Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Εξετάζεται η "άρση" της απαγόρευσης εγκατάστασης νέων φωτοβολταϊκών στην Πελοπόννησο.



Το θέμα της "άρσης" της απαγόρευσης εγκατάστασης νέων φωτοβολταϊκών, όχι για όλες τις περιπτώσεις αλλά μόνον για όσα εγκαθίστανται σε στέγες, στην Πελοπόννησο, θα εξετάσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στην προσεχή συνεδρίαση του συμβουλίου της, σύμφωνα με δηλώσεις του πρόεδρου της Αρχής.
Οι δηλώσεις αυτές προέκυψαν από τον πρόεδρο της Αρχής κ. Βασιλάκο κατά την προχθεσινή επίσκεψή του στην Τρίπολη για την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας με την Περιφέρεια.
Σημειώνεται, ότι σήμερα έχουν μπεί στον "πάγο" όλες οι νέες επενδύσεις φωτοβολταϊκών στην Πελοπόννησο, μετά την απόφαση της ΡΑΕ για τον "κορεσμό" του δικτύου. Ωστόσο, η ΡΑΕ έχει ζητήσει λεπτομερέστερα στοιχεία για τον αριθμό των αδειών και των υφιστάμενων φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων στην Πελοπόννησο καθώς ο χαρακτηρισμός του δικτύου της Πελοποννήσου ως κορεσμένου, έγινε γιατί σύμφωνα με έγγραφα του διαχειριστή, υπάρχουν έργα ΑΠΕ σε λειτουργία ή με οριστικούς όρους σύνδεσης με ισχύ 1900MW. Όμως στην πραγματικότητα επί συνόλου 1900MW, σε λειτουργία βρίσκεται περίπου το 30% (κοντά στα 450MW). Δηλαδή ουσιαστικά δεν υπάρχει πραγματικός κορεσμός αλλά εικονικός. Την ίδια στιγμή το σύνολο των οικιακών φωτοβολταϊκών στην Πελοπόννησο δεν ξεπερνά τα 4 MW και γι΄αυτό εκτιμάται ότι θα εξαιρεθούν τα οικιακά φωτοβολταϊκά.
Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, η ΡΑΕ έχει καταθέσει στον αρμόδιο υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Παπαγεωργίου δέσμη προτάσεων για τον εξορθολογισμό της υφιστάμενης διαδικασίας αδειοδότησης σε περιοχές όπου θεωρούνται σήμερα ότι έχουν κορεσμένο δίκτυο λόγω δέσμευσης ηλεκτρικού χώρου, όπως είναι η Πελοπόννησος, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το γενικότερο πρόβλημα του κορεσμού του δικτύου και να υπάρξει ένα είδος ξεσκαρταρίσματος του δικτύου. Επίσης η ΡΑΕ έχει προτείνει να μειωθεί το χρονικό περιθώριο που έχουν οι επενδυτές για την υλοποίηση των έργων από τη στιγμή που παίρνουν όρους σύνδεσης μέχρι την κατασκευή του έργου.