Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - Ξεκλειδώνουν άδειες, αποπερατώσεις και μεταβιβάσεις αυθαιρέτων.



Ξεκλειδώνουν οι εκδόσεις και αναθεωρήσεις αδειών, οι εργασίες αποπεράτωσης και οι μεταβιβάσεις αυθαιρέτων με ρυθμίσεις που κατέθεσε την Πέμπτη ο υπουργός αναπληρωτής Περιβάλλοντος άλλα και με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εξέδωσε το υπουργικό συμβούλιο.
Κλειδί για όλα αυτά ειναι η εφάπαξ καταβολή του 30% του συνολικού προστίμου τακτοποίησης μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2013, με το οποίο, αυτόματα παρέχεται και έκπτωση επί του τελικού ποσού της τάξης του 10%. Επίσης καταργούνται, για όσους κάνουν χρήση αυτής της ρύθμισης, η προσαύξηση 1% για κάθε μηνιαία καθυστέρηση καταβολή δόσης.
Η πρόβλεψη της έκπτωσης έχει ήδη ανακοινωθεί εδω και δυο μήνες και μόλις τώρα "πέρασαν" νομοθετικά. Το ίδιο ισχύει και για την πρόβλεψη για παράταση της αποπληρωμής του προστίμου διατήρησης ημιυπαιθρίων μέχρι τις 31/1/2013.

Πιο συγκεκριμένα:

*Δίνεται η δυνατότητα έκπτωσης 10% με αποπληρωμή του 30% του προστίμου ως 31/1/2013.

*Όσοι κάνουν χρήση αυτής της ρύθμισης, μπορούν να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε μεταβίβαση ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος, σε έκδοση ή αναθεώρηση οικοδομικής άδειας ενώ δίνεται η δυνατότητα για διενέργεια εργασιών αποπεράτωσης.

* Διευκρινίζεται, ότι σε περίπτωση μη αποπληρωμής του συνολικού προστίμου το κτίσμα για το οποίο έχει πραγματοποιηθεί η ηλεκτρονική υποβολή, όπως προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις, θα καθίσταται αυτοδικαίως αυθαίρετο.

* καθορίστηκε οτι σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος του ΤΕΕ, δίνεται το δικαίωμα στους μηχανικούς να υπογράφουν βεβαιώσεις για δικαιοπραξίες χωρίς ηλεκτρονικό κωδικό. Αυτές θα καταχωρίζονται μελλοντικά και όχι περισσότερο απο δυο μήνες, στο ηλεκτρονικό σύστημα.

Με τις ρυθμίσεις αυτές, η κυβέρνηση προσπαθεί να δελεάσει τους πολίτες ώστε να μπουν στη ρύθμιση της τακτοποίησης που μετά και τις ανακοινώσεις περί επεξεργασίας σχεδίου για οριστική λύση του θέματος των αυθαιρέτων, φαίνεται οτι "εχει κάτσει".

Στόχος της κυβέρνησης ειναι κυρίως αυτοί που "καίγονται" για μεταβιβάσεις κυρίως επαγγελματικών ακινήτων.

Την ίδια στιγμή στο υπουργείο Περιβάλλοντος σχεδιάζουν ένα πλαίσιο πολεοδομικών νομοθετικών ρυθμίσεων που αναμένεται για μετά τις γιορτές και στόχο έχουν ακόμα και την παροχή δυνατότητας νομιμοποίησης αυθαιρέτων. Αυτό θα γίνει μέσα απο τη δημιουργία τραπεζών γης σε κάθε Καλλικρατικό Δήμο.