Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Προς παραχώρηση σε αγρότες 790.000 στρεμμάτων της Εκκλησίας.



Τουλάχιστον 700.000 στρέμματα βοσκότοποι κι άλλα 190.000 γεωργικές εκτάσεις, ανήκουν στην Εκκλησία και θα μπορούσαν να δοθούν για αξιοποίηση σε όσους Ελληνες επιθυμούν να επιστρέψουν στην αγροτική ζωή.
Στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εκδήλωσε την πρόθεση της Εκκλησίας να διαθέσει την περιουσία της προς αγροτική αξιοποίηση ζητώντας εμμέσως από την πολιτεία να άρει τα εμπόδια.
Οπως τονίζει χαρακτηριστά ο κ. Ιερώνυμος: «Είναι καιρός να αρθούν τα εμπόδια, ώστε αυτή η λίγη περιουσία που απέμεινε στήν Εκκλησία να της επιτραπεί να την αξιοποιήσει προς όφελος του λαού μας. Και όποιος επιθυμεί να εργαστεί στην ελληνική γη, συμβάλλοντας στη διατροφική επάρκεια της χώρας και στην ανάπτυξη σύγχρονων εξαγώγιμων προϊόντων καλλιέργειας και βοσκής, ας γνωρίζει ότι, όση λίγη γη ανήκει ακόμα στην Εκκλησία, θα είναι στη διάθεσή του».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις η συνολική έκταση της εκκλησιαστικής περιουσίας φτάνει τα 1.300.000 στρέμματα.
Απ΄ αυτά 732.000 είναι βοσκότοποι, 367.000 δασικές εκτάσεις και 189.000 γεωργικές. Περίπου 400.000 στρέμματα χαρακτηρίζονται ως «διακατεχόμενα», καθώς δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας.
Σημειώνεται επίσης ότι στην περιουσία της Εκκλησίας συγκαταλέγονται και ολόκληρα νησιά και βραχονησίδες σε νησιωτικά συμπλέγματα, όπως π.χ στις Σποράδες και στις Κυκλάδες.