Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Οι Γερμανοί «πουλάνε» τα ακίνητά τους στους Ελληνες.



Δεν ξέρουμε αν πρόκειται για τυχαίο γεγονός, όμως, αίφνης όλα τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ασχολούνται με τις ελληνικές επενδύσεις σε ακίνητα στη Γερμανία. Der Spiegel, Handelsplat, Deutsche Velle έκαναν εκτενή ρεπορτάζ για τους Ελληνες, Ισπανούς, Ιταλούς και Πολωνούς επενδυτές σε ακίνητα κυρίως στο Βερολίνο. «Είναι το ασφαλές καταφύγιο για τα χρήματά τους» λένε στα ρεπορτάζ οι κτηματομεσίτες ενώ τονίζουν τις μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν καθώς η μέση τιμή για διαμέρισμα στο Βερολίνο είναι γύρω στα 1.400-1.500 ευρώ/τ.μ.

«Οι Έλληνες αγοράζουν μόνο από ιδιώτες», ανέφερε, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, διαφήμιση μεσιτικού γραφείου σε περιοχή κοντά στο Αμβούργο και έκανε λόγο για «εγγυημένη διακριτικότητα», ενώ, σε άλλη καταχώρηση, μεσίτης διαφήμιζε το «πώς θα σώσετε τα χρήματά σας από τον Γκάουκ, την Μέρκελ, τον Σόιμπλε και τους άλλους μαφιόζους».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το ένα τρίτο των αγοραστών γης, μονοκατοικιών και διαμερισμάτων στην Γερμανία προέρχεται από το εξωτερικό. Επιπλέον, οι ξένοι επενδυτές, εν αντιθέσει προς τους Γερμανούς, πληρώνουν συνήθως σε μετρητά.

Το Spiegel επισημαίνει πάντως ότι η προτίμηση των επενδυτών στις γερμανικές πόλεις οφείλεται και στο γεγονός ότι πχ στο Βερολίνο οι τιμές των ακινήτων κυμαίνονται στα 1400-1500 ευρώ, πολύ χαμηλότερα από τις τιμές στο Παρίσι, το Μιλάνο ή την Μπολόνια, ενώ διευκρινίζει ότι «δεν είναι μόνο οι πλούσιοι Έλληνες που αγοράζουν στο Βερολίνο, αλλά και πολλοί οικογενειάρχες, οι οποίοι θέλουν να εξασφαλίσουν ένα διαμέρισμα για τα παιδιά τους που σπουδάζουν σε μια πόλη όπου σημειώνεται έκρηξη στην αγορά ακινήτων».