Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Τουριστική κατοικία σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς.



Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία τουριστικής κατοικίας σε οικόπεδα που έχει ολοκληρωθεί η ιδιωτική πολεοδόμηση. Με το σχέδιο αυτό θα δίνεται η δυνατότητα σε ένα μεγάλο αριθμό οικοδομικών συνεταιρισμών να υλοποιήσουν τις αναπτύξεις ακόμη και στο σημερινό δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.
Το νομοθετικό πλαίσιο επεξεργάζεται το ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού με στόχο να ξεμπλοκάρουν τουλάχιστον 100 οικοδομικοί συνεταιρισμοί σε όλη την Ελλάδα, που δεν αντιμετωπίζουν δασικά ή άλλα προβλήματα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αναζητούνται τρόποι ώστε υπάρξει αξιοποίηση των «μπλεγμένων» συνεταιρισμών και η δυνατότητα να δημιουργηθούν τουριστικά - παραθεριστικά χωριά σε συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς.
Τα σενάρια που εξετάζονται είναι αυτό να γίνει είτε με την δυνατότητα σύμπραξης των συνεταιρισμών στο μοντέλο της συν-ιδιοκτησίας, σε περίπτωση συμφωνίας όλων των μελών είτε και με την ανά δικαίωμα δυνατότητα μεταβίβασης για παραθεριστική κατοικία.
Σύμφωνα με καταγραφή του ΕΜΠ που έγινε το 2009, υπάρχουν 545 οικοδομικοί συνεταιρισμοί σε ολόκληρη τη χώρα.
Η πλειονότητα των οικοδομικών συνεταιρισμών της χώρας βρίσκεται στην Αττική. Συγκεκριµένα, στο νοµό Αττικής υπάρχουν 227 συνεταιρισµοί έκτασης 115.000 στρεμμάτων περίπου, με 53.000 μέλη, στα οποία αναλογούν 55.000 μερίδια.
Τι ισχύει σήμερα.
Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν σήμερα οικοδομικός συνεταιρισμός είναι κάθε συνεταιρισμός που έχει από το καταστατικό του αποκλειστικό σκοπό την εξασφάλιση για τα μέλη του κατοικιών σε αστικές ή παραθεριστικές περιοχές ή την εν γένει αναμόρφωση, ανάπλαση και εξυγίανση περιοχών κατοικίας προς όφελος ΜΟΝΟΝ των μελών του.
Μετά την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης στην οποία είναι δυνατόν να εγκρίνεται η θέση και διάταξη των κτιρίων, οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί διανέμουν στα μέλη τους με κλήρο:
α) Κατοικίες, των οποίων η κατασκευή έγινε οργανωμένα από ενιαίο κατασκευαστικό φορέα. Στην περίπτωση αυτή η μεταβίβαση της κυριότητας από τον οικοδομικό συνεταιρισμό προς τα μέλη του γίνεται αφού ολοκληρωθούν τα έργα τεχνικής υποδομής και μετά την ολοκλήρωση κατά στάδια ή συνολικά του προγράμματος των κατοικιών.
β) Αυτοτελή οικόπεδα, για την ανέγερση κατοικίας από το κάθε μέλος. Η μεταβίβαση της κυριότητας από τον οικοδομικό συνεταιρισμό στα μέλη γίνεται μόνο μετά την εφαρμογή του εγκεκριμένου σχεδίου στο έδαφος.