Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Αδειες-εξπρές για τουριστικά καταλύματα σε δέκα ημέρες.


Προβλέπεται μείωση της γραφειοκρατίας και κατά 40% λιγότερα δικαιολογητικά που πρέπει να κατατεθούν.
Διαδικασίες-εξπρές στην αδειοδότηση τουριστικών καταλυμάτων υπόσχεται το νέο νομοσχέδιο για τον Τουρισμό Υπαίθρου το οποίο παρουσιάστηκε χθες από τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο παρουσία των υφυπουργών Γ. Νικητιάδη και Π. Αλιβιζάτου. Οπως είπε ο κ. Γερουλάνος, οι αρμόδιες αρχές είναι υποχρεωμένες σε 10 μέρες από την κατάθεση του φακέλου να δώσουν προέγκριση και σε 60 μέρες να δώσουν σήμα λειτουργίας, ενώ αν καθυστερήσουν ο επιχειρηματίας μπορεί να ξεκινήσει κανονικά τη λειτουργία του.
Επίσης ο υπουργός ανέφερε πως το μεγάλο στοίχημα που έχει η κυβέρνηση μπροστά της και το μεγάλο στοίχημα για τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα θα είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Προφανώς σε αυτήν την προσπάθεια τεράστιο ρόλο θα διαδραματίσει ο τουρισμός και όπως πιστεύει ο ίδιος ότι το πώς θα αναπτυχθεί ο τουρισμός στα επόμενα 10 χρόνια σχετίζεται με το εάν θα μειωθεί ή όχι η ανεργία.
Το νομοσχέδιο θα μπει σε διαβούλευση και θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το αργότερο έως την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου του 2012.
Εσοδα 35,3 δισ. ευρώ
Ο ελληνικός τουρισμός, έχει αποδείξει ότι αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας και σταθερή πηγή θέσεων εργασίας.
Η δυναμική που επέδειξε ο κλάδος τον τελευταίο χρόνο, με τις αφίξεις ξένων επισκεπτών να ξεπερνούν τα 16,5 εκατομμύρια ευρώ - το μεγαλύτερο αριθμό όλων των εποχών- τα άμεσα και έμμεσα έσοδα να ανέρχονται στα 35,3 δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου 16% ΑΕΠ), και τη συνολική συμμετοχή στην απασχόληση να ξεπερνά τις 750 χιλιάδες θέσεις (18,4% της συνολικής εθνικής απασχόλησης), αποδεικνύουν τις ισχυρές βάσεις στις οποίες στηρίζεται ο ελληνικός τουρισμός, ιδιαίτερα σε μία περίοδο έντονων δημοσιονομικών προβλημάτων και ιδιαίτερα αρνητικής δημοσιότητας από τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Τουρισμός υπαίθρου
Στο νομοσχέδιο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον τουρισμό υπαίθρου βάσει του οποίου θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, θα αναπτυχθούν επιχειρήσεις που ασχολούνται με εναλλακτικές μορφές τουρισμού, θα στηριχθούν οι οικογενειακές επιχειρήσεις ενώ παράλληλα να ενισχυθεί και το αγροτικό εισόδημα. Στις μονάδες αυτές θα υπάρχει και διακριτό Ειδικό Σήμα Υπαίθρου. Ειδικά για τον Αγροτουρισμό θα πρέπει η διαμονή να συνδέεται με την παραγωγή και το 40% των προϊόντων που διαθέτει η μονάδα να προέρχονται από την παραγωγή του. Μάλιστα για να κάνει κάποιος αγρότης τέτοιου τύπου μονάδα θα πρέπει να είναι ο ιδιοκτήτης της γης κατά τουλάχιστον 50%.
Στον Οινοτουρισμό επίσης η διαμονή θα πρέπει να συνδέεται με την παραγωγή κρασιού.
Τέλος στον αλιευτικό τουρισμό η διαμονή μπορεί να γίνεται και σε σκάφος το οποίο θα διαθέτει ειδική άδεια και βέβαια προϋπόθεση είναι ο ιδιοκτήτης του να είναι ψαράς...
Μαρίνες - Λιμάνια
Το δεύτερο κομμάτι του νομοσχεδίου αφορά την αλλαγή της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά τις μαρίνες και έχει γίνει μία μεγάλη προσπάθεια για να καταγραφούν τα λάθη τα οποία υπήρχαν στο παρελθόν με αποτέλεσμα να απελευθερωθεί η διαδικασία, έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργήσουν οι υπάρχουσες μαρίνες και να μπορέσουν να έρθουν καινούριες επενδύσεις.
Αδειοδότηση - εξπρές
Το τρίτο μέρος της παρουσίασης του νομοσχεδίου ήταν εξαιρετικά σημαντικό καθώς προσπαθεί να μειώσει στο ελάχιστο τις διαδικασίες αδειοδότησης των καταλυμάτων.
Σύμφωνα με τον κ. Γερουλάνο «το πιο σημαντικό πράγμα, το οποίο αλλάζει αυτό το νομοσχέδιο είναι ότι θεωρούμε, ότι κάποιος είναι νόμιμος πριν τον θεωρήσουμε παράνομο. Μέχρι τώρα ξέρετε ότι για να παρθεί μία άδεια, έπρεπε να γίνει μία ολόκληρη διαδικασία και στο τέλος αυτής της διαδικασίας να γίνουν οι έλεγχοι. Αυτό το οποίο λέμε, λοιπόν, σήμερα είναι ότι με την κατάθεση του φακέλου θα μπορεί ένας επιχειρηματίας να ξεκινήσει τη δουλειά, υποχρεώνονται οι υπηρεσίες να πάνε να ελέγξουν μέσα σε ένα χρονικό διάστημα, αλλά εάν αποτύχουν να ελέγξουν μέσα σ' αυτό το χρονικό διάστημα, ο επιχειρηματίας μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του».
Παράλληλα σύμφωνα με το νομοσχέδιο μειώνονται τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσει κάποιος επιχειρηματίας κατά περίπου 40%.
Πτώση στα έσοδα των ευρωπαϊκών ξενοδοχείων
Υποχώρηση σημειώνουν τις τελευταίες εβδομάδες τα έσοδα των ξενοδοχείων στην Ευρώπη, ακόμη και σε πόλεις οι οποίες -θεωρητικά- δεν έπρεπε να πληγούν από την κρίση. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία που δημοσίευσαν χθες οι Financial Times και προέρχονται από την PwC και το δείκτη STR Global, ο οποίος θεωρείται το πιο ευρέως αποδεκτό βαρόμετρο του κλάδου. Τα στοιχεία αυτά έρχονται να ανατρέψουν την εικόνα που κυριαρχούσε στο διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, όταν εμφανιζόταν να υπάρχει άνοδος κατά 7% στα έσοδα ανά δωμάτιο. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η μοναδική μεγάλη πόλη που δείχνει να αντέχει μετά τον Οκτώβριο είναι η Κωνσταντινούπολη, με άνοδο των εσόδων ανά δωμάτιο κατά 2,3% σ' αυτό το διάστημα.
«Να επενδύσουμε, αλλά σε ποιο νόμισμα;»
Η αβεβαιότητα για το ενιαίο νόμισμα μπλοκάρει τις τουριστικές επενδύσεις, ανέφερε χθες στο πλαίσιο της παρουσίασης του νομοσχεδίου για τον τουρισμό ο υπουργός Πολιτισμού-Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, σημειώνοντας πως υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από Ρώσους, Ισραηλινούς και Αιγύπτιους επιχειρηματίες να επενδύσουν σε τουριστικές υποδομές στη χώρα μας, όμως το ερώτημα που θέτουν είναι «σε ποιο νόμισμα, σε ευρώ ή σε δραχμή»;
Και υποστηρίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν τους συμφέρει μία σύμβαση που θα συναφθεί σε ευρώ να πρέπει να υλοποιηθεί σε καθεστώς δραχμής.
Μάλιστα, ο κ. Γερουλάνος δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει ως γραφειοκράτες και τυπολάτρες τα στελέχη της τρόικας, τα οποία μέχρι σήμερα έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους αποκλειστικά και μόνο στην περιστολή των δαπανών, αγνοώντας ό,τι έχει να κάνει με την ανάπτυξη της χώρας.
Πηγή www.imerisia.gr