Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Προτεραιότητα στο ΥΠΕΚΑ: Κτηματολόγιο, Χωρικός Σχεδιασμός και Χωροταξικό, δηλώνει ο Καλαφάτης.



Ένα πιο αισιόδοξο στίγμα για το μέλλον της Ελλάδας έδωσε με την ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, στο 23ο ετήσιο Οικονομικό Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Τι είπε; "Η χώρα μας μετά και τις τελευταίες εξελίξεις είναι για πρώτη φορά, από την αρχή της κρίσης, σε θέση να μπορεί να μιλήσει επί της ουσίας για όρους ανάπτυξης.
Τα σύννεφα της αβεβαιότητας απομακρύνονται. Το κλίμα αλλάζει. Και ο κανόνας ότι "στην οικονομία το 50% είναι ψυχολογία", έχει ιδιαίτερη αξία τώρα. Είναι προφανές λοιπόν ότι, πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτή τη φάση και τις δυνατότητες που έχουμε καταφέρει να αθροίσουμε".

Παράλληλα, ο κ. Καλαφάτης μίλησε για μεγάλα ζητήματα, που θέτει ως προτεραιότητα στο ΥΠΕΚΑ που αφορούν το Κτηματολόγιο και τον Χωρικό Σχεδιασμό και το Χωροταξικό.

Κτηματολόγιο.

"Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να τελειώσουμε αυτό το μεγάλο έργο" δήλωσε ο κ. Καλαφάτης και για το λόγο αυτό δήλωσε ότι το υπουργείο προχωράει στις ακόλουθες κινήσεις:

- Στη δημιουργία των πρώτων οριστικών γραφείων Κτηματολογίου με την παράλληλη κατάργηση των υποθηκοφυλακείων, εντός του 2013.
- Στην επιτάχυνση διαδικασιών σύνταξης όλων των απαραίτητων τεχνικών στοιχείων, τα οποία είναι απαραίτητα για όλες τις νέες Κτηματογραφήσεις.
- Σε νομοθετικές παρεμβάσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών διόρθωσης εγγραφών του Kτηματολογίου προς όφελος των πολιτών και τη διόρθωση σφαλμάτων και παραλείψεων του υφιστάμενου νομικού πλαισίου.
- Στην εποπτεία και οργάνωση όλων των εμπλεκομένων (Διαχειριστική Αρχή -Κτηματολόγιο Α.Ε), ώστε να αντιμετωπιστεί το όλο ζήτημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως μεγάλο έργο για τις νέες προκηρύξεις. Με προφανή οφέλη -εκτός των άλλων- και σε σχέση με τη χρηματοδότηση του έργου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χωρικός Σχεδιασμός

Χρησιμοποιώντας μία λέξη που θα χρησιμοποιούσε ένας οιονεί επενδυτής, ο κ. Καλαφάτης, ανέφερε τη λέξη γραφειοκρατία. Οπως ανέφερε στο κομμάτι αυτό το υπουργείο θα κάνει τα ακόλουθα, ώστε να αντιμετωπίζεται κάθε ζήτημα με ένα σαφή και ξεκάθαρο τρόπο:

1) Σύνταξη σχεδίου Νόμου για τη θέσπιση συστήματος ταχείας Χωρικής / Πολεοδομικής Μεταρρύθμισης. Στόχος: βελτίωση της συνοχής, αποτελεσματικότητας και λειτουργικότητας του συστήματος. Απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών κατάρτισης, έγκρισης και αναθεώρησης των χωροταξικών και πολεοδομικών σχεδίων. (Στη παρούσα φάση έχει συσταθεί επιτροπή η οποία έχει διατυπώσει προτάσεις για άξονες μεταρρύθμισης και νέα επίπεδα σχεδιασμού και έχει προχωρήσει σε διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών).

2) Αναθεώρηση του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό και της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Είναι αναγκαίο να παρέχονται συγκεκριμένες κατευθύνσεις για την προώθηση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, στο πλαίσιο της αειφόρου, ισόρροπης, συνεκτικής και ολοκληρωμένης διαχείρισης του χώρου. (Στη παρούσα φάση ολοκληρώνεται, σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, το τελικό κείμενο του Πλαισίου και αξιολογείται η υφιστάμενη ΣΜΠΕ για να διερευνηθούν οι τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να εναρμονιστεί με το νέο κείμενο του Πλαισίου).

3) Αναθεώρηση και εξειδίκευση των 12 Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης. Πραγματοποιείται καταγραφή και αξιολόγηση των νεώτερων στοιχείων που αφορούν στην τροποποίηση, συμπλήρωση, ή έγκριση νέων αναπτυξιακών προγραμμάτων, με χωρικές επιπτώσεις στο επίπεδο της Περιφέρειας, που προωθούνται σε Ευρωπαϊκό, Εθνικό και Περιφερειακό επίπεδο. Ταυτόχρονα, τα Περιφερειακά Πλαίσια εναρμονίζονται με τις κατευθύνσεις του Γενικού και των Ειδικών Πλαισίων (ΑΠΕ, Βιομηχανίας, Τουρισμού, Καταστημάτων Κράτησης και Υδατοκαλλιεργειών) Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης. (Στο παρόν στάδιο έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση, ενώ έχει γίνει επεξεργασία για την τροποποίηση των προδιαγραφών και του χρονοδιαγράμματος εκπόνησης των, ώστε να ολοκληρωθούν έως το Δεκέμβριο του 2013).

Χωροταξικό

Σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη, υπάρχει στον άμεσο σχεδιασμό του ΥΠΕΚΑ, η προώθηση μιας ακόμη αναπτυξιακής μεταρρυθμιστικής πρωτοβουλίας, που αφορά στη ρύθμιση του χωροταξικού. Αυτή τη στιγμή, δήλωσε γίνεται καταγραφή του συνόλου των φορέων και κατηγοριοποίηση των σχετικών προβλημάτων. "Σκοπός μας είναι, έπειτα από ενδελεχή επεξεργασία των ευρημάτων, να αναπτυχθούν παρεμβάσεις που θα επιταχύνουν τις διαδικασίες πολεοδόμησης και θα προσφέρουν λύσεις σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς".