Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Αλλάζει το καθεστώς κατοχύρωσης τιμής διάθεσης του παραγόμενου ρεύματος από φωτοβολταϊκά έργα.



Σε έμμεση μείωση της ταρίφας βάσει της οποίας πληρώνεται η ενέργεια από φωτοβολταϊκά συστήματα οδηγεί νομοθετική ρύθμιση που κατάθετει στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Παπακωνσταντίνου.Η ρύθμιση, που θα έχει τη μορφή τροπολογίας στο νομοσχέδιο για το πρόγραμμα Ήλιος, πρόβλεπει τη σταδιακή κατάργηση του 18μηνου που έχουν στη διάθεση τους οι υποψήφιοι επενδυτές για την ολοκλήρωση της επένδυσης τους, από τη στιγμή που θα "κλειδώσουν" την τιμή πώλησης της ενέργειας που θα παράγουν.

Έτσι, ενώ με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο το ύψος της ταρίφας προσδιορίζεται τη στιγμή που ο επενδυτής υπογράφει σύμβαση με τον ΔΕΣΜΗΕ για την υλοποίηση του έργου και έχει στη διάθεσή του 18 μήνες για να εξασφάλισει την αναγκαία χρηματοδότηση και να εγκαταστήσει το πάρκο, με την τροπολογία η ταρίφα θα καθορίζεται όταν το έργο τίθεται σε λειτουργία. Προκειμένου, δε, να αποφευχθούν κραδασμοί σε έργα που βρίσκονται εντός του 18μηνου, η τροπολογία πρόβλεπει ότι το νέο καθεστώς θα ίσχυσει για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν στον ΔΕΣΜΗΕ μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2012. Επίσης, προβλέπει ότι για αιτήματα σύμβασης που κατατίθενται στον ΔΕΣΜΗΕ μέχρι τις 31 Αυγούστου 2012 ο επενδυτής "κλειδώνει" μεν τιμή με την κατάθεση του φακέλου στον ΔΕΣΜΗΕ, ωστόσο ο χρόνος που έχει στη διάθεσή του για να ολοκληρώσει και θέσει σε λειτουργία το έργο περιορίζεται σταδιακά από 18 μήνες για εκείνους που θα υποβάλουν αίτημα μέχρι το τέλος Μαρτίου, μέχρι και μόλις 3 μήνες για αιτήματα που θα κατατεθούν τον Αύγουστο.

Εξάλλου, σε ότι αφορά τα μικρότερα φωτοβολταϊκά συστήματα που συνδέονται στο δίκτυο της ΔΕΗ και για τα οποία έχουν παρατηρηθεί σημαντικές καθυστερήσεις με ευθύνη της επιχείρησης, όπως δηλώνουν οι ενδιαφερόμενοι, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, με επιστολή του πρos τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό, επισήμαινει τις καθυστερήσεις και ζητεί την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος. Μάλιστα ζητεί την άμεση και λεπτομερή χαρτογράφηση των γραμμών της ΔΕΗ όπου έχουν κατατεθεί αιτήσεις για φωτοβολταϊκά προκειμένου να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι ποια δίκτυα είναι κορεσμένα. Τονίζει ακόμη ότι αυτό έχει ζητηθεί ήδη από τον περασμένο Αύγουστο χωρίς να έχει υπάρξει καμία εξέλιξη και ζητεί τεκμηριωμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της συγκεκριμένης απαίτησης.

Ο υφυπουργός ζητεί επίσης μέτρα διαφάνειας (ανακοίνωση ανά δίμηνο για τον ρυθμό των συμβάσεων σύνδεσης, αποτύπωση της κατάστασης των δικτύων, διαφάνεια στις χρεώσεις για τις εργασίες σύνδεσης κ.λπ.).

Τέλος, η τροπολογία πρόβλεπει ότι η αναθεώρηση των τιμών της ενέργειας από ΑΠΕ πλην φωτοβολταϊκών, που γίνεται κάθε έτος με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και με βάση τη μεσοσταθμική μεταβολή των εγκεκριμένων τιμολογίων της ΔΕΗ, στο εξής θα γίνεται με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους.

Επίσης επιχείται ο έλεγχος της δευτερογενούς αγοράς αδειών παραγωγής ΑΠΕ καθώς θεσπίζεται ειδικό τέλος για τις μεταβιβάσεις αυτές, το οποίο αποδίδεται στον ειδικό λογαριασμό στήριξης των ΑΠΕ. Ο υπολογισμός του τέλους γίνεται βάσει της αξίας μεταβίβασης της άδειας. Τέλος, θεσπίζεται υποχρεωτικά η διεξαγωγή δημοπρασιών για την υλοποίηση και τον προσδιορισμό τξς εγγυημένης τιμής φωτοβολταϊκών έργων εγκατεστημένης ισχύος μεγαλύτερης από 10 MW.
Πηγή www.buildnet.gr