Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Εβαλαν «λουκέτο» 250 ξενοδοχεία στην Ελλάδα το 2011.



Για πρώτη φορά, τα ξενοδοχεία που έκλεισαν είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που άνοιξαν καθώς 250 έβαλαν «λουκέτο» και μόλις 170 άνοιξαν, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ). Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών καθυστερεί την καταβολή των επιχορηγήσεων σε ολοκληρωμένα επενδυτικά σχέδια, ενώ οι τράπεζες έχουν περιορίσει στο ελάχιστο τη χορήγηση νέων επενδυτικών δανείων.
Το ρεκόρ των 16,5 εκατ. στις αφίξεις τουριστών το 2011 δεν έσωσε τον ξενοδοχειακό κλάδο καθώς 250 ξενοδοχεία έβαλαν «λουκέτο» πέρσι σε όλη την Ελλάδα!
Αιτίες, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, η ύφεση της ελληνικής οικονομίας αλλά και οι συνεχείς φορολογικές επιβαρύνσεις που καλούνται να καταβάλλουν οι ξενοδόχοι.
Αν βέβαια συνυπολογίσει κανείς την έλλειψη ρευστότητας που επιτείνεται αλλά και τις οφειλές προς τον κλάδο τότε το σκηνικό του 2012 αναμένεται εφιαλτικό και πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα τόνωσης.
Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως χιλιάδες ξενοδοχεία πωλούνται ενώ κάποια άλλα βρίσκονται σε καθεστώς κατάσχεσης από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εξαιτίας αδυναμίας αποπληρωμής των δανείων από τους ιδιοκτήτες τους.
Αβεβαιότητα.
Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητητηρίου Ελλάδος Γιώργος Τσακίρης μιλώντας στην «ΗτΣ» τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Θεωρώ τη φετινή χρονιά εξαιρετικά αβέβαιη και συγχρόνως εξαιρετικά κρίσιμη για τη βιωσιμότητα των ελληνικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Το 2011, ύστερα από δύο συνεχείς πτωτικές χρονιές, εκτός από το αυξημένο κόστος λειτουργίας είχαμε να αντιμετωπίσουμε, μια στεγνή από ρευστότητα αγορά, τα επιτόκια δανεισμού που έχουν αυξηθεί υπέρμετρα, νέα τέλη και καταιγισμό νέων «κρυφών» και φανερών επιβαρύνσεων (κατάργηση του πετρελαίου θέρμανσης για τα ξενοδοχεία , επιβαρύνσεις ΟΑΕΕ, τέλη χρήσης αιγιαλού, ΦΠΑ εστίασης, πνευματικά δικαιώματα κ.ά.), με μόνη θετική παρέμβαση τον εξορθολογισμό του ΦΠΑ της διαμονής.
Μέσα σε όλα αυτά καλούμαστε να επιβιώσουμε και να διατηρήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας. Επιπλέον το 2011, εξαιτίας της ανασφάλειας στις χώρες της βόρειας Αφρικής πολλοί τουρίστες στράφηκαν προς ευρωπαϊκούς προορισμούς οι οποίοι κέρδισαν ένα μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Μεταξύ των ωφελημένων προορισμών ήταν και η χώρα μας.
Το τέλος του 2011 βρήκε για πρώτη φορά ύστερα από 70 χρόνια το ξενοδοχειακό δυναμικό μειωμένο κατά 250 ξενοδοχεία.
Τα υπόλοιπα των δανειακών υποχρεώσεων των ελληνικών ξενοδοχείων προς τις τράπεζες κινούνταν γύρω στα 7 δισ. ευρώ, ποσό χαμηλό σε σχέση με το ύψος των επενδύσεων και τις αντίστοιχες υποχρεώσεις άλλων κλάδων της οικονομίας μας, αλλά υψηλό ώστε να εξυπηρετείται με συνέπεια σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον και με τις τιμές που διατίθεται το ελληνικό ξενοδοχειακό προϊόν».
Ο γ.γ. της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής Αλέξανδρος Βασιλικός δήλωσε στην «ΗτΣ» πως: «Η Αθήνα αυτήν τη στιγμή παρουσιάζει τη χειρότερη εικόνα σε όλη την Επικράτεια καθώς εκτός των 19 «λουκέτων» που έχουν μπει εντός του 2011 η εικόνα των κρατήσεων είναι ιδιαίτερα ανησυχητική βάσει της εικόνας που παρουσιάζει η πρωτεύουσα στα διεθνή ΜΜΕ με μία πόλη σε πλήρη αποσύνθεση με ένα κέντρο γκετοποιημένο με καθημερινές διαδηλώσεις.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως μαζί με την Αθήνα παρασύρονται πάρα πολλοί άλλοι περιφεριακοί - εξαρτώμενοι από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» προορισμοί όπως ο Αργοσαρωνικός, το Λουτράκι, η Εύβοια και άλλες περιοχές».
Χρηματοδότηση.
Για πρώτη φορά φαίνεται πως το 2011 τα ξενοδοχεία που έκλεισαν είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που άνοιξαν καθώς 250 έβαλαν «λουκέτο» και μόλις 170 άνοιξαν, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ). Παράλληλα, ο χαμηλός αριθμός ολοκλήρωσης νέων ξενοδοχειακών μονάδων εοφείλεται στην αδράνεια του αναπτυξιακού νόμου (2009) αλλά και στις δυσκολίες χρηματοδότησης νέων επενδύσεων από το τραπεζικό σύστημα.
Επίσης το υπουργείο Οικονομικών καθυστερεί την καταβολή των επιχορηγήσεων σε ολοκληρωμένα επενδυτικά σχέδια ενώ οι τράπεζες έχουν περιορίσει στο ελάχιστο τη χορήγηση νέων επενδυτικών δανείων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τα δανειακά υπόλοιπα των τουριστικών επιχειρήσεων ήταν μειωμένα κατά 3% τον Αύγουστο του 2011 έναντι του προηγούμενου έτους το οποίο σημαίνει πως οι καταβολές τοκοχρεολυτικών δόσεων είναι υψηλότερες από τις νέες χορηγήσεις προς τις τουριστικές επιχειρήσεις.
Χαμηλό ποσοστό.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής του τουριστικού κλάδου στην συνολική χρηματοδότηση των ιδιωτικών επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα και παρά το γεγονός πως ο κλάδος συνεισφέρει πάνω από 15% στο ΑΕΠ της χώρας απορροφά μόνο το 5,7% των πιστώσεων που χορηγούν οι τράπεζες προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Μεγάλες οφειλές στο ΙΚΑ.
Μεγάλα είναι τα «ανοίγματα» που έχουν χιλιάδες ξενοδοχεία και προς ασφαλιστικούς φορείς και, σύμφωνα με πληροφορίες, τα χρέη προς το ΙΚΑ περίπου 2.000 ξενοδοχείων αγγίζουν τα 180 εκατ. ευρώ. Μάλιστα τη «μερίδα του λέοντος» προς το ΙΚΑ κατέχουν 28 μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι οποίες οφείλουν 62,9 εκατ. ευρώ! Επίσης ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών ζητά αναδρομικές εισφορές από ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών καταλυμάτων δυναμικότητας κάτω των 10 δωματίων παρά τις δεσμεύσεις προς το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργο Κουτρουμάνη.
Βελτίωση της ποιότητας Η ποιοτική σύνθεση του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας βελτιώνεται διαχρονικά και σύμφωνα με τα στοιχεία το 1990 μόνο το 4,8% του συνολικού αριθμού δωματίων των ελληνικών ξενοδοχείων ανήκαν στην κατηγορία των πέντε αστέρων, ενώ το 2005 το αντίστοιχο ποσό είχε ανέλθει στο 8,1% και το 2010 άγγιξε το 12,9%. Αντίθετα, τα ξενοδοχεία ενός αστέρος από το 10,6% του συνόλου που αντιπροσώπευαν το 1990, έχουν πέσει στο 7,4% το 2010.
Πάντως η σημαντική βελτίωση της ποιοτικής σύνθεσης των ξενοδοχείων ξεκινά από το 2005 και μετά και οφείλεται στα κίνητρα που δόθηκαν μέσω αναπτυξιακού νόμου για επενδύσεις εκσυγχρονισμού και δημιουργίας νέων μονάδων υψηλών κατηγοριών. Μάλιστα οι περιφέρειες του Νοτίου Αιγαίου και της Πελοποννήσου βελτίωσαν περισσότερο από τις υπόλοιπες την αναλογία δωματίων σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων. Πηγή www.imerisia.gr