Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Ακίνητα: "ανταλλάσσουν" τα ενοίκια με "χαράτσια"



"Ζωντανά" προσπαθούν να κρατήσουν τα ακίνητά τους, αλλά και την τσέπη τους πολλοί ιδιοκτήτες καθώς δέχονται επίθεση από τα φορολογικά και νομοθετικά μέτρα της Κυβέρνησης.
Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, καλούνται εφέτος να πληρώσουν, εκτός από τον ιδιαίτερα αυξημένο φόρο εισοδήματος, επιπλέον το ΕΕΤΗΔΕ 2012 ("χαράτσι" σε 5 δόσεις), το ΕΤΑΚ του 2009 μαζί με την έκτακτη εισφορά και τα αλλεπάλληλα εκκαθαριστικά του ΦΑΠ των ετών 2010, 2011 και στη συνέχεια 2012).
Προκειμένου λοιπόν να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, οι ιδιοκτήτες, μειώνουν το ενοίκιο για τα ακίνητά τους, με "αντίτιμο" ή "αντάλλαγμα" ο ενοικιαστής να αναλάβει κάποιες υποχρεώσεις, όπως το "χαράτσι", τα έξοδα συντήρησης του ακινήτου τους, τα δημοτικά τέλη, τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας αλλά ακόμα και την έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού.
Η συμφωνία αυτή, φυσικά αυτή είναι "άτυπη" και δεν αποτυπώνεται σε επίσημα έγγραφα, καθώς πρόκειται για έναν "φιλικό" διακανονισμό.
Ολα αυτά συμβαίνουν καθώς με υπολογισμούς, των ιδιοκτητών ακινήτων, από τα ενοίκια που θα λάβει ένας ιδιοκτήτης μέσα σε ένα χρόνο, αν αφαιρέσει φόρους, χαράτσια, έξοδα συντήρησης κ.λπ. θα του μείνουν το πολύ τρία ενοίκια μέσα στη χρονιά.
Την ίδια ώρα, σε κέντρα πόλεων, παρατηρείται και το φαινόμενο των δωρεάν παραχωρήσεων καταστημάτων, από τους ιδιοκτήτες τους, υπό το φόβο της κατάληψής τους, από λαθρομετανάστες σε περίπτωση που μείνουν πολλούς μήνες ξενοίκιαστα.