Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Σε συμφωνία με τις τράπεζες το κούρεμα των ουγγρικών στεγαστικών.


Στριμωγμένη από τις αγορές και την οικονομική στασιμότητα, η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ουγγαρίας έκανε τελικά ένα βήμα πίσω στη μακροχρόνια διαμάχη της με τις τράπεζες και κατ' επέκταση το ΔΝΤ και την Ε.Ε.

Ηλθε συγκεκριμένα σε συμφωνία επιμερισμού του κόστους μείωσης του βάρους των οφειλετών στεγαστικών δανείων σε ξένο νόμισμα, ενώ από την άλλη πλευρά αποδέχθηκε μείωση της έκτακτης φορολογίας των τραπεζών κατά 50% το 2013.

Η συμφωνία είναι μέρος και όχι το τέλος του πολέμου που έχει ξεσπάσει εδώ και μήνες μεταξύ της κυβέρνησης και των παραπάνω. Ξεκίνησε όταν η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση Ορμπαν αρνούμενη τους ευτελιστικούς όρους δανεισμού -σκληρή λιτότητα- που επιβάλλουν το ΔΝΤ και η Ε.Ε. αποφάσισε να φορολογήσει εκτάκτως τις τράπεζες.

Στη συνέχεια η κυβέρνηση επέτρεψε στα χιλιάδες νοικοκυριά που είχαν λάβει στεγαστικά δάνεια σε ξένο νόμισμα πριν από την κρίση του 2008 και αδυνατούσαν να τα αποπληρώσουν, λόγω της μεγάλης υποτίμησης του εθνικού νομίσματος, να τα εξυπηρετούν σε σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία - πολύ χαμηλότερη από αυτήν της αγοράς, προκαλώντας μεγάλες ζημιές στις τράπεζες.

Δαβίδ κατά Γολιάθ

Ο αγώνας αυτός ήταν όμως εξαρχής άνισος, αφού απέναντί της είχε όχι μόνο Ε.Ε. και ΔΝΤ αλλά και το γεγονός ότι το 80% του ουγγρικού τραπεζικού συστήματος ελέγχεται από ξένες τράπεζες κυρίως αυστριακές και γερμανικές.

Η προχθεσινή συμφωνία προβλέπει ότι οι τράπεζες θα αναλάβουν να μετατρέψουν τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται για περισσότερο από 3 μήνες σε εγχώριο νόμισμα και να ακυρώσουν το 25% αυτών των χρεών ώς το Μάιο του 2012. Επιπρόσθετα οι οφειλέτες που είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των δανείων τους θα μπορούν να εξυπηρετούν τις δόσεις τους στη σταθερή ισοτιμία που αποφάσισε νωρίτερα η κυβέρνηση ώς τα τέλη του 2012, ενώ η διαφορά θα συσσωρεύεται σε ένα ξεχωριστό λογαριασμό ώς τα τέλη του 2016.

Οι πελάτες θα καλύψουν το κεφάλαιο του δανείου τους, ενώ τους συσσωρευμένους τόκους θα επιμεριστούν ισόποσα το κράτος και οι τράπεζες. Η συμφωνία θα διαρκέσει 5 χρόνια και το συνολικό βάρος για το Δημόσιο θα είναι 300 δισ. φιορίνια, ενώ για τις τράπεζες 600 δισ. φιορίνια.

Παράλληλα η συμφωνία προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα μειώσει τον ειδικό φόρο στις τράπεζες κατά 50% από το 2013 και ότι από το 2014 θα εφαρμόσει τους κανόνες που ισχύουν για τις τράπεζες στην Ε.Ε.

Τα 'σπασε η Κομισιόν

Πάντως η κυβέρνηση δεν έχει πει την τελευταία της λέξη και ετοιμάζεται να φέρει νόμο ο οποίος θα ενισχύσει τον έλεγχο του κράτους στην κεντρική τράπεζα της χώρας. Υποτελής στις επιταγές του ΔΝΤ και της Ε.Ε., η τελευταία είχε αρνηθεί πρόταση της κυβέρνησης για μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων έτσι ώστε να τονωθούν η κατανάλωση και η οικονομία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν κάθησε με σταυρωμένα τα χέρια και χθες αποχώρησε από τις ανεπίσημες διαπραγματεύσεις με την Ουγγρική κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι ο παραπάνω νόμος επιδεινώνει την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.