Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Αίτημα ανακωχής για την παραλία της Καλαμαριάς.



Τρίμηνη αναστολή των οικοδομικών εργασιών και έκδοση αδειών στην παραλιακή ζώνη της Καλαμαριάς, μεταξύ αυτών και των έργων που άρχισαν προσφάτως σε οικόπεδο στο Καραμπουρνάκι, εισηγείται ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης (ΟΡΘΕ) προς τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σταύρο Καλαφάτη.
Το αίτημα αναμένεται να υπογραφεί εντός των επόμενων ημερών, γεγονός που ικανοποιεί το δημοτικό συμβούλιο Καλαμαριάς και τις κινήσεις πολιτών που τάσσονται κατά της δόμησης στην παραλία.
Στόχος της αναστολής είναι μέσα στο διάστημα των τριών μηνών να συζητηθεί και να εγκριθεί -αν είναι δυνατόν στο σύνολό του- το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) της Καλαμαριάς που θωρακίζει το παραλιακό της μέτωπο, αφού προβλέπει αποκλειστικά χώρους πρασίνου και κοινωφελείς χρήσεις. Η πρόταση εισήγησης του Οργανισμού Ρυθμιστικού γνωστοποιήθηκε χθες στη διάρκεια της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΟΡΘΕ, όπου παρουσία της διοίκησης του δήμου και των βουλευτών του νομού που στηρίζουν τον αγώνα του δήμου και των κατοίκων συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της ανοικοδόμησης παραλιακού οικοπέδου, που βρίσκεται δίπλα από τον Ναυτικό Όμιλο. Να σημειωθεί ότι οι εργασίες σταμάτησαν πριν από δύο βδομάδες, μετά τις έντονες αντιδράσεις των πολιτών και του δήμου Καλαμαριάς. «Στόχος μας είναι να εμποδίσουμε τη δόμηση στο παραλιακό μέτωπο και καταβάλουμε προσπάθεια ώστε να εγκριθεί το ΓΠΣ, που θα λειτουργήσει ως ομπρέλα προστασίας για το περιβάλλον» τόνισε ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης.

Διαμαρτυρία πολιτών

Πριν από τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΟΡΘΕ, δεκάδες πολίτες μέλη συλλόγων και επιτροπών προχώρησαν σε συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του Οργανισμού, ζητώντας να λάβει απόφαση που θα προστατεύσει την παραλία και τους ελεύθερους χώρους της Καλαμαριάς που προορίζονται για πράσινο. "Η παραλία ανήκει στους πολίτες και θα παλέψουμε για να τη διατηρήσουμε αδόμητη" τόνισε το μέλος της Πρωτοβουλίας Καλαμαριάς Γιάννης Καϊμακτσίδης.
Θετική χαρακτήρισε την εισήγηση του ΟΡΘΕ ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης Πολιτών Μιχάλης Παναγιωτίδης, λέγοντας ότι είναι ένα πρώτο βήμα για την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της παραλίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Στο πλευρό των κατοίκων και του δήμου βρέθηκαν χθες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, Γιάννης Αμανατίδης, Γιάννα Γαϊτάνη, ο βουλευτής του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αντώνης Γρέγος.