Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Xωρίς πλειστηριασμούς ακινήτων για ένα ακόμη χρόνο.



Ανάσα για χιλιάδες «κόκκινους» δανειολήπτες δίνει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία παρατείνει για ένα ακόμη χρόνο την αναστολή των πλειστηριασμών ακινήτων για οφειλές έως 200.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί για οφειλές έως 200.000 ευρώ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2013.

Επιπλέον παρατείνεται για ένα χρόνο, δηλαδή για τις καταγγελίες μισθώσεων που θα γίνουν ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2013, η ισχύς της διάταξης σύμφωνα με την οποία: «Στις μισθώσεις διατηρητέων καθώς και στις περιπτώσεις που ο μισθωτής έχει παραιτηθεί από το δικαίωμα καταγγελίας, της μίσθωσης, μπορεί να αποχωρήσει από αυτήν καταβάλοντας ως αποζημίωση στον ιδιοκτήτη ένα ενοίκιο.
Η ίδια αποζημίωση (ενός ενοικίου) προβλέπεται ήδη από τη νομοθεσία για όλες τις εμπορικές μισθώσεις».

Από την ΠΟΜΙΔΑ ανακοινώθηκε ότι με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, μετά από πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης, αναστέλλονται μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013 οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία και παρατείνεται για ένα έτος η προθεσμία της παραγράφου 4 του άρθρου 17 του ν. 3853/2010 (Νόμος Κατσέλη) (που τροποποιούσε το άρθρο 43 του π.δ. 34/95 περί Εμπορικών Μισθώσεων) το οποίο καθιέρωνε προθεσμία καταγγελίας εμπορικών μισθώσεων εκ μέρους των μισθωτών που είτε είχαν παραιτηθεί από το δικαίωμα καταγγελίας της μίσθωσής τους, είτε μίσθωναν διατηρητέα κτίρια, η οποία έληγε στις 31.12.2012, διευκρινίζοντας οτι δεν πρόκειται για "αναστολή εξώσεων εμπορικών μισθώσεων", όπως από παραδρομή κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο...

Τέλος, επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων κατά τις δύο τελευταίες Κυριακές του έτους, δηλαδή στις 23 και 30 Δεκεμβρίου, σε προαιρετική πάντοτε βάση και με τήρηση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας. Η ρύθμιση γίνεται με στόχο την τόνωση της αγοράς κατά την εορταστική περίοδο και τη διευκόλυνση των καταναλωτών.