Σε αγοραστές του εξωτερικού και κυρίως Ρώσους, αναμένεται να απευθυνθούν το προσεχές διάστημα οι κατασκευαστές εξοχικών κατοικιών, αλλά πιθανώς και κύριων κατοικιών, που βρίσκονται σε περιοχές με υψηλό τουριστικό ενδιαφέρον, στην προσπάθειά τους να περιορίσουν το απόθεμα απούλητων κατοικιών και να αποφύγουν την περαιτέρω οικονομική τους επιβάρυνση, λόγω της υφιστάμενης φορολογίας.
Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών-Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΜΚΟΕΕ), κ. Δημήτρη Καψιμάλη, οι περιοχές της Χαλκιδικής, της Θάσου, της Σκιάθου, της Νοτίου Πελοποννήσου και της Κρήτης θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος των κατασκευαστών. Προς την κατεύθυνση αυτή εκτιμάται ότι θα έχει θετική επίδραση, η δρομολογούμενη ρύθμιση για την έκδοση επαόριστον άδειας παραμονής στη χώρα σε όσους πολίτες εκτός Ε.Ε. αποκτήσουν ακίνητα αξίας τουλάχιστον 300.000 ευρώ.
Κατά τον κ. Καψιμάλη, εκτός από τη ρωσική αγορά, το τελευταίο διάστημα καταγράφεται σημαντική κινητικότητα και από την αμερικανική αγορά, όσον αφορά την απόκτηση εξοχικών στην Ελλάδα, με τους ενδιαφερόμενους όμως να εξαρτούν την σχετική αγορά, από την ύπαρξη αεροδρομίου.
Σε κάθε περίπτωση όμως, το φορολογικό καθεστώς είναι αυτό που κατά τους κατασκευαστές κατοικιών, έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στους ίδιους. Στο πλαίσιο αυτό, έπειτα από σχετική απόφαση της Πανελλήνιας Συνδιάσκεψής τους, αναμένεται τις επόμενες μέρες να υποβληθεί μια σειρά αιτημάτων προς τους αρμοδίους.
Συγκεκριμένα, επαναφέρεται το ζήτημα της κατάργησης της υποχρέωσης απόδοσης Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) για τα ακίνητα που δεν έχουν πουλήσει. Υπενθυμίζεται ότι και οι κατασκευαστές είναι υπόχρεοι του ΦΑΠ και μελλοντικά του νέου, ενιαίου φόρου ακινήτων, σε ό,τι αφορά τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους. Στο παρελθόν, κάτι τέτοιο δεν θα αποτελούσε πρόβλημα, καθώς οι κατοικίες που κατασκευάζονταν, έβρισκαν αγοραστές σε λίγους μήνες. Σήμερα όμως, οι περισσότεροι κατασκευαστές διαθέτουν προς πώληση ακίνητα που κατασκευάστηκαν ακόμα και το 2008-2009, με αποτέλεσμα αρκετοί να πιέζονται να τα διαθέσουν "όσο-όσο", προκειμένου να αποφύγουν τον σχετικό φόρο. Οπως αναφέρει η ΟΜΚΟΕΕ, ο φόρος αυτός είναι "αντισυνταγματικός, καθώς αφορά εμπόρευμα που είναι αδιάθετο, κάτι που δεν συμβαίνει για καμία άλλη επιχείρηση".
Στα αιτήματα των κατασκευαστών περιλαμβάνεται επίσης η μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 5%, η αναστολή του ΦΠΑ στις νέες κατοικίες έως το 2015, να μην εφαρμοστεί ο νόμος για την καταβολή φόρου υπεραξίας στα ακίνητα, διότι "είναι ανασταλτικός παράγοντας", όπως επίσης και να ληφθούν μέτρα για την επιστροφή των ελληνικών κεφαλαίων και την τόνωση των επενδύσεων σε ακίνητα από τους ομογενείς Ελληνες.