας του κτιρίου που χρησιμοποιούν, ενώ περιλαμβάνουν και συστάσεις για λήψη μέτρων που θα μπορούσαν να αναβαθμίσουν την ενεργειακή συμπεριφορά του κτιρίου.

Με τα ενεργειακά πιστοποιητικά, τα κτίρια κατατάσσονται σε βαθμίδες ενεργειακής απόδοσης, κατά τρόπο αντίστοιχο με εκείνον που ισχύει ήδη για τις ηλεκτρικές συσκευές. Υπάρχουν συνολικά εννέα κατηγορίες (ενεργειακές) από Α+ έως Η).

Πότε χρειάζεται το πιστοποιητικό

Σύμφωνα με την οδηγία 2002/91 ΕΚ, ο ενεργειακός επιθεωρητής είναι απαραίτητος:

1. Για την ενεργειακή επιθεώρηση και πιστοποίηση σε κάθε υφιστάμενο ακίνητο (κατοικία ή επαγγελματικός χώρος) που πρόκειται να πουληθεί, να ενοικιαστεί (μονοκατοικία) και είναι συνολικού εμβαδού άνω των 50 τ.μ..

2. Από τις 9.1.2012 θα ισχύει και για κάθε ακίνητο (διαμέρισμα), το οποίο πρόκειται να ενοικιαστεί.

3. Για αίτηση στο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ' οίκον.

4. Για όλα τα νέα κτίρια και για υφιστάμενα άνω των 1.000 τ.μ. στα οποία γίνεται ριζική ανακαίνιση

5. Για την ενεργειακή επιθεώρηση των εγκαταστάσεων θέρμανσης και κλιματισμού σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

Το Κόστος των ΠΕΑ

Με βάση τα όσα ισχύει σήμερα, το κόστος έκδοσης Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) διαμορφώνεται για επιθεώρηση ολόκληρης πολυκατοικίας σε 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο κόστος 200 ευρώ. Για τα διαμερίσματα το κόστος ανέρχεται σε 2 ευρώ ανά τ.μ., με ελάχιστο κόστος τα 150 ευρώ. Για τις μονοκατοικίες το κόστος διαμορφώνεται στα 1,5 ευρώ ανά τ.μ., με ελάχιστο κόστος τα 200 ευρώ. Τέλος για τις υπόλοιπες χρήσεις κτιρίων οι αμοιβές διαμορφώνονται στα 2,5 ευρώ ανά τ.μ. για επιφάνεια έως 1000 τ.μ., ελάχιστο κόστος 300 ευρώ, ενώ για τα επιπλέον τετραγωνικά των 1.000 τ.μ. το κόστος είναι 1,5 ευρώ ανά τ.μ.

Ποιά εξαιρούνται

Δεν απαιτείται η έκδοση ΠΕΑ για τις εξής περιπτώσεις:
-για κτίριο (ενιαίο ή τμήμα του) με συνολική επιφάνεια μιρκότερη ή ίση των 50 τ.μ. (π.χ. ένα διαμέρισμα με επιφάνεια μιρκότερη ή ίσχη των 50 τ.μ.)
-για κτίρια με χρήσεις: βιομηχανίας, βιοτεχνίας, εργαστηρίου, αποθήκης, στάθμευσης αυτοκινήτων, πρατήρια υγρών καυσίμων.

Δεν εξαιρούνται από την υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ, τα διατηρητέα κτίρια και οι παραθεριστικές κατοικίες (με διαμονή μικρότερη των τεσσάρων μηνών). Πηγή www.buildnet.gr