Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Αγροτεμάχια και εκτός σχεδίου στο σύστημα αντικειμενικών.



Μεγάλες επιβαρύνσεις σε χιλιάδες ιδιοκτήτες θα φέρει το 2013, καθώς αναμένεται να επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα το σύστημα αντικειμενικών αξιών και ειδικότερα σε περιοχές όπου μέχρι σήμερα δεν εφαρμόζεται, όπως τα αγροτεμάχια και οι εκτός σχεδίου οικισμοί.Η ένταξη στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών αναμένεται να γίνει σε δύο στάδια. Στο πρώτο, θα ενταχθούν όλες οι περιοχές στο σύστημα, ενώ στο θα γίνουν οι αναπροσαρμογές των αξιών.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Οτι ένας φορολογούμενος που κατέχει αγροτεμάχιο έκτασης 20 στρεμμάτων, η αξία του οποίου εκτός του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού είναι 20.000 ευρω, αν η έκταση αυτή ενταχθεί στο σύστημα αντικειμενικών αξιών, η αξία ανά τετραγωνικό μέτρο θα είναι τουλάχιστον 50 ευρώ και η νέα τιμή θα προσδιοριστεί στα 100.000 ευρώ περίπου. Ως αποτέλεσμα, ο ιδιοκτήτες που έως σήμερα δεν φορολογούνταν για το αγροτεμάχιο, από το 2013 θα πρέπει να πληρώσει τουλάχιστον 100 ευρώ. Σε περίπτωση που ο ίδιος ιδιοκτήτες κατέχει και άλλο ακίνητο, τότε η επιβάρυνση αυτή αυξάνεται γεωμετρικά.
Για παράδειγμα αν έχει και διαμέρισμα 100 τ.μ. με αντικειμενική αξία 200.000 ευρώ τότε η συνολική επιβάρυνσή του από το ενιαίο τέλος ακινήτων θα φτάσει τα 450 ευρω. Σημειώνεται, ότι ο ίδιος ιδιοκτήτες μέχρι σήμερα είχε μηδαμινή επιβάρυνση καθώς το αφορολόγητο για τον ΦΑΠ προσδιορίζεται στα 200.000 ευρώ ενώ δεν πλήρωνε κάτι για το αγροτεμάχιο.
Σημειώνεται ότι ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης είχε δηλώσει πρόσφατα ότι η Διεύθυνση Κεφαλαίου του υπουργείου θα εντάξει μέσα στο 2013 όλες τις περιοχές της χώρας στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού. "Στόχος μας είναι αυτό να γίνει μέσα στο 2013".
Ερωτούμενος τότε για το αν θα αυξηθούν οι αντικειμενικές τιμές είχε πει ότι "αυτή τη στιγμή δεν έχουν τέτοιο στόχο" προσθέτοντας ότι "για να πάμε σε ένα αυτόματο μηχανισμό αναπροσαρμογής θα πρέπει να εντάξουμε όλες τις περιοχές".
Αυτό που περιμένουν όλοι να δούνε είναι αν σε περιοχές όπου έχουν υποβαθμιστεί ή οι αγοραίες τιμές είναι αρκετά υψηλές, αν το υπουργείο τελικά θα προχωρήσει και σε μειώση αντικειμενικών αξιών.