Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Αλά καρτ οι τουριστικές επενδύσεις.



Με Κοινή Υπουργική Απόφαση εγκρίθηκε η περιβαλλοντική μελέτη για τη δημιουργία του δεύτερου Aman Resort στη Τζια, που θα αναπτύξει η Dolphin Capital Investors. Πρόκειται για ξενοδοχείο 300 δωματίων το οποίο θα υποστηρίζει ισάρριθμες βίλλες. Σε επόμενο στάδιο θα γίνει ο έλεγχος της αρχιτεκτονικής μελέτης και θα εκδοθούν οι οικοδομικές άδειες.

Αυτό ανακοίνωσε το πρωί η υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ κ. Στ. Καλαφάτης παρουσιάζοντας τις γενικές αρχές του νέου επικαιροποιημένου Χωροταξικού για τον Τουρισμό.

Την παρουσίαση ανέλαβε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού Γιάννης Πυργιώτης, ο οποίος επανέλαβε τις αρχές που είχε καταθέσει στη διάρκεια του 7ου RED Business Forum, ο σύμβουλος του υπουργείου και πρώην πρόεδρος της ΕΤΑ καθηγητής Χάρης Κοκκώσης.

Ότι δηλαδή το νέο Χωροταξικό του τουρισμού θα ρυθμίζει τις χωρικές ενότητες που θα υποδεχθούν τουριστικές αναπτύξεις, την προτεραιότητα που δίνεται στις μαρίνες, τον θαλάσσιο τουρισμό γενικότερα καθώς και τις σκέψεις που θα ρυθμίσουν την απόσυρση ξενοδοχειακών μονάδων εκτός αστικών κέντρων, τη δυνατότητα μετατροπής τους σε τουριστική κατοικία εφόσον αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του ΣτΕ.

Σε ότι αφορά την τουριστική κατοικία οι προτάσεις που εξετάζονται αφορούν και στη δημιουργία αναπτύξεων που θα αφορούν αποκλειστικά βίλλες, χωρίς την υποστήριξη κεντρικής ξενοδοχειακής μονάδας. Αυτό συναντά σθεναρή αντίσταση από τους ξενοδόχους, καθώς οι τελευταίοι υποστηρίζουν ότι το facility management και γενικά το σύνολο των υπηρεσιών που προσφέρει το ξενοδοχείο καθορίζει και το προφίλ του τουρίστα που στοχεύει η χώρα μας.

Ένα σημαντικό ζήτημα που έχουν θέσει οι ξενοδόχοι και αν δεν λυθεί δεν θα δούμε Χωροταξικό του Τουρισμού αφορά το ΦΠΑ και το φόρο μεταβίβασης για τις κατοικίες στα golf resorts.

Έτσι δεν προβλέπεται να έρθει σε «διαβούλευση» Χωροταξικό πριν την Άνοιξη και μέχρι τότε η προώθηση επενδυτικών σχεδίων θα προχωρεί με νόμους και κοινές υπουργικές αποφάσεις.