Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

«Πάγος» στη διακοπή ρεύματος για το χαράτσι στα ακίνητα.




Δεν θα μπορεί η ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα για πέντες μήνες σε όσους δεν πληρώσουν το χαράτσι στα ακίνητα αν αυτό δεν πληρωθεί. Κι αυτό διότι μια δικαστική απόφαση σε προσφυγή βιομηχανίας, παγώνει προσωρινά τη διαδικασία μέχρις ότου γίνει δίκη η οποία έχει προσδιοριστεί για την άνοιξη.

Φυσικά, νωρίτερα θα γίνει η πιλοτική δίκη στο ΣτΕ, οπότε οι ιδιοκτήτες θα ξέρουν αν ο φόρος είναι αντισυνταγματικός ή όχι. Πάντως, οι λογαριασμοί της ΔΕΗ με τη δεύτερη δόση έχουν αρχίσει να αποστέλλονται και έχουν ημερομηνία λήξης στις αρχές Ιανουαρίου. Με τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί, αν κάποιος πληρώσει το ποσό για το ρεύμα αλλά όχι το χαράτσι (αν αποδεδειγμένα δεν έχει χρήματα) τότε πολύ δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να κάνει διακοπή ρεύματος.

Σύμφωνα με την Πράξη νομοθετικού περιεχομένου, τελικά θα απεμπλακεί πλήρως η ΔΕΗ από τη διαδικασία καθώς ναι μεν θα εισπράττει το φόρο αλλά δε θα καλείται να κόψει το ρεύμα σε όσους δεν πληρώνουν. Αν δεν πληρώνεται ο φόρος εντός 4 μηνών η ΔΕΗ θα ειδοποιεί την εφορία κι αυτή θα προχωρά σε κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, ενοικίων κ.λπ.

Το πρόβλημα που έχει προκύψει με το χαράτσι κλήθηκε να αντιμετωπίσει βιομηχανία στην οποία της ήρθε να πληρώσει αν και ρητά ο νόμος προβλέπει ότι δεν πληρώνουν οι βιομηχανικοί χώροι. Συγκεκριμένα: Η βιομηχανική μονάδα ηλεκτροδοτείται από άλλη εταιρεία προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος αλλά λαμβάνει τιμολόγια από τη ΔΕΗ για την πληρωμή κυρίως του ποσού που αφορά την ΕΡΤ.

Ωστόσο, στον τελευταίο λογαριασμό που στάλθηκε στην επιχείρηση υπήρχε χρέωση 5.050 ευρώ ως πρώτη δόση του ειδικού τέλους.
Η επιχείρηση διαπίστωσε πως μετά την απόφαση να αλλάξει προμηθευτή βιομηχανικού ρεύματος υπογράφοντας με άλλη προμηθεύτρια εταιρεία, η ΔΕΗ με τρόπο αυθαίρετο και παντελώς αδικαιολόγητο -όπως τονίζει- απάλειψε από τα τιμολόγιά της την ένδειξη της «βιομηχανικής χρήσης» αναγράφοντας πλέον «γενική χρήση» σα να έπαψε το συγκεκριμένο ακίνητο να είναι βιομηχανικό επειδή παίρνει πλέον ρεύμα από εναλλακτικό πάροχο.

Σε εξώδικο που έστειλε στη ΔΕΗ, στην άλλη προμηθεύτρια αλλά και στις δημοτικές και φορολογικές αρχές της περιοχής της, η επιχείρηση τόνισε ότι ο νόμος εξαιρεί από την επιβολή του τέλους τα ακίνητα που έχουν αποκλειστικά γεωργική, κτηνοτροφική, βιοτεχνική ή βιομηχανική χρήση και τυχόν διακοπή ρεύματος θα έχει καταστροφικές συνέπειες για το μηχανολογικό εξοπλισμό αλλά και το οικονομικό της μέλλον. Μετά την προσφυγή της, δόθηκε δικαστική διαταγή να μη γίνει καμιά διακοπή ρεύματος μέχρι τον προσεχή Απρίλιο οπότε και θα συνέλθει το δικαστήριο για να κρίνει τη νομιμότητα του επίμαχου λογαριασμού.

Αξίζει τέλος αν σημειωθεί ότι το τέλος ακινήτων για το 2012 θα το πληρώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες σε πέντε δόσεις που θα ξεκινήσουν τον Απρίλιο και θα ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο του 2013.Πηγή www.ered.gr