Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Από το 2021 όλα τα κτίρια που κατασκευάζονται θα πρέπει να έχουν σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας.




Αυστηρότερες προδιαγραφές για τα κτίρια που θα κατασκευάζονται την επόμενη δεκαετία και έκδοση ενεργειακών πιστοποιητικών σε διαμερίσματα κάτω των 50 τ.μ. προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Με το νομοσχέδιο προβλέπεται ότι όλα τα νέα κτίρια που θα κατασκευάζονται από το 2021 και μετά πρέπει να έχουν σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας, ενώ για τα νέα κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα, η υποχρέωση αυτή τίθεται σε ισχύ από την 1.1.2019.

Οσον αφορά στα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) επεκτείνονται από 1.1.2016 και στα μικρά διαμερίσματα (κάτω των 50τ.μ.) που ως τώρα εξαιρούνται, από αυτή την υποχρέωση, ενώ από 1.1.2014 για την έκδοση ΠΕΑ θα απαιτείται και η προσκόμιση των εκθέσεων επιθεώρησης των συστημάτων θέρμανσης ή κλιματισμού.

Επίσης, θεσμοθετείται επίσημα η διαδικασία ανάκλησης/αντικατάστασης των ΠΕΑ, ή των εκθέσεων επιθεώρησης των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού ενώ σε περίπτβση μη έκδοσης ΠΕΑ ή εκθέσων επιθεώρησης συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού, προβλέπονται πρόστιμα.

Το ΠΕΑ όπως θα πρέπει να εκδίδεται και κατά την ανέγερση ενός νέου κτιρίου, προκειμένου να εκδοθεί το Πιστοποιητικό Ελέγχου Κατασκευής (ΠΕΚ). Έτσι μετά από τους ελέγχους των Ελεγκτών Δόμησης πρέπει να εκδοθεί και ΠΕΑ από Ενεργειακό Επιθεωρητή.

Σημειώνεται, ότι με τον ν. 4093/2012 (ΦΕΚ 222 Α΄), η αμοιβή για τη διενέργεια ενεργειακών επιθεωρήσεων καθορίζεται ελεύθερα, ενώ και οι εισφορές υπολογίζονται πλέον επί της συμβατικής αμοιβής.