Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Μ. Βρετανία: Πιθανή έκρηξη στις κατασχέσεις κατοικιών το 2012.


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)- Λίγα πράγματα αναμένεται να αλλάξουν στη στεγαστική αγορά της Μ. Βρετανίας κατά τη διάρκεια του 2012 σε σχέση με φέτος, καθώς ένα μίγμα εξελίξεων θα συμβάλει λογικά στο να παραμείνουν οι τιμές, οι συναλλαγές και οι κατασχέσεις σχετικά σταθερές.

Ωστόσο οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι εάν υπάρξει κάποια έκπληξη, τότε αυτή θα είναι πιθανότατα δυσάρεστη και θα αφορά τη ραγδαία αύξηση των κατασχέσεων σε περίπτωση που η ανεργία αυξηθεί περισσότερο του αναμενόμενου και οι όροι χρηματοδότησης των τραπεζών γίνουν πιο αυστηροί.

Οι προβλέψεις για τις τιμές των κατοικιών και άλλων συναλλαγών στον τομέα της στέγασης είναι δύσκολο να καταγραφούν, ωσόσο μια περιορισμένης κλίμακας δημοσκόπηση του Dow Jones σε έξι οικονομολόγους καταδεικνύει ότι, κατά μέσο όρο, οι τιμές των κατοικιών αναμένεται να μειωθούν κατά 3% το 2012. Φέτος, αυξήθηκαν μόλις κατά 1,6% μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον δείκτη που καταρτίζει σε μηνιαία βάση η Nationwide.

"Το γενικό οικονομικό κλίμα είναι πιθανό να ασκήσει τη μεγαλύτερη επιρροή στην αγορά ακινήτων το επόμενο έτος", εκτιμά ο Simon Rubinsohn, επικεφαλής οικονομολόγος του Royal Institution of Chartered Surveyors. "Οι τιμές θα μπορούσαν να σημειώνουν ήπια πτωτική τάση όσο η ανεργία συνεχίζει να αυξάνεται. Ωστόσο, η έλλειψη προσφοράς στην αγορά είναι πιθανό να αποτρέψει μια ραγδαία πτώση των τιμών των κατοικιών."

Η κρίση στην Ευρωζώνη και η εξασθένιση των οικονομικών προοπτικών του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελούν τους βασικούς παράγοντες πίσω από την ήπια αρνητική πρόβλεψη, με την επίδραση τους στον τραπεζικό δανεισμό και τις περικοπές θέσεων εργασίας να απετελεί την πλέον προβληματική παράμετρο στο ζήτημα των κατασχέσεων.

Τα βρετανικά επιτόκια βρίσκονται στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%, και αναμένεται να παραμείνουν στο επίπεδο αυτό μέχρι το 2013. Αυτό σημαίνει ότι οι πληρωμές στεγαστικών δανείων παρέμεναν διαχειρίσιμες και μεταβάλλονταν μόνο σε μικρό βαθμό, ιδιαίτερα κατά τους τελευταίους 12 μήνες.

Παρά το γεγονός ότι η μείωση των κρατικών δαπανών - περιλαμβάνει περικοπές έως 710.000 θέσεων εργασίας του δημόσιου τομέα έως το 2017 – θεωρείται ότι ευθύνεται για την πρόσφατη σημαντική αύξηση της ανεργίας, πολλά τοπικά συμβούλια και άλλες δημόσιες υπηρεσίες ετοιμάζονται να μειώσουν το προσωπικό τους στα ελάχιστα απαιτούμενα επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι πολλές περισσότερες περικοπές θέσεων εργασίας δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί.

Καθώς οι προοπτικές για την οικονομία επιδεινώνονται αντί να βελτιώνονται, οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα περικόπτουν τα επενδυτικά τους σχέδια για το 2012. Έτσι, αντί να δημιουργούν θέσεις εργασίας, όπως είχε προβλεψει το Γραφείο Παρακολούθησης Προϋπολογισμού, οι περικοπές των δαπανών των ιδιωτικών εταιρειών είναι πιθανό να εντείνουν το πρόβλημα της αυξανόμενης ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, τουλάχιστον έως ότου η κρίση στην Ευρωζώνη και οι προοπτικές της οικονομίας αρχίζουν να δείχνουν τα πρώτα σημάδια βιώσιμης βελτίωσης.

"Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος οι κατασχέσεις κατοικιών να κλιμακωθούν τους επόμενους μήνες", λέει ο Howard Archer, επικεφαλής αναλυτής για το Ην. Βασίλειο και την Ευρωζώνη της IHS Global Insight.

«Με την ανεργία να κινείται και πάλι έντονα ανοδικά την ώρα που η οικονομία αγωνίζεται να αποφύγει νέα ύφεση
και οι θέσεις του δημοσίου συρρικνώνονται και με την πίεση στα οικονομικά των πολιτών να αυξάνεται εξαιτίας του πληθωρισμού, των χαμηλών μισθολογικών αυξήσεων και της δημοσιονομικής ασφυξίας, η οικονομική κατάσταση του καθενός προορίζεται να παραμείνει κάτω από παρατεταμένη πίεση», προσθέτει.

Το Συμβούλιο Οίκων Στεγαστικής Πίστης προβλέπει ότι οι κατασχέσεις θα αυξηθούν το 2012 με 45.000 νέα κατασχεθέντα ακίνητα, έναντι περίπου 37.000 το 2011. Ο εμπορικός όμιλος αναμένει επίσης ο αριθμός ιδιοκτητών κατοικίας που καθυστερούν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους θα αυξηθεί το επόμενο έτος, αντιστρέφοντας την τάση επιβράδυνσης των τελευταίων δύο ετών
Πηγή:www.capital.gr