Στην αγορά ακινήτων η κατάσταση πλέον έχει ξεφύγει και δημιουργούνται πολύ επικίνδυνα φαινόμενα που απειλούν χιλιάδες ιδιοκτήτες οι οποίοι, όμως, έχουν και χρέη.
Σύμφωνα με πληροφορίες από γνώστες της κτηματαγοράς, τους τελευταίους μήνες έχουν εμφανιστεί πολλά «κοράκια», όπως τα χαρακτηρίζουν, που ψάχνουν για «σκοτωμένα» ακίνητα. Δηλαδή για περιουσίες που βγαίνουν στο σφυρί για ένα κομμάτι ψωμί και οι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται την ανάγκη των ιδιοκτητών.
Πολλοί «έξυπνοι» παίκτες της αγοράς έχουν συστήσει εταιρείες που δανείζουν με ενέχυρο ή υποθήκη κάποιο ακίνητο, ένα αυτοκίνητο ή άλλο περιουσιακό στοιχείο. Διαφημίζουν την ευκολία που έχουν να εξασφαλίσουν ρευστό, τονίζουν τις αδυναμίες των τραπεζών που αρνούνται ή καθυστερούν τα δάνεια και με τον τρόπο αυτό «τσιμπάνε» πελάτες - απελπισμένους ιδιοκτήτες ακινήτων. Εκπροσωπούν ελληνικές και ξένες εταιρείες, κυρίως offshore, που δίνουν ρευστό για να αγοράσουν σε πολύ χαμηλές τιμές, απευθυνόμενοι σε ανθρώπους που έχουν μεγάλη ανάγκη από χρήματα.
Στον τομέα της παραθεριστικής κατοικίας οι τιμές μειώνονται σημαντικά, καθώς δεν υπάρχει κινητικότητα στο εσωτερικό, το απόθεμα είναι τεράστιο, ενώ δεν πραγματοποιούνται πάνω από 1.500-2.000 αγοραπωλησίες κάθε χρόνο.
Στις τουριστικές περιοχές οι «μεσάζοντες» εμφανίζονται και αγοράζουν μετρητά ό,τι πωλείται. Κρήτη, Ρόδος, Χαλκιδική, Μύκονος και Σαντορίνη έχουν μπει στο στόχαστρο Ρώσων, Γερμανών, Αράβων και Κύπριων επενδυτών.
Από τις τράπεζες
Επίσης, επενδυτές από το εξωτερικό ετοιμάζονται να κάνουν την κίνησή τους και να αγοράσουν ολόκληρα χαρτοφυλάκια με ακίνητα τραπεζών ή αλυσίδων του λιανεμπορίου που θα βγουν σύντομα προς πώληση. Πρόκειται για εταιρείες real estate που διαθέτουν ισχυρή ρευστότητα και επενδύουν σε «κατεστραμμένες» οικονομίες, όπως η ελληνική. Eσχάτως έχουν εμφανιστεί και υποψήφιοι αγοραστές δημοσίων ακινήτων ή περιουσίας που ανήκει σε ΔΕΚΟ, Ταμεία και κ.λπ. Μάλιστα, κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόσφατα κάποιος πολιτικός μεγάλου κόμματος αγόρασε κρατικό ακίνητο με discount 40%, εκμεταλλευόμενος την έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Στο παιχνίδι του «ξεφορτώματος» ακινήτων έχουν μπει και πολλές εταιρείες και φορείς με οικονομικά προβλήματα. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που πρόσφατα έβγαλε στο σφυρί 143 ακίνητα με προϋπολογιζόμενα έσοδα έως 20 εκατ. ευρώ. Μετά τον πρώτο διαγωνισμό, ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για περίπου 50 ακίνητα με προσφερόμενες τιμές 4 εκατ. ευρώ.
Ενεχυροδανειστήρια
«Κλέβουν» περιουσίες σε δύο φάσεις
Αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς τα φαινόμενα της ενεχυρίασης ακινήτων. Δηλαδή υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρηματίες, προκειμένου να μην πάνε φυλακή, παίρνουν δάνεια που επιτήδειους με ληστρικά επιτόκια και βάζουν ενέχυρο την ακίνητη περιουσία τους. Το άτυπο «ενεχυροδανειστήριο» είχε αποκαλύψει πέρυσι το «Εθνος της Κυριακής», αλλά φέτος η εικόνα είναι πολύ χειρότερη. Οι επιτίδειοι βρίσκουν απελπισμένους ιδιοκτήτες, τους δανείζουν και στη συνέχεια τους αναγκάζουν να υπογράψουν τις λεγόμενες «αυτοσυμβάσεις». Πρόκειται για ένα προσύμφωνο συνήθως λίγων μηνών, κατά την οποία ο πωλητής έχει δικαίωμα να πληρώσει το χρέος του. Αν δεν το κάνει, τότε ο αγοραστής μπορεί να κάνει μονομερώς οριστικό συμβόλαιο και να περιέλθει το ακίνητο στην ιδιοκτησία του, τις περισσότερες φορές σε τιμή χαμηλότερη της αντικειμενικής.
imerisia.gr