Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Εξοχική: Η ελπίδα των συνταξιούχων.


Η γενιά εκείνων τωναλλοδαπών , που τώρα παίρνουν συντάξεις και θέλουν να αποσυρθούν σε κάποιο εξοχικό ανά την υφήλιο, είναι ο βασικός στόχος της ελληνικής παραθεριστικής αγοράς. Για να επιτευχθεί αυτό, ωστόσο, θα πρέπει να αλλάξουν πολλά και σε ό,τι αφορά το λεγόμενο τουρισμό υγείας. Δηλαδή την ανάπτυξη των υποδομών υγείας για τις οποίες οι ξένοι συνταξιούχοι ενδιαφέρονται ιδιαίτερα.
Σε πρόσφατη έρευνα του ΙΤΕΠ για την τρίτη ηλικία αναφέρεται ότι το 42% των Ευρωπαίων πολιτών θεωρεί ότι μια περιοχή καθίσταται πιο φιλική προς τους ηλικιωμένους όταν βελτιώνονται οι υπηρεσίες που τους βοηθούν να παραμείνουν υγιείς ή να βελτιώσουν τη σωματική τους ευεξία. Ο συνδυασμός της ελεύθερης βίζας και της ανάπτυξης των υπηρεσιών υγείας μπορεί να είναι το «κλειδί» για να ανοίξει η αγορά της παραθεριστικής κατοικίας στην Ελλάδα. Αν αυξηθεί σημαντικά η ζήτηση, τότε θα προκληθεί και οικοδομικό «μπουμ» εξαιτίας της ανάγκης για κατασκευή νέων παραθεριστικών ακινήτων υψηλών προδιαγραφών. Αλλωστε, σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 30.000 σπίτια, κυρίως βίλες, που πωλούνται σε νησιά και τουριστικούς προορισμούς. Η απορρόφηση και μόνον αυτών των ακινήτων θα αλλάξει το κλίμα στην κτηματαγορά και την οικονομία.
Πέρα από τους Αμερικανούς και Βορειοευρωπαίους baby boomers, κύρια πηγή υποψηφίων αγοραστών θαμπορούσαν να είναι και οι Ρώσοι, οι οποίοι ενδιαφέρονται για ακίνητα στη Χαλκιδική, τη Ρόδο, την Κρήτη, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 7% όσων τουριστών έρχονται από τη Ρωσία, θα ήθελε να αγοράσει ένα ακίνητο στη χώρα μας. Επομένως, και με δεδομένο ότι φέτος επισκέφτηκαν την Ελλάδα περί το 1 εκατ. Ρώσοι, οι 70.000 από αυτούς είναι εν δυνάμει αγοραστές παραθεριστικών κατοικιών. Η παραχώρηση εύκολης βίζας, τους δίνει τη δυνατότητα να κινηθούν με μεγαλύτερη άνεση στην απόκτηση κατοικίας και μάλιστα μέσης και μεγάλης αξίας. Μια ξεχωριστή κατηγορία ξένων που ευνοούνται από τη ρύθμιση για την εύκολη βίζα είναι οι μεγαλο-επενδυτές που θέλουν να κτίσουν παραθεριστικά συγκροτήματα εκατομμυρίων ευρώ με χιλιάδες βίλες και μικρότερα εξοχικά και να τα πουλήσουν.