Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Ξεμπλοκάρουν τα αυθαίρετα με το 30% του προστίμου, επιτρέπονται οι μεταβιβάσεις.



Τη δυνατότητα να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους, να εκδώσουν άδεια λειτουργίας αλλά ακόμα και οικοδομική άδεια, θα δώσει στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, μία αλλαγή στο νόμο των αυθαιρέτων, που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή από το υπουργείο Περιβάλλοντος,
Το υπουργείο Περιβάλλοντος προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να αναθερμάνει το "υποτονικό" ενδιαφέρον των τελευταίων μηνών για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Με το νέο σχέδιο ανατρέπεται ουσιαστικά η βασική αρχή του ν. 4014, σύμφωνα με την οποία για οποιαδήποτε χρήση ή παρέμβαση στο αυθαίρετα έπρεπε πρώτα να γίνει αποπληρωμή του προστίμου. Ετσι, η νέα ρύθμιση προσφέρει έως τα τέλη Ιανουαρίου 2013, τη δυνατότητα μεταβίβασης, έκδοσης άδειας λειτουργίας, έκδοσης οικοδομικής άδειας και άλλα, πληρώντας το 30% του προστίμου.
Ειδικότερα, αναφέρεται ότι με την εξόφληση του 30% του προστίμου έως τις 31 Ιανουαρίου του 2013 επιτρέπεται η μεταβίβαση του αυθαιρέτου, η σύσταση οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, όπως και η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος.
Επίσης, επιτρέπεται η έκδοση ή αναθεώρηση (για τα μερικώς αυθαίρετα) οικοδομικής άδειας, καθώς και η εκτέλεση εργασιών αποπεράτωσης. Υπό τις ίδιες προϋποθέσεις επιτρέπεται η άδεια εγκατάστασης μεταποιητικών δραστηριοτήτων και η αδειοδότηση αυθαίρετων τουριστικών εγκαταστάσεων.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι ενδεχομένως να δημιουργηθούν προβλήματα στο μέλλον, αν ένα αυθαίρετο ακίνητο μεταβιβαστεί ενώ έχει πληρωθεί το 30% καθώς ακόμα δεν έχει αναφερθεί τι θα γίνει σε περίπτωση μη αποπληρωμής του υπόλοιπου 70% του προστίμου, καθώς το ακίνητο μπορεί εν τω μεταξύ να έχει αλλάξει ιδιοκτήτες.
Σημειώνεται ότι οι αλλαγές που γίνονται στο νόμο των αυθαιρέτων, αποτελούν και την 11η τροποποίησή του στον ένα χρόνο ισχύος του.
Τέλος, με την ρύθμιση παρατείνεται έως τα τέλη Ιανουαρίου η προθεσμία καταβολής των δόσεων του προστίμου όσων έχουν "τακτοποιηθεί" με τον νόμο για τους ημιυπαίθριους.