Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Οι… απόκληροι της ρύθμισης δανείων-Ποιοι δανειολήπτες μένουν εκτός.




Για δύο πολυπληθέστατες κατηγορίες δανειοληπτών, φως στην άκρη του τούνελ δεν υπάρχει. Ενώ οι ρυθμίσεις πέφτουν… βροχή, ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει νομοθετική ρύθμιση για να διευκολύνει τους δανειολήπτες δίνοντάς τους το δικαίωμα να πληρώνουν μόνο τόκους για τέσσερα ολόκληρα χρόνια, αυτές οι δύο κατηγορίες ακόμη ψάχνουν λύση. Ποιες είναι; Οι δανειολήπτες που προτίμησαν το ελβετικό φράγκο και όσοι πήραν επιδοτούμενο δάνειο από τον ΟΕΚ.

Οι μεν…

Όσοι πήραν επιδοτούμενο δάνειο από τον ΟΕΚ τρέχουν και δεν φτάνουν. Η υπουργική απόφαση που εξέδωσε το τότε αρμόδιο υπουργείο Εργασίας και η οποία επέτρεπε τη χρονική επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής από τα 15 στα 25 χρόνια, δεν γίνεται δεκτή από τις τράπεζες οι οποίες απαντούν «δεν έχουμε λάβει σχετική εγκύκλιο από την τράπεζα. Δυστυχώς το αίτημά σας δεν γίνεται δεκτό». Η μοναδική διέξοδος για τους δανειολήπτες που έχουν πάρει επιδοτούμενο δάνειο από τον ΟΕΚ είναι να απαρνηθούν την επιδότηση. Ως γνωστόν, τα δάνεια της κατηγορίας, δίνονταν με 15ετή διάρκεια. Για τα εννέα πρώτα χρόνια, οι δανειολήπτες έπαιρναν την επιδότηση η οποία αντιστοιχούσε στο 50% ή ακόμη και στο 100% των τόκων. Τα περισσότερα δάνεια, έχουν δοθεί μετά το 2005 οπότε η περίοδος της επιδότησης δεν έχει λήξει ακόμη. Βέβαια, παρά την επιδότηση, οι μηνιαίες δόσεις που βγάζουν τα δάνεια του ΟΕΚ είναι πολύ υψηλές επειδή η διάρκεια του δανείου είναι μόλις 15 έτη. Κι όμως, οι τράπεζες δεν δέχονται καν να αυξήσουν τη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου ακόμη και αν η περίοδος της επιδότησης παραμείνει στα 9 χρόνια. Τι λένε στους δανειολήπτες; Απαρνηθείτε την επιδότηση έτσι ώστε το στεγαστικό να μετατραπεί από δάνειο του ΟΕΚ σε δάνειο της τράπεζας, και θα σας δώσουμε τη διάρκεια αποπληρωμής που επιθυμείτε. Φυσικά, μια τέτοια απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί ελαφρά τη καρδία από τους δανειολήπτες καθώς θα είναι σαν να κάνουν «δώρο» στην τράπεζα και στο δημόσιο ένα ποσό της τάξεως των 200 ευρώ τον μήνα ή 2500 ευρώ τον χρόνο. Οι δανειολήπτες του ΟΕΚ περιμένουν και αυτοί να δοθεί μια λύση με απόφαση του αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης.

Και οι δε…

Στη δεύτερη κατηγορία, βρίσκουμε αυτούς που πείστηκαν να πάρουν δάνειο σε ελβετικό φράγκο, ειδικά στη διετία 2007-2009. Οι δανειολήπτες αυτής της κατηγορίας, έχουν υποστεί πολύ μεγάλη ζημιά καθώς τότε που έπαιρναν το δάνειο, η ισοτιμία ευρώ-ελβετικού φράγκου ήταν στο 1,5-1,55 και τώρα έχει υποχωρήσει στο 1,2. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τρία και τέσσερα χρόνια μετά την εκταμίευση του δανείου, οι δανειολήπτες της κατηγορίας χρωστούν περισσότερα χρήματα από αυτά που πήραν. Αν οι δανειολήπτες αυτής της κατηγορίας ζητήσουν ρύθμιση, οι τράπεζες ζητούν πρώτα να γίνει η μετατροπή από ελβετικό φράγκο σε ευρώ και μετά να κάνουν επιμήκυνση ή να δώσουν περίοδο χάριτος. Όμως, αυτό σημαίνει ότι οι δανειολήπτες θα «κλειδώσουν» τη ζημιά από τη μεταβολή της συναλλαγματικής ισοτιμίας οριστικά και αμετάβλητα.

Και γι’ αυτή την κατηγορία των δανειοληπτών θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα καθώς ούτως ή άλλως, λόγω του «ισχυρού φράγκου» οι δόσεις έχουν ανέβει πάρα πολύ.