Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Ελλάς-Τουρκία συμμαχία σε τουρισμό και real estate.



Αλλάζει τα δεδομένα στον τομέα των τουριστικών μαρινών, αλλά και γενικότερα στο real estate, η στρατηγική συμμαχία της Lamda Development SA και του τουρκικού κατασκευαστικού ομίλου DOĞUŞ.
Η συμφωνία που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, μετά το κλείσιμο της αγοράς, προβλέπει τη σύσταση από κοινού εταιρείας όπου θα συμμετέχει με 50% η Lamda και 50% η D-Marine Investments Holding B.V., θυγατρική του Ομίλου DOĞUŞ με σκοπό τις επενδύσεις σε μαρίνες.

Η ελληνική εταιρεία θα εισφέρει στη νέα εταιρεία τις μετοχές που κατέχει στη Flisvos Marina Holding SA και η DOĞUŞ θα συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου καταβάλλοντας το ισόποσο σε μετρητά.

Τα συμβαλλόμενα μέρη έχουν επίσης συμφωνήσει ότι η συνολική αξία της συναλλαγής θα προσδιοριστεί οριστικά με τύπο ο οποίος λαμβάνει υπ' όψιν το EBITDA της εταιρίας Flisvos Marina επί 7 φορές, αφαιρουμένων των καθαρών δανειακών υποχρεώσεων, ανάλογα με την απόδοση της εταιρίας της Μαρίνας για τα έτη 2015 και 2016.

Ουσιαστικά δηλαδή ο τουρκικός όμιλος αποκτά το 50% της μαρίνας Φλοίσβου και βάζει πόδι στην Ελλάδα διερευνώντας από κοινού με τη Lamda τη δυνατότητα επενδύσεων σε άλλες μαρίνες. Ωστόσο, επειδή ο όμιλος DOĞUŞ έχει μεγάλη ιστορία σε επενδύσεις στον τουρισμό και τα ακίνητα, θεωρείται δεδομένη η από κοινού κάθοδός τους σε μεγάλα projects που θα γίνουν στο μέλλον.

Ο Όμιλος Εταιρειών DOĞUŞ, που ιδρύθηκε το 1951 είναι μία από τις μεγαλύτερες τουρκικές εταιρείες συμμετοχών. O Όμιλος αποτελείται από 150 εταιρείες, ανθρώπινο δυναμικό που υπερβαίνει τους 30.000 εργαζόμενους δραστηριοποιείται σε μια ευρεία κλίμακα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων η οποία συμπεριλαμβάνει τους τομείς τουρισμού και υπηρεσιών και ανάπτυξης ακινήτων, παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, αυτοκινήτων, κατασκευών, ΜΜΕ, και ενέργειας.

Έχει στην ιδιοκτησία του τη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της χώρας (Garanti Bank), τέσσερα τηλεοπτικά δίκτυα (NTV, Star, NTV Spor και CNBC-e) και είναι ο αποκλειστικός διανομέας των οχημάτων του ομίλου Volkswagen στην Τουρκία.

Σε κοινή δήλωση τους οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι, κ.κ. Hüsnü Akhan του DOĞUŞ Group και Οδυσσέας Αθανασίου της LAMDA Development αναφέρουν ότι αυτή η συμφωνία θέτει τις βάσεις για μια μακροχρόνια και επιτυχημένη επιχειρηματική συνεργασία.

Η συμφωνία θα συνεισφέρει όχι μόνο στην απόδοση των δύο ομίλων αλλά και στην στενότερη οικονομική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προς όφελος της νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας της Ελλάδας αλλά και της Ελληνικής οικονομίας γενικότερα.

Οι κύριοι Akhan και Αθανασίου εξέφρασαν τη βούλησή τους για την επέκταση της συνεργασίας των δύο εταιρειών και σε άλλες επενδύσεις στους κλάδους του τουρισμού και της ανάπτυξης ακινήτων.