Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Ελληνικές real estate επενδύσεις στη Γερμανία.



Μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον για ακίνητα στο Βερολίνο αλλά και στο Μόναχο, στη Φρανκφούρτη και στο Αμβούργο καταγράφεται από Ελληνες Ισπανούς και Ιταλούς, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) και την Ντόιτσε Βέλε.
Το DPA επικαλείται στελέχη μεσιτικών γραφείων στη Γερμανία, τα οποία αναφέρουν ότι ένας στους τρεις αγοραστές ακινήτων στις πόλεις αυτές είναι ξένος. Μάλιστα οι περισσότεροι πληρώνουν με μετρητά, σύμφωνα με τον επικεφαλής του μεσιτικού γραφείου Αccentro, Τζάκοπο Μινγκαζίνι.
Ιδιαίτερα όσον αφορά το Βερολίνο, σε αντίθεση με την άνθηση της αγοράς ακινήτων το 2004 στη Γερμανία, οι αγοραστές - επενδυτές δεν ενδιαφέρονται μόνο για μονοκατοικίες στα περίχωρα αλλά και για διαμερίσματα που βρίσκονται στο Κέντρο.
Οπως λέει ο Μινγκαζίνι στο ειδησεογραφικό πρακτορείο, "το Βερολίνο σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές - και γερμανικές - πόλεις εξακολουθεί να διαθέτει ακίνητα σε χαμηλές τιμές". Εκεί, παρά τη σημαντική αύξηση των τιμών τα τελευταία χρόνια, όπως αναφέρεται, μπορεί κάποιος να βρει κατοικίες με τιμή 1.400 - 1.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
"Σε τόσο χαμηλή τιμή δεν βρίσκει κανείς κατοικία στο Παρίσι, στο Μιλάνο ή στην Μπολόνια", προσθέτει. Οπως αναφέρει στο σχετικό ρεπορτάζ ο διαδικτυακός τόπος Immobilienscout24, ιδιαίτερα αυξημένη είναι η ζήτηση από Ελληνες.
Οπως είναι αναμενόμενο το ενδιαφέρον αυτό έχει προκαλέσει αύξηση των τιμών, ενώ ανοδική πορεία ακολουθούν για τον ίδιο λόγο και οι τιμές των ενοικίων. Οπως αναφέρει ο Ούλριχ Ρόπερτς του Συνδέσμου Γερμανών Ενοικιαστών, μεγάλη αύξηση καταγράφεται στα ενοίκια ακινήτων στο Βερολίνο, η οποία φτάνει ακόμη και το 20%.
Από την πλευρά του, ο αναλυτής του Συνδέσμου Μεσιτών Ακινήτων Τόμας Μπάιερλε ανέφερε στο ίδιο πρακτορείο ότι το τεράστιο ενδιαφέρον των Ελλήνων και Ισπανών για γερμανικά ακίνητα οφείλεται στην ασφάλεια που προσφέρει η γερμανική αγορά ακινήτων, την οποία θεωρεί εφάμιλλη με την ελβετική. "Αγοράζουν μια υπόσχεση σταθερότητας και είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν ακόμη και υψηλότερες τιμές", είπε ο Τόμας Μπάιερλε.