Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Μεγάλες επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.



Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, φέρνει μεγάλες επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα αποκλειστικά από ενοίκια καθώς και για χαμηλόμισθους χαμηλοσυνταξιούχους που συμπληρώνουν το εισόδημά τους με ενοίκιο.

Αντίθετα, όπως αναφέρει και η ΠΟΜΙΔΑ, για όσους (εξακολουθούν να) έχουν μεγάλα εισοδήματα από εκμετάλλευση ακινήτων ή/και από εισοδήματα από άλλες πηγές προκύπτουν σημαντικές ελαφρύνσεις.

Τα αποτελέσματα αυτά προκύπτουν με την εφαρμογή της αυτοτελούς φορολόγησης των ενοικίων, με ξεχωριστή κλίμακα από τη φορολογία εισοδήματος, επιχειρήσεων, επαγγελματιών κλπ. Τα ενοίκια σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 10% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ και με 33% για το υπερβάλλον (πάνω από 12.000 ευρώ), ενώ παραμένει και ο συμπληρωματικός φόρος 1,5%, ή 3 % για επαγγελματική στέγη και κατοικίες άνω των 300 τ.μ.) Υπενθυμίζεται ότι ο ισχύων ανώτατος συντελεστής για τη φορολογία εισοδήματος είναι 40% και ο νέος, που καθιερώνεται με το νομοσχέδιο φθάνει στο 42%, για εισοδήματα πάνω από 42.000 ευρώ.

Με το φορολογικό νομοσχέδιο καθιερώνεται επίσης φόρος υπεραξίας με συντελεστή 20%, όχι σε όλες τις πωλήσεις ακινήτων, αλλά στις πωλήσεις ακινήτων που θα αποκτηθούν με οποιοδήποτε τρόπο από 1-1-2013 και μετά, όταν θα πουληθούν αργότερα. Ο φόρος επιβάλλεται επί της διαφοράς της αντικειμενικής αξίας αγοράς και πώλησης και θα βαρύνει τον πωλητή.

Το φορολογικό αυτό νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις μόνο για τη φορολογία εισοδήματος και για το τέλος ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) με τις οποίες προσαρμόζεται η νομοθεσία προς τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οπότε σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, μένει σε εκκρεμότητα, για το επόμενο καλοκαίρι, η φορολογία κεφαλαίου (ΦΑΠ, ΦΜΑ, φόρος γονικής παροχής κλπ.), αφού θα έχει προηγηθεί αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων το Μάρτιο, θέμα το οποίο εξελίσσεται σε πραγματικό εφιάλτη για τους ιδιοκτήτες ακινήτων αφού το ζητούμενο είναι ένας νέος "Σούπερ-ΦΑΠ" με στόχο την ετήσια απόδοση 3 δις (!).

Τέλος, αξίζει επίσης να σημειωθεί και η υποχρέωση που θεσπίζεται με το νομοσχέδιο για όσους έχουν ακίνητα εκτός σχεδίου να ελέγξουν ως το τέλος Μαρτίου στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ και να οριστικοποιήσουν την περιουσιακή τους κατάσταση.

Τα κύρια σημεία του νομοσχεδίου για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

- Καθιερώνεται αυτοτελής φορολόγηση του εισοδήματος από ακίνητα με συντελεστή 10% για το εισόδημα έως 12.000 ευρώ και 33% για το υπερβάλλον.

- Επιβάλλεται φόρος 20% και στην υπεραξία από την πώληση ακινήτων. Ειδικά στα ακίνητα ο φόρος επιβάλλεται στη διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής παραχώρησης. Η διαφορά αυτή μειώνεται όσο αυξάνονται τα χρόνια της διακράτησης του ακινήτου. Για κέρδος από ακίνητα έως 25.000 ευρώ που αφορά ακίνητο που διακρατήθηκε για περισσότερο από πέντε χρόνια δεν οφείλεται φόρος υπεραξίας.

- Ενσωματώνεται στη νομοθεσία η απόφαση του ΥΠΟΙΚ που ελήφθη στις αρχές του 2012 και προβλέπει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που αδυνατούν να πληρώσουν το χαράτσι (ΕΕΤΗΔΕ) και επιθυμούν να το διαχωρίσουν από το λογαριασμό του ρεύματος μπορούν να προσέλθουν στη ΔΟΥ, να καταβάλουν 50 ευρώ και να βεβαιωθεί στο όνομά τους.

- Όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να επικαιροποιήσουν στις αρχές του 2013 την αναλυτική κατάσταση εκτός σχεδίου και οικισμού ακίνητων που εμφανίζονται στο taxisnet. Αυτό θα γίνει προκειμένου να ξεκινήσει η φορολόγηση των αγροτεμαχίων. Συγκεκριμένα στο άρθρο 21 του νέου φορολογικού νομοσχεδίου ορίζεται ότι θα πρέπει να διορθωθούν μέχρι τον Απρίλιο τυχόν λάθη στο έντυπο Ε9. Ειδικότερα: "Φυσικά πρόσωπα, τα οποία κατά την 1.1.2013 έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού υποχρεούνται να συμπληρώσουν, τροποποιήσουν και οριστικοποιήσουν την περιουσιακή τους κατάσταση ηλεκτρονικά".