Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Το Δημόσιο κατέχει 6.000 ακίνητα στη Σύμη.




Πλούσιο είναι το χαρτοφυλάκιο ακινήτων του Δημοσίου στη Σύμη, καθώς όπως προκύπτει από στοιχεία της κτηματικής υπηρεσίας του νησιού τα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης κατέχουν συνολικά 6.000 ακίνητα! Μάλιστα τα εν λόγω ακίνητα εγγράφηκαν ενώ είχε ολοκληρωθεί το έργο της κτηματογράφησης στο νησί!

Συγκεκριμένα σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Εμμανουήλ Κόνσολα, τονίστηκε ότι «εντελώς αιφνιδιαστικά και ενώ είχε ολοκληρωθεί το έργο της κτηματογράφησης στο νησί, οι υπάλληλοι της κτηματικής υπηρεσίας ενέγραψαν 6.000 ακίνητα ως ιδιοκτησίες των Υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης».

Απαντώντας ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης έκανε λόγο για «ιδιάζουσα περίπτωση κτηματογράφησης».

Όπως εξήγησε, στη Σύμη η κτηματογράφηση έγινε στο πλαίσιο των πρώτων πιλοτικών προγραμμάτων του Εθνικού Κτηματολογίου, δεν προσκομίστηκαν αρχικά τίτλοι ιδιοκτησίας από τους ενδιαφερόμενους πέραν από χαριστική αιτία τα τελευταία κυρίως χρόνια, ενώ και η ενσωμάτωση του νησιού στον εθνικό κορμό «μετά την ισχύ του Αστικού Κώδικα, έχει και αυτό τη δική του σημασία αναφορικά με τα κριτήρια, με το τεκμήριο κυριότητας υπέρ του ελληνικού δημοσίου», όπως σημείωσε.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό ερευνάται αν στο πλαίσιο εξέτασης των ενστάσεων που κατέθεσαν οι κάτοικοι, ελήφθη υπόψη το άρθρο 4 του ν. 3127/2003, με το οποίο εισήχθησαν ειδικότερες ρυθμίσεις αναφορικά με τα πρόσωπα που νέμονται ακίνητα εντός σχεδίου πόλεως ή μέσα σε οικισμό, που προϋφίσταται του έτους 1923, ή μέσα σε οικισμό κάτω των 2.000 κατοίκων που έχει οριοθετηθεί έναντι του δημοσίου.