Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Παράταση δύο (συν δύο) μηνών για τα αυθαίρετα. Εξαιρέσεις για ΕΤΑΚ.

Για το 2012, τα φυσικά πρόσωπα δεν είναι υποχρεωμένα όταν προχωρούν σε μεταβίβαση ακινήτων να υποβάλλουν το πιστοποιητικό καταβολής του ΕΤΑΚ, καθώς εξαιρούνται της υποχρέωσης αυτής.
Τη δήλωση των αυθαιρέτων, την καταβολή του ΕΤΑΚ, όπως και τη φορολόγηση της υπεραξίας των μετοχών, ρυθμίζει η χθεσινή πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
Ειδικότερα δίνεται και νέα παράταση στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να τα δηλώσουν. Η νέα προθεσμία παρέχει δικαίωμα δήλωσης μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου του 2012. Μέχρι σήμερα έχουν εισπραχθεί 88 εκατ. ευρώ για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, ενώ η πρόβλεψη για τις συνολικές εισπράξεις από την τακτοποίηση αυθαιρέτων υπολογίζονται στο 1,1 δισ. ευρώ. Μέχρι τώρα δήλωση έχει κάνει το 8,5% των ελληνικών νοικοκυριών.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν αποκλείεται να δοθεί και νέα παράταση δύο μηνών δηλαδή μέχρι το τέλος Απριλίου του 2012.
Επίσης για το 2012, τα φυσικά πρόσωπα δεν είναι υποχρεωμένα όταν προχωρούν σε μεταβίβαση ακινήτων να υποβάλλουν το πιστοποιητικό καταβολής του ΕΤΑΚ, καθώς εξαιρούνται της υποχρέωσης αυτής.
Αναστέλλεται η εφαρμογή του φόρου υπεραξίας επί των συναλλαγών του Χρηματιστηρίου Αθηνών για το πρώτο τρίμηνο του 2012 και συγκεκριμένα μέχρι τα τέλη Μαρτίου του νέου έτους.
Την απόφαση αυτή έλαβε χθες το υπουργείο Οικονομικών. Ετσι οι συναλλαγές των τριών τελευταίων συνεδριάσεων του Δεκεμβρίου θα γίνουν με το σημερινό καθεστώς που προβλέπει φόρο 2 τοις χιλίοις επί των πωλήσεων. Να σημειωθεί ότι ο φόρος υπεραξίας αφορά τα κέρδη από την πώληση μετοχών σε ποσοστό 20% στην περίπτωση που η συναλλαγή πραγματοποιηθεί στο πρώτο τρίμηνο της εφαρμογής τους. Από τον τέταρτο έως τον δωδέκατο μήνα το ποσοστό φορολόγησης θα έπεφτε στο 10% και στην περίπτωση που ο επενδυτής διακρατούσε τις μετοχές για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, ο φόρος υπεραξίας μηδενίζεται.Πηγή www.imerisia.gr