Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

1 στους 2 ενοικιαστές στη Θεσσαλονίκη αλλάζει σπίτι για λιγότερα έξοδα.



Στη λύση της μετεγκατάστασης σε φτηνότερο σημείο της Θεσσαλονίκης ή σε κατοικία με χαμηλότερα έξοδα συντήρησης και κόστος ενοικίου έχει στραφεί σημαντικό μέρος των μισθωτών, εξαναγκαζόμενο από την οικονομική στενότητα και τη συνεχή συρρίκνωση των εισοδημάτων του.

Εκπρόσωποι του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης εκφράζουν την εκτίμηση ότι ένας στους δύο ενοικιαστές επιλέγει τη μετακόμιση, αφού πλέον υπάρχουν και πολλά διαθέσιμα προς μίσθωση σπίτια σε αρκετά λογικές τιμές σε ολόκληρη την πόλη, με αποτέλεσμα να έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν κατά πολύ τα έξοδά τους. Κερδισμένες βγαίνουν και οι μεταφορικές εταιρίες αφού το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί ο αριθμός των μετακομίσεων.

Οπως υποστηρίζουν στον "Αγγελιοφόρο της Κυριακής" κτηματομεσίτες αλλά και ιδιοκτήτες μεταφορικών εταιριών, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων οι μισθωτές ψάχνουν φτηνότερο ακίνητο σε γειτονικό σημείο σε σχέση με αυτό που έμεναν ή τουλάχιστον σε γειτονικό δήμο, ώστε να μην αλλάξει ριζικά ο τρόπος ζωής τους, φαινόμενο που είναι εντονότερο σε οικογένειες που έχουν παιδιά σε σχολική ηλικία. Μάλιστα, αρκετές είναι οι οικογένειες που νοικιάζουν διαμέρισμα σε κάποιο κεντρικό δρόμο και ψάχνουν να μετεγκατασταθούν σε ίδιου εμβαδού και προδιαγραφών ακίνητο που βρίσκεται μεν σε πολύ κοντινή απόσταση, όμως σε κάποιο στενό, αφού το ενοίκιο είναι εμφανώς χαμηλότερο.

"Η τάση της μετεγκατάστασης σε φτηνότερο σημείο είναι πλέον πολύ έντονη. Πλέον οι ενοικιαστές δεν επηρεάζονται από το συναίσθημα, αφού βάζουν πάνω από όλα τη λογική και τις οικονομικές δυνατότητές τους. Σήμερα για την επιλογή του ενοικιαστή δεν αποτελεί το σημαντικότερο κριτήριο το σημείο που βρίσκεται το ακίνητο, αλλά τιμή του και τα γενικότερα έξοδα συντήρησής του, με κυριότερο το κόστος για τη θέρμανση. Για παράδειγμα, παλαιότερα σημαντική μερίδα ενδιαφερόμενων ενοικιαστών, που ήθελε να βρει ακίνητο και να κατοικήσει στο κέντρο της Καλαμαριάς, αναζητούσε μόνο γύρω από την εκκλησία της Μεταμόρφωσης. Πλέον οι ίδιοι θα στραφούν ακόμη και στα όρια Καλαμαιάς - Πυλαίας, αρκεί να είναι φτηνότερα το ενοίκιο και τα έξοδα συντήρησης του ακινήτου του. Επίσης, παλαιότερα αρκετοί ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές έθεταν σαν προϋπόθεση να διαθέτει πιλοτή η οικοδομή ή να έχει το διαμέρισμα τζάκι. Πλέον πάρα πολλοί είναι αυτοί που ζητούν το ακίνητο να έχει σύνδεση με το δίκτυο παροχής φυσικού αερίου, ώστε να πληρώνουν λιγότερα χρήματα για τη θέρμανσή τους. Πρέπει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα αυξηθεί μέχρι και 500% η ζήτηση κατοικιών με φυσικό αέριο", τόνισε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης, Κώστας Γεωργάκος.

"Ο κόσμος αφήνει πλέον τα μεγάλα και ακριβά ακίνητα, καθώς και αυτά που έχουν υψηλά λειτουργικά έξοδα και στρέφεται σε φτηνότερα. Κυρίως μετακομίζει σε σπίτια της ίδιας γειτονιάς ή τουλάχιστον σε κοντινές περιοχές", ανέφερε από την πλευρά του ο Γιώργος Ζαχαρέας, ιδιόκτητης του γραφείου μετακομίσεων "Οικία".

Χαρακτηριστικά παραδείγματα

Σύμφωνα με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου των μεσιτών Θεσσαλονίκης Χάρη Τσόχα, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μετεγκατάσταση οικογένειας από κεντρικό σημείο στο Καραμπουρνάκι σε διαμέρισμα ίδιων προδιαγραφών που βρίσκεται σε μικρότερο δρόμο λίγο πιο πάνω, με μηνιαίο όφελος για τον προϋπολογισμό του νοικοκυριού 250 ευρω μόνον από το χαμηλότερο ενοίκιο. Στο προηγούμενο της σπίτι η οικογένεια πλήρωνε 700 ευρώ ενοίκιο μηνιαίως, ενώ σ' αυτό που κατοικεί πλέον δίνει 450 ευρώ κάθε μήνα. Εξάλλου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης οικογένεια έφυγε από διαμέρισμα εμβαδου 110 τ.μ. στην οδό Παύλου Μελά, όπου έδινε 600 ευρώ το μήνα και μετεγκαταστάθηκε σε κατοικία ίδιων τ.μ. στην οδό Πατριάρχου Ιωακείμ, στην οποία το ενοίκιο βρίσκεται στα 380 ευρώ μηνιαίως.

"Ειδικά για το κέντρο της Θεσσαλονίκης, υπάρχουν οικογένειες που έμεναν στην κάτω από την οδό Εγνατία περιοχή και πλέον αναζητούν ακίνητο πάνω από το συγκεκριμένο δρόμο, όπου τα ενοίκια είναι φτηνότερα. Στόχος τους είναι να κερδίσουν περίπου 250 ευρώ το μήνα", τόνισε ο κ. Tσόχας. Πρέπει να σημειωθεί ότι τη λύση της μετεγκατάστασης σε φτηνότερο σημείο ή σε ακίνητο με χαμηλότερο ενοίκιο επιλέγουν ακόμη και οικογένειες με σχετική οικονομική άνεση, προκειμένου να περιορίσουν τα μηνιαία έξοδά τους. Οπως είπε ο κ. Γεωργάκος, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση οικογένειας που κατοικούσε σε σπίτι στο Πανόραμα, για το οποίο έδινε 1.500 ευρώ ενοίκιο κάθε μήνα και μετακόμισε σε διαμέρισμα στο Καραμπουρνάκι, όπου το ύψος της μίσθωσης βρίσκεται στα 900 ευρώ το μήνα. Τέλος και σε ό,τι αφορά τη δυτική Θεσσαλονίκη, ο κ. Γεωργάκος είπε ότι υπάρχουν περιπτώσεις οικογενειών που φεύγουν από τα αρκετά ακριβά για τα δεδομένα της ευρύτερης περιοχής σημεία των Συκεών και μετακομίζυν σε σημεία τα γειτονιάς Νεάπολης.

"Αδειάζουν" τα προάστια.

Οπως υποστηρίζουν κτηματομεσίτες, πολύ έντονο είναι πλέον το φαινόμενο της μετεγκατάστασης οικογενειών από τα ανατολικά και τα δυτικά προάστια της Θεσσαλονίκης σε περιοχές εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια αντιστροφή της έντονης τάσης των δεκαετιών του '80 και του '90, όταν μαζικά τα νοικοκυριά άφηναν της πόλη για να κατοικήσουν στα προάστια, αναζητώντας περισσότερη ησυχία, ελεύθερους χώρους και γενικότερα καλύτερη ποιότητα ζωής. Δύο είναι οι βασικότεροι λόγοι επιστροφής στην πόλη από τα προάστια. Τα υψηλότερα έξοδα συντήρησα των κατοικιών στα τελευταία, αφού τα σπίτια είναι αρκετών τετραγωνικών μέτρων και το υψηλό κόστος για τις καθημερινές μετακινήσεις.

"Είναι πάρα πολύ έντονο το φαινόμενο οικογένειες να φεύγουν από τα προάστια, τον Τρίλοφο, την Καρδία, το Ωραιόκαστρο κ.λπ. και να μετακομίζουν μέσα στην πόλη. Μια μονοκατοικία ή μία μεζονέτα των προαστίων έχει υψηλά έξοδα συντήρησης, οπότε οι ενοικιαστές την εγκαταλείπουν και επιλέγουν να κατοικήσουν σε διαμερίσματα μέσα στην πόλη. Για παράδειγμα, γνωρίζω περιπτώσεις οικογενειών που έφυγαν από κατοικία στο Ωραιόκαστρο και επέλεξαν να εγκατασταθούν σε ένα καλό διαμέρισμα του Ευόσμου και άλλες που μετεγκαταστάθηκαν στην περιοχή Χαριλάου ή στη Βούλγαρη από τον Τρίλοφο και την Καρδία. Κάποιος έδινε 500 ευρώ το μήνα για την ενοικίαση μεζονέτας στον Τρίλοφο και πλέον μετακόμισε σε διαμέρισμα της Βούλγαρη. To ενοίκιο βρίσκεται πάλι στα 500 ευρώ, ωστόσο, κερδίζει πολλά χρήματα από την αποφυγή των καθημερινών μετακινήσεων, αφού εργάζεται μέσα στην πόλη", είπε ο κ. Γεωργάκος.

"Στο κέντρο τα πόλης έχουν επιστρέψει πάρα πολλοί για μόνιμη εγκατάσταση από τον Τρίλοφο, την Περαία και άλλους προαστιακούς οικισμούς της Θεσσαλονίκης. Γνωρίζω αρκετές οικογένειες που κέρδισαν γύρω στα 270 ευρώ το μήνα μόνον από τα έξοδα των καθημερινών μετακινήσεων. Για παράδειγμα, οικογένεια που έδινε κάθε μήνα 350 ευρώ για την ενοικίαση καινούργιου διαμερίσματα με δύο δωμάτια, σαλόνι και κουζίνα στην Περαία, μετακόμισε στο κέντρο και πλέον δίνει τα ίδια χρήματα ως ενοίκιο για ανακαινισμένο διαμέρισμα ίδιων προδιαγραφών στο κέντρο της πόλης. Επί του συνόλου, όμως, έχει οικονομικό κέρδος περίπου 50% κάθε μήνα, αφού γλίτωσε τα καθημερινά έξοδα μετακίνησης", ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Tσόχας.

Επιστροφή στο χωριό.

Τέλος, υπάρχει και μερίδα ενοικιαστών, η οποία εξαιτίας του οικονομικού αδιεδόδου, αν και έχει δουλειά στη Θεσσαλονίκη, αναγκάζεται να εγκαταλείψει τα μισθωμένα ακίνητα μέσα στην πόλη και να επιστρέψει στα χωριά, στο σπίτι των γονιών. Απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, γι' αυτό είναι η πατρογονική εστία να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τη Θεσσαλονίκη, ώστε να γίνεται καθημερινά χωρίς προβλήματα η μετακίνηση από και προς το χώρο εργασίας. "Τελευταία, βλέπω ότι είναι πολλοί αυτοί που αποφασίζουν να μετεγκατασταθούν στα πατρικά τους σε χωριά ή όσο το δυνατόν εγγύτερα στο χώρο εργασίας τους, ακόμη κι αν αυτή βρίσκεται έξω από τη Θεσσαλονίκη. Για παράδειγμα, κάποιοι έμεναν ανατολικά, αλλά δούλευαν στη Σίνδο και επέλεγαν να εγκατασταθούν κοντά στο χώρο εργασίας τους", είπε ο υπεύθυνος μεταφορικής εταιρίας Ανδρέας Ζλατάνης. "Υπάρχουν και περιπτώσεις ενοικιαστών, οι οποίοι δεν μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα οικονομικά, αν και έμεναν, για παράδειγμα σε κάποιο φτηνό σπίτι της δυτικής Θεσσαλονίκης, οι οποίοι αναγκάστηκαν τελικά να επιστρέψουν στο χωριό τους, στον τόπο καταγωγής τους", ανέφερε ο κ. Γεωργάκος.

Πηγή www.buildnet.gr