Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

"Εκτυπώστε" τα φωτοβολταϊκά σας στο σπίτι.



Οι εφευρέτες Σον Φρέιν και Αλεξ Χόρνσταϊν φιλοδοξούν να φέρουν την επανάσταση στο χώρο των φωτοβολταϊκών, αφού υπόσχονται ένα οικιακό σύστημα εκτύπωσης φωτοβολταϊκών.

Πρόκεται για το σύστημα με το όνομα "The Solar Pocket Factory" που έχει ως στόχο την φθηνή και γρήγορη εκτύπωση μικρών φωτοβολταϊκών πάνελ μικρής κλίμακας.

Η ιδέα από τους εφευρέτες, προήλθε, μετά από την μελέτη των υφιστάμενων τεχνολογιών καθώς διαπιστώθηκε ότι στα μικρά φωτοβολταϊκά το ήμισυ του κόστούς τους αφορά τη συναρμολόγηση καθώς πολλά μέρη του πάνελ συγκολλούνται με το χέρι. Πολλά μάλιστα από αυτά, σε ποσοστό 15%, παρουσιάζουν "ατέλειες" εξαιτίας της συγκόλλησης με το χέρι, ενώ και αρκετά από τα υλικά που είχαν χρησιμοποιηθεί δεν ήταν "καλής" ποιότητας.


Αν γινόταν αυτόματη η διαδικασία, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα μπορούσε να μειωθεί το κόστος κατά 25% και να περιοριστούν οι ατέλειες.

Αποτέλεσμα είναι η "γέννηση" του "The Solar Pocket Factory", δηλαδή μίας μικρής αυτόματης μηχανής που εκτυπώνει φωτοβολταϊκά σε μικρή κλίμακα. Οταν ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του, η μικρή μηχανή θα μπορεί να εκτυπώνει ένα πάνελ κάθε 15 δευτερόλεπτα, χρησιμοποιώντας την ηλεκτρική ενέργεια.