Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

«Ξεμπλοκάρει» ο Αρειος Πάγος τη δυνατότητα δόμησης χιλιάδων ακινήτων.



«Ξεμπλοκάρει» ο Αρειος Πάγος τη δυνατότητα δόμησης ή πώλησης με ευνοϊκότερους για τους ιδιοκτήτες όρους, πολλών χιλιάδων ακινήτων, σε εντός και εκτός σχεδίου περιοχές της χώρας, λύνοντας ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε πέρσι με την ξαφνική αλλαγή ενός πάγιου καθεστώτος.
Με γνώμονα την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) ανέτρεψε πριν από ενάμιση χρόνο ένα πάγιο καθεστώς σχεδόν 40 ετών, που εφαρμοζόταν για τα συνεχόμενα οικόπεδα που αγοράζει σταδιακά σε μία περιοχή (εντός ή εκτός σχεδίου) ο ίδιος ιδιοκτήτης με διαφορετικά συμβόλαια.
40 χρόνια
Ενώ τα οικόπεδα αυτά μπορούσαν επί 40ετία τουλάχιστον να πωλούνται ή να κτίζονται ξεχωριστά το καθένα, το ΝΣΚ έκρινε (κατά πλειοψηφία) ότι πρέπει πλέον να αντιμετωπίζονται όχι ως αυτοτελή, αλλά ως ένα ενιαίο ακίνητο. Η συγχώνευση αυτή προκάλεσε σοβαρές οικονομικές παρενέργειες, διαμαρτυρίες χιλιάδων ιδιοκτητών που είδαν ξαφνικά τον κίνδυνο να μειωθεί άμεσα η αξία της περιουσίας τους τόσο σε περίπτωση πώλησης, όσο και σε περίπτωση δόμησης, αφού θα έπρεπε να μην εφαρμόσουν τους ευνοϊκότερους όρους αρτιότητας (με τους οποίους απέκτησαν σταδιακά τα ακίνητά τους), αλλά να περιοριστούν σε ανέγερση όχι μόνο μικρότερου κτίσματος, αλλά και λιγότερων σε αριθμό κτισμάτων.
Υστερα από σχετικό αίτημα διαφόρων συμβολαιογραφικών συλλόγων, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έκρινε ότι πρέπει να ανατραπεί και να μην εφαρμοστεί η απόφαση του ΝΣΚ, γιατί έτσι θίγονται σοβαρά κεκτημένα περιουσιακά και ιδιοκτησιακά δικαιώματα που προστατεύονται από το Σύνταγμα.
Στις αντιδράσεις που προκάλεσε η «αλλαγή γραμμής» του ΝΣΚ μετά 40 χρόνια και έξι αιτήματα προς τον Αρειο Πάγο, υπογραμμιζόταν ότι γίνεται δυσμενέστερη η θέση χιλιάδων ιδιοκτητών και συνεπώς και τα έσοδα του Δημοσίου, προκαλούνται ακυρότητες συμβολαίου λόγω απαγορευμένης κατάτμησης, χάνονται κεκτημένα δικαιώματα πωλητών χωρίς να ευθύνονται σε τίποτα.
Παράλληλα τονιζόταν ότι η επιβολή του νέου καθεστώτος, θα οδηγήσει σε νομικές τεχνικές για καταστρατήγηση της αναγκαστικής συνένωσης οικοπέδων, μέσα από εικονικές δικαιοπραξίες (π.χ. με τη δημιουργία ανάμεσα σε δύο οικόπεδα μίας εικονικής τρίτης ιδιοκτησίας), με την εμφάνιση ως αγοραστή και άλλου προσώπου με απειροελάχιστο ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.λπ.
«Πράσινο φως»
Ο αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου Ν. Παντελής (επόπτης των ερευνών για τα οικονομικά αδικήματα) με σχετική γνωμοδότηση ανάβει «πράσινο φως» για επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος και τάσσεται υπέρ της αυτοτέλειας των οικοπέδων, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να πωλούνται και να κτίζονται ξεχωριστά στον καθένα.